GLÖDHETA GOTLAND
Innebandyn på Gotland är glödhet. När grundserierna är färdigspelade kan vi konstatera att Endre och Visby IBK håller högsta klass när det kommer till trogna supportrar.
Visby IBK har landets femte bästa publiksnitt i Sverige med 925 åskådare per match medan Endre slutar på en 12:e plats och ett snitt på 588 åskådare per match.
Visby IBK vann den allsvenska poängligan överlägset och ökade sitt snitt med 26 procent jämfört med 2021-2022.
Endre har prenumererat på titlar på damsidan och står sig som sagt bra även i konkurrens med herrklubbar. I år gjorde man sitt svagaste år på länge sportsligt men ökar ändå sitt snitt med drygt 16 procent.
Så sent som i lördags drog Endre 709 åskådare i en betydelselös match och i Visby kvalmöte passerade 1317 åskådare (ej inräknade nedan) vändkorsen.
Innebandyns publikliga (dam och herr) baserat på besökare i snitt per match:
- IBF Falun (SSL herr) 1315
- Storvreta (SSL herr) 1314
- Växjö IBK (SSL herr) 968
- Helsingborg (SSL herr) 931
- Visby IBK (Allsvenskan herr) 925
- Kalmarsund (SSL herr) 806
- Dalen (SSL herr) 750
- Linköping (SSL herr) 679
- Hagunda (SSL herr) 663
- Jönköping (SSL herr) 595
- Thorengruppen (SSL herr) 591
- Endre IF (SSL dam) och Warberg (allsvenskan, herr) 588
IBK:S DRÖMVÄRVNING – HOPPET LEVER FÖR ENDRE
Alla som följde Visby IBK när Ville Hirvisuo senast spelade för klubben vet vilken kapacitet den finländske spelmotorn besitter.
I förra veckan blev de sista detaljerna klara, men däremot blir det ingen dubbelvärvning som jag var inne på häromveckan.
Visby IBK lärde sig en hel del av förra sejouren i SSL som att vara ute i god tid med spelartruppen. Det är sportchef Joakim Bandholtz i år och har redan skrivit nya avtal med spelare som Hugo Lindberg, Oscar Magnusson, Jacob Almström och Anders Skoog.
Ännu återstår en del arbete och spelare som Albin Lundell, Gustav Johansson och Markus Jovic har alla utgående kontrakt.
Endre IF hade förstås hoppats på en återkomst för Milla Nordlund som haft en otrolig utveckling på senare år, men gick inte att lösa den här gången. Milla studerar och har ingen möjlighet att ta en paus.
Men, den som väntar på något gott... Om allting vill sig väl för Endres del och man spelar sina kort rätt finns goda möjligheter att knyta till sig den finländska landslagsstjärnan till 2024-2025.
BOLIN NÄSTA DRÖMVÄRVNING
Tommy Bolin har haft en tung säsong i Växjö och förpassats allt längre ner i hierarkin under säsongerna allteftersom produktionen minskat. Men lagom till slutspelet har den tidigare Visby IBK-spelaren hittat formen och på de åtta senaste matcherna har han gjort hysteriska 19 mål (20 poäng) och tagit tillbaka sin plats i Växjös förstalina.
I första kvartsfinalen mot Helsingborg (2–1) gjorde han dessutom det matchavgörande målet. Växjö har i skrivande stund 2–0 i matcher på Helsingborg.
Tommy Bolin vore en drömvärvning för Visby vid ett eventuellt avancemang till SSL. Bolin kan IBK och har starka känslor för föreningen och klubbchefen Joakim Bandholtz.
När jag pratade med Bandholtz i januari om Bolin sade han:
– Han är alltid aktuell för vår del, men dessvärre för oss så är han ju väldigt sugen på att vinna SM-guld. Han har en bra roll i Växjö även om konkurrensen är tuff. Men den dag han bestämmer sig för att flytta till Gotland så ska vi se om vi kan få ihop det med honom. Det handlar mycket om tajming, men det är en Visby IBK-kille som gjort fem säsonger här och känner sig lite som en minigotlänning.
Tidigare har det gått rykten om att Bolin skulle ha en möjlighet att bryta sitt kontrakt med Växjö om Visby går upp i SSL, men jag har ingen aning om det stämmer.
Tommy Bolin har kontrakt med Växjö över 2023-2024.
STENHOFFS COMEBACKPLANER
Elias Stenhoffs planerade comebackplaner har stött på patrull och nu hänger de löst.
Det var under träningsmatchen mot Arlanda (13 mars) som målvakten slängde sig efter en boll och det small till i axeln. Den smällen hst hållit Elias borta från träning och de första beskeden var illavarslande.
I tisdags träffade han en ortoped och beskedet:
– Det var hyfsat positivt. Det var inte en så stor skada som de först trodde och ingen operation behövs. Dock några månaders rehab. Som utespelare hade jag kunnat köra igång om någon vecka men det ser ut att ta cirka tre månader innan jag kan stå i mål så det är rätt segt, säger Elias Stenhoff.
Så hur resonerar du?
– Jag har ju saknat målvaktsbiten och tyckte det kändes riktigt bra innan skadan så det skulle ju kännas tråkigt att lägga ner den tanken. Men samtidigt är det ju så att om jag kan spela fotboll istället för att köra rehab som handlar att springa runt koner eller sitta på en träningscykel är det ju såklart något jag hellre gör. Jag tror helt enkelt att det får väl läkningen av axeln och tiden avgöra tillsammans med en dialog med Gute och IFK Visby. Just nu är jag bara taggad på att lira boll när säsongen börjar närma sig.
