TRAVKRÖNIKA "Lita aldrig på en smal kock!"

Mårten Bergström är tillbaka med en rykande färsk travkrönika

Sport2019-09-13 09:43

Börjar det bli dags att hämta hem hästarna från betet, trots att de har fri tillgång till annat foder? Går de redan där och fryser kanske? Jag tror att de allra flesta hästägare känner igen sig i veckans funderingar. De brukar liksom dyka upp i samband med de första lite svalare regnen och vindarna så här på höstkanten. Ett dilemma som senare dyker upp när det verkligen ska stallas in och hagarna hemma börja nyttjas är kring själva utfodringen. Hur gör man när ena hästen är liten och redan tjock och den andra en stor sak som behöver så mycket mat den överhuvudtaget hinner tugga i sig för att hålla vikten? Om dessa ska två kunna gå tillsammans alltså. 

Öns stora travstjärna, Belker, står snart inför sitt livs viktigaste uppgift hittills. På tisdag avgörs kvalen till Svenskt Travkriterium på och Hejdehästen lottades till ett sjundespår bakom startbilen. Därifrån ska han kuta 2 640 meter och försöka vara bland de två första i mål för att ta sig till den stora finalen. Och det klart, sett till tidigare meriter borde han fixa den uppgiften galant. Till exempel har han sprungit in bra mycket mer pengar än vad övriga elva hästar i fältet har gjort tillsammans.

Ponera att han tar sig till final och att även Vanja och Ronny Olofssons uppfödning Power gör det, jäklar vilken gutakamp det kan bli sista helgen i denna månad på Solvalla. Smått otroliga 4 miljoner kronor väntar vinnaren. De 3-åriga stona får kämpa om ”bara” 2,8 mkr i Svenskt Trav-Oaks och även där kan det bli så att en duo gotlandsfödda hästar får vara med och slåss. Angel From Above, född hos Peter och Katarina Ockander, samt Lena Martells Kentin Day tränas bägge två av Skrubbs regerande kuskchampion Claes Sjöström, och ägs av hans föräldrar dessutom. Spårlottningen föll väl ut och tjejerna har fått spår 1 och 2, lyckligtvis inte i samma kvallopp. Distansen som gäller för damerna är 2 140 meter. 

Det där med att två äter vid samma foderbinge vilka inte behöver i närheten av samma matmängd är aktuellt även i boningshuset hemma hos oss för dagen. Kära mor, 80 år ung, har lite svårt att hålla vikten på senare tid och då det är hennes medelålders son som står för matlagningen när hon är på besök passar han gärna på. Det blir plötsligt gärna grädde i det mesta, extra mycket smör och massor av potatis och andra kolhydrater. Sedan att kocken själv provsmakar och gärna tar störst portion av alla är på något vis ofrånkomligt. 

Minns vad som stod på en tavla i stallfiket på Skrubbs på salig Tommy Wessmans tid: Lita aldrig på en smal kock!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!