Topputrustad klinik en trygghet för hästägare
Den tiden då gotländska häst-ägare fick transportera hästen till fastlandet för undersökning och behandling vid svårare och mer komplicerade sjukdomar och skador är nu ett minne blott.ATG-kliniken i Visby är nu en toppmodern djurklinik med den allra bästa tekniska utrustningen och numera är det bara komp- licerade bukoperationer men inte kan utföra.Där krävs nämligen en stor personalstyrka samt möjlighet till eftervård och uppstallning och den möjligheten saknar man i Visby.
Veterinär Peter Markstedt har gått utbildning tidigare för att kunna sköta den tekniskt fulländade apparaten och veterinär Viktoria Sporre är just hemkommen efter en utbildning på Newmarket i England.
- Det är ett ovärderligt hjälpmedel med vilket vi kan se på leder, bakknän, ryggar, senor, gaffelband och hjärtan.
Ultraljud
Ultraljudet är också perfekt för att hitta främmande kroppar, som millimeterstora taggar, säger Viktoria Sporre.
Viktoria berättar om ett överben som börjat växa och där man hittade en tagg, tack vare ultraljudet.
- Ögon kan man också ultraljuda, men det är så att ju mer man använder det desto mer inser man hur användbart det är, säger hon.Ett annat utmärkt hjälpmedel är fiberoptiken med vilket man kan titta hästen i halsen och kolla om det är något som inte står rätt till.
Detta har nu utökats med ett videoskop som gör att även djurägaren kan se, som på en liten tv, hur hästens hals och svalg ser ut.
-Det är en bra hjälp för djurägaren. Det är annars svårt när veterinären säger att det är knottrigt, nu kan ägaren själv se hur det ser ut, säger Peter Markstedt.
ATG har tre gastroskop som alterneras mellan klinikerna. Det kommer Visby att få tillgång till från juni till augusti och det betyder att man då också kan undersöka hästar med magproblem.
Det har visat sig att väldigt många hästar har magsår. Man har hittat en hög frekvens hos hästar i träning men inte något hos hästar på bete.
Rådet är alltså att låta hästen gå på bete om den har problem med magen, kanske annars också för att förebygga problemen.
I Visby har man tillgång till artroskopi (titthålskirurgi).
Det har varit utlånat till Kalmar, men är nu tillbaka och är ytterligare en tillgång för veterinärerna i Visby.
Andra nyheter är att kliniken har kvällsöppet en dag i veckan för att underlätta för hästägare som har svårt att komma ifrån på dagtid.
Från och med i höst blir också Viktoria Sporre anställd i Visby. Det betyder att kliniken då har två veterinärer och har möjlighet att bli en ambulerande klinik. En av veterinärerna kan i nödfall åka ut till en häst som inte kan transporteras till kliniken av olika orsaker och det betyder ytterligare en förbättring för gotländska hästägare.
Flest travare
Så här års har kliniken besök av lite fler travare än ridhästar. Mest rör det sig om hältor och sårskador som uppkommer vid bete och betessläpp.
- Det är många travhästar som kommer hit från fastlandet och många vill ha en genomgång efter en tävling, säger Susanne Gustafsson, assistent på ATG.
Man har också haft en del hosthästar och många med fång.
- Det kan vara idé att se över utfodringsrutinerna, så hästen inte får så mycket ensilage och kraftfoder samtidigt som den äter grönt, säger Peter Markstedt.
Markstedt råder också att se upp med giftiga växter som utlöser toxiner, som in sin tur kan utlösa fång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!