Ung och gammal samsas i Sparken
ALLMÄNT: Med bland annat Norge som förebild växer näridrottsplatserna upp som svampar ur jorden runt om i Sverige.På Gotland planeras nu en helt unik variant, "spontanidrottsparken". Med betoning på park.Om ett år ska "Sparken" stå färdig, mitt i bostadsområdet A 7 i Visby.
Planeringen för projektet började redan 2003 som ett led i att få barn och ungdomar att röra sig mer.
Riksidrottsförbundet fick en miljard kronor av regeringen, pengar som under fem år ska fördelas ut i landet under namnet "Handslaget".
Tanken är att Handslaget ska vara samarbetsprojekt mellan skolan och idrotten, satsningar som får stillasittande barn och ungdomar att börja aktivera sig fysiskt.
- Näridrottsplatser är prioriterade i Handslaget, berättar Åke Kahlbom på Gotlands idrottsförbund.
Skolan vill vara motor
I det här fallet är det Alléskolan och Gotlands idrottsförbund som hittat varandra och börjat dra upp ritningarna för en spontanidrottsplats på A 7.
- Vi i skolan ska inte vara instängda inom våra väggar, utan vi vill vara en motor och drivkraft i samhället. Vi ska jobba aktivt i samverkan med både företag, organisationer och föreningar. Det passar perfekt här på A 7 som är Visbys mest expansiva stadsdel, säger Alléskolans rektor Örjan Grimlund.
En delegation från Gotland har varit på fastlandet och bland annat besökt en näridrottsplats i Jönköping. Gänget återvände med massor av tankar, idéer och inspiration.
Det är meningen att barn och ungdomar själva ska hitta till anläggningen och idrotta på sitt eget sätt. Det ska inte vara någon tidsbokning, ingen åldersindelning, öppet under hela året och hela dygnet, och det ska inte organiseras någon tävlingsverksamhet.
Inga som helst ledare ska vara närvarande under denna spontanidrottsövning.
- Vi måste få fler att röra på sig. Vi vet att barn rör sig lite och att de håller sig ungefär 300 meter från sitt närområde. Det ska vara lätt att hitta näridrottsplatsen, säger Åke Kahlbom.
Överorganiserat?
Vad beror det på att spontanidrottandet bland barn minskat?
- Vi inom idrotten kanske har överorganiserat verksamheter, tror Åke Kahlbom.
- Jag tror att det är så många fler saker som konkurrerar i dag, saker som datorer och tv som gör att barnen blir stillasittande. Att båda föräldrarna förvärvsarbetar och inte har lika mycket tid med sina barn kan också göra sitt till, menar Kenny Hällegard, idrottslärare på Alléskolan.
Den speciella "hage" som är näridrottsplatsen ifråga är en konstgräsplan på 18x36 meter. Där ska det kunna utövas handboll, basket, innebandy och fotboll, bland annat. Alla som vill ska kunna vara i gång samtidigt.
- Ett vinnande koncept. Vi har sett på de platser vi besökt att det fungerar bra utan vuxna. Alla får vara med och ingen tränger undan någon, säger Åke Kahlbom.
Hagen kostar 550 000 kronor att bygga, varav Gotlands idrottsförbund redan har 100 000 kronor klart från Riksidrottsförbundet. Ytterligare 75 000 kronor läggs till från Svenska fotbollförbundet.
Hagen säljs ut
Resterande 375 000 kronor ska tas in från företag, organisationer och privatpersoner. Priset för en andel i hagen blir 500 kronor per kvadratmeter.
- Vi kommer att få in de här pengarna och vid årsskiftet ska hagen stå klar, säger Åke Kahlbom bestämt.
Det speciella med den gotländska anläggningen är alltså att GI:s hage läggs intill den nya park som Gotlands kommun finansierar på A 7. Tillsammans blir detta då spontanidrottsparken "Sparken".
I Sparken ska det kunna spelas boule, åkas skridskor, spelas bordtennis och schack. Som ni ser på ritningen här intill.
Inom ett litet område på 5 000 kvadratmeter ska allt från de yngsta barnen till de äldsta pensionärerna kunna utöva sina fritidsintressen sida vid sida. Allt för ett hälsosammare liv för människor i alla åldrar.
- Jag tror det kommer att myllra av folk i Sparken, säger arkitekten Frida Tollerz och får medhåll av både rektor Grimlund, idrottsfunktionär Kahlbom och idrottslärare Hällegard.
Spontanidrottsplatser är det gott om i landet, men med en spontanidrottspark blir enligt uppgift Gotland först i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!