Vad kommunen inte borde göra

Sport2009-01-29 04:00
Charlotte Kalla tog emot en villatomt av kommunalrådet i Pajala som tack för segern i Tour de Ski.
I västgötska Vara är politikerna villiga att avsätta 15 miljoner om året i driftsbidrag till ett nationellt hästcentrum som ska "rädda glesbygden".
Och som om övertagandet av den förlusttyngda skidtunneln inte vore nog så kastar nu Torsby kommun glatt upp 1,6 miljoner för att sponsra JVM i skidskytte.
n n n
Alla använder samma argumentering. Idrotten sätter kommunen på kartan, genererar uppmärksamhet, jobb och inflyttare.
Jag är skeptisk till allt det där. Det är jag av samma anledning som jag inte heller tror på kongresshallar eller kryssningskajer som säkra intäktsmagneter. Kommunen företräder nämligen medborgarna och deras plånböcker. Inte tvärt om.
När såg du förresten senast en oberoende utvärdering av ett kommunalt skrytprojekt?
Jag kan bidra med ett par.
Amerikansk forskning visar att varje jobb som skapats som en följd av ett offentligt finansierat arenabygge i de fyra stora proffsligorna i genomsnitt kostat skattebetalarna 250 000 dollar.
Och argumentet att det skulle vara effektivt att bygga sig ur kris och skitår?
Ekonomen Robert Baade bestämde sig för att undersöka förhållandet mellan arenabygge och tillväxt. Av 30 amerikanska städer som byggt en ny arena hade arenan inte någon som helst effekt på den lokala ekonomin i 27 fall. I de tre övriga städerna hade arenabygget skadat tillväxten.
n n n
Det är inte helt enkelt att översätta erfarenheterna från andra sidan Atlanten. En lärdom är det däremot helt riskfritt att dra. Det blir sällan så roligt och lönande som politikerna och idrottsfolket lovar.
Därmed inte sagt att idrotten inte skulle vara värdefull. Tvärtom.
Men idrotten bör finnas till för sin egen skull. Inte för att kommunen ska tjäna pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!