– Jag har själv aldrig varit med om en träningsform som haft ett sådant tryck på sig, säger Sara Östervall, som var den första zumbaledaren på Gotland.
Det var år 2009 och i dag finns det betydligt fler aktörer runt om på Gotland som erbjuder pass där man kan dansa sig till en god form.
– När jag började för några år sedan var det alltid väntelistor på mina klasser . I dag är vi fler ledare men jag tycker ändå att det är samma tryck, säger Sara Östervall som i dag håller sina zumbapass, främst på norra Gotland, i egna företaget ”Now träning för dig”.
Pass med glädje
En annan som erbjuder zumbapass i egen regi sedan drygt två år tillbaka, på södra Gotland, är Lucinda Rydqvist som driver ”Lucindarella”. Hjälp med zumbapassen får hon av Susanne Johansson och Eva Ahlin Sigren.
– Det är mycket på gång, nästa vecka är det dags för utbildning, det är bara att utvecklas, säger Lucinda med ett skratt och fortsätter:
– I dag har vi så mycket stress men på ett zumbapass kan man glömma det. Det är partykänsla och man lämnar lokalen med ett leende, säger hon.
Både hon och Sara Östervall berättar att det är en av anledningarna till att zumban ger så bra träning. Genom att man har roligt och det inte är så tekniskt svårt sjunker kraven, det i sin tur gör att träningen ger goda resultat.
– Man får bra kondition och starka mag- och ryggmuskler, säger Sara Östervall.
Över hela Gotland
Förutom de privata zumbainstruktörer som finns på norra och södra Gotland finns det i dag möjlighet att träna i Visby på Form Visborg, Visby träningscenter och vid Korpen. Annelie Hanebring, zumbainstruktör vid Korpen i Visby sedan nära två år tillbaka, beskriver zumban som en träningsform som innebär att ”jobba hårt men på ett roligt sätt”.
– Dessutom blir man glad i magen och i hela kroppen!
Alla klarar zumba
Annelie Hanebring berättar att i dag finns det visserligen fler gotländska zumbainstruktörer men att man även ska tänka på att antalet grupper är fler. Hon tror att zumban på sätt och vis var hetare för några år sedan men att en del blev avskräckta för att dansen var för svår.
– Nu är man tillbaka till enklare koreografier och det lockar folk, säger hon.
Det är just det där med glädjen, det lättsamma och otvungna, som går som en röd tråd hos när zumban ska beskrivas.
– Det är ett bra koncept med glad och känslosam musik. Känner man frustration över koreografin i en låt så tänk på att det snart är det dags för en annan som kanske har en koreografi som man klarar bättre, sammanfattar Annelie Hanebring och fortsätter:
– Folk som inte kommit sig för att träna tidigare lockas till zumban. Det är något magiskt över den!