Så mycket kostar det att gå på gotländsk liveidrott

Hur mycket kostar det att vara supporter till de gotländska elitklubbarna. Vilken är billigast, och vilken är dyrast att följa för dig?
Här är svaret.

Helagotland.se valde att titta närmare på vad det kostar för en familj att gå på de stora publiklagen den här vintern.

Helagotland.se valde att titta närmare på vad det kostar för en familj att gå på de stora publiklagen den här vintern.

Foto: Mattias Karlsson

Sport2022-12-29 19:03

Hur mycket kostar det för en familj att gå på liveidrott?

Helagotland.se valde att titta närmare på vad det kostar för en familj att gå på de stora publiklagen den här vintern.

Undersökningen avser en familj med två vuxna och två barn, sju och tolv år på sittplatssektionen.

 ENDRE IF

Idrott: Innebandy. Liga: Svenska Superligan dam.
Biljettpriser: Ordinarie 120 kronor. Pensionär/studerande 100 kronor. Ungdom 12-16 år 60 kronor. Barn 7-11 år 20 kronor. Barn under sju år går in gratis.
Säsongskort inklusive slutspel: Ordinarie 1 595 kr Pensionär/Studerande och Ungdom/Barn under 16 år 1 395 kr.
Säsongskort exklusive slutspel: Ordinarie 1 295 kr Pensionär/Studerande och Ungdom/Barn under 16 år 1 095 kr.
Pris för familj med två barn (sju och tolv år): 320 kronor.

Karin Wennbo, klubbchef i Endre:

– Vi valde att låta priserna ligga fast i år. Publiken är en viktig inkomstkälla, men framförallt är den viktig för spelarnas prestationer på planen.

Vilken är er starkaste grupp?

– Vi är starka bland barnfamiljer som har spelare i klubben men också bland den lite äldre publiken. Vi kan arbeta mer med spannet som är 20-40 år.

Hur har ert