Tråkigt förstås eftersom målvakten trots sin långa frånvaro övertygat under träningarna och enligt mina rapporter överglänst den tänkta förstamålvakten Daniele Felippi.
JUNIORER FÅR SPELTID I P18
P18 stod för en fin insats i lördags då man besegrade Visby Bois (P07-09) med 2–0 och det utan spelare som Pauline Mårtensson och Ebba Ronquist. I de senaste träningsmatcherna har talanger som Elvira Wanlayaphol Sporre (född 2007) och nu senast Junie Ström (född 2008).
Det står också klart att unga anfallaren Tea Gråberg förlängt med P18.
MELIN BLOMMAR
Sudretprodukten Gabriel Melin lämnade moderklubben för studier på hockeygymnasium och spel i Färjestads organisation.
19-åringen är inne på sin tredje säsong och den andra i klubbens J20-lag.
I fjol gjorde den spelskicklige centern 14 poäng (7+7) på 53 matcher och var minus 25.
I år inledde han blygsamt i J20 Nationell med åtta poäng (2+8) på 30 matcher och minus 9.
Färjestad missade slutspel, men i fortsättningsserien har det lossnat för Gabriel Melin som växlat upp rejält och har stått för 19 poäng (9+10) på 20 matcher och plus 8. I senaste matchen mot Timrå var han högst delaktig i FBKs upphämting.
Timrå hade 3–1, men FBK vände och vann med 3–5. Melin kvitterade tidigt i tredje perioden och spelade även fram lagkamraten Albert Wikman som fastställde slutresultatet 5–3.
GLIDTACKLINGEN SOM PAJADE SÄSONGEN
Marcus Burman gjorde två fina säsonger i Gute 2016-2017. Den elegante mittfältaren kom från Hammarbys akademi och gjorde tolv mål på två säsonger innan han lämnade ön. Efter ett par år i ettan för Nyköping och Akropolis skrev han på för allsvenska GIF Sundsvall där han fick göra allsvensk debut innan han på en försäsongsträning kom fel under en glidtackling och slog axeln ur led.
I Sundsvall tidning berättar Burman om den tuffa tiden.
– Jag bröt ihop. Det ska jag inte ljuga om. Men man har lärt sig att i världen händer saker och ting när man minst anar det. Det här var inget jag kunde kontrollera. Det var optimal oflyt, säger han och fortsätter:
– Då var jag på botten och låg som ett lik på soffan. Nu börjar jag känna hopp om livet igen. Jag känner att när axellåset tas av då börjar resan tillbaka.
Hur länge 26-åringen blir borta är oklart men Burman hoppas komma tillbaka under 2023.
– Det är bättre att det tar lite längre tid och blir bra än att det går fort och man får ett bakslag, säger han till Sundsvall Tidning.
WESTBERG TILLBAKA
Ellen Westberg har tvingats stå över några matcher på slutet på grund av en sträckning, men i lördagens avslutande grundseriematch mot Täby bytte hon av Frida Görtz halvvägs in i andra perioden.
Helt återställd är hon inte, men inför kvartsfinalserien mot Rönnby ger en av årets största överraskningar ett skönt besked:
– Jag är tillräckligt bra för att spela innebandy men 100 procent är jag inte. Man hinner väl inte bli det i vår position som elitidrottare. Det finns ingen tid för vila, det får man ta efter säsongen, säger hon.
INTRESSANTA STATS
Visby Roma har de senaste säsongerna brottats med spelarflykt där en stor del av spelartruppen lämnat efter säsongen.
Men har det blivit bättre för spelarna?
Jag kollade upp poängsnittet per match på spelarna som lämnat Visby Roma inför eller under den senaste säsongen för andra hockeyettanlag. Ingen av spelarna har efter flytten förbättrat sin individuella statistik. Något för sportchef Lundholm att lyfta under spelarsamtalen.
Casper Andersson från VR till Tranås. Poängsnitt VR: 0,66. Poängsnitt Tranås: 0,36.
Anton Johansson från VR till Troja-Ljungby. Poängsnitt VR: 0,87. Poängsnitt Troja: 0,74.
Carl Wäng från VR till Troja-Ljungby. Poängsnitt VR: 0,34. Poängsnitt Troja: 0,18.
Oscar Sohrner från VR till Väsby. Poängsnitt VR: 0,52. Poängsnitt Väsby: 0,13.
Miro Lehtimäki från VR till Troja-Ljungby. Poängsnitt VR: 1,02. Poängsnitt Tranås: 0,46.
Anton Malmborg från VR till Mariestad. Räddningsprocent VR: 91,5 %. Poängsnitt Tranås: 90,0 %.
Sebastian Walfridsson från VR till Nybro. Poängsnitt VR: 0,46. Poängsnitt Tranås: 0,11.
Chase Phelps från VR till Tyresö Hanviken. Poängsnitt VR: 0,51. Poängsnitt Tranås: 0,29.
NOSTALGIKICKEN
Jag skrev nyligen att innebandylegendaren Micke Järlö tackat ja till en comeback i Gråbo 92. I söndags kväll inför välfyllda läktare gjorde den största måltjuv gotländsk innebandy (spelare som Fredrik "Fide" Jakobsson, Kontrings-Håkan med flera får ursäkta) skådat comeback.
Järlö som inte hållit i en klubba på många år gick in tillsammans med sin forne vapenbroder Fredda Larsson i "Jönssonligan", men med Trond Ringwall som stand in för Joakim Bandholtz på centerpositionen.
Gråbo vann seriefinalen mot Hansa-Hoburg med 9–4 och Micke Järlö gjorde förstås mål. Järlö satte 6–3 framspelad av Larsson och Ringwall.
Se målet här nedan.