Efter Stefan Thorells självrannsakan har problematiken med toppade ungdomslag fått stor uppmärksamhet. Patrik Oscarsson är idrotts- och utbildningschef på Gotlands idrottsförbund (GI).
– Vi Jobbar väldigt mycket med de här frågorna, utifrån det som står i "Idrotten vill", säger Patrik Oscarsson.
"Idrotten vill" är idrottsrörelsens gemensamma idéprogram för verksamheten på riksnivå.
GI har därtill tagit fram egna riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.
– De riktlinjerna försöker vi bygga på i våra olika utbildningar för föreningar, ledare och föräldragrupper, säger Patrik Oscarsson.
Vidare berättar Oscarsson att det, gällande värdegrunder, från GI:s sida finns en certifiering för föreningar att sträva efter, som delvis bygger på hur sådana här frågor hanteras.
– I grund och botten ska barn- och ungdomsidrott handla
om glädje, gemenskap och att den är öppen för alla.
Patrik Oscarsson betonar vikten av att det finns en röd tråd och tydlighet i de enskilda förenigarna.
– Vare sig föreningen förespråkar lika mycket speltid för alla eller att det kan förekomma toppningar av lag, så är det viktigt att de är tydliga och att samtliga som har med föreningen att göra vet vad som gäller.
Tränaren Stefan Thorell uttryckte i sin självkritiska sammanfattning en oro för att taktiken med toppade lag kan leda till att många ungdomar lägger av.
Är problematiken med toppade lag en anledning till att antalet idrottande ungdomar minskar?
– Det kan vara en orsak, men det finns många olika anledningar. Studierna som har gjorts på det här området visar att den inte är den dominerande. Snarare är tidsbristen den ledande orsaken. Dock är det inte omöjligt att det är en bakomliggande orsak som bidrar till att man lägger av. Det är allas rätt att vara med. Om det finns en person som slutar på grund av att denne inte känner sig delaktig så är det en person för mycket.
Patrik Oscarsson anser dock att konservatismen är ett större problem som gör att antalet idrottande ungdomar avtar.
– Sättet som många föreningars verksamheter bedrivs på har inte riktigt hängt med i utvecklingen och passar kanske inte dagens barn och unga, flexibiliteten är inte tillräckligt stor. Friheten är väldigt viktig i dag, då egot och jaget är större, tror Patrik Oscarsson.
DEBATTERA! Vad tycker du om toppning i ungdomsidrotten! Länk till debatten här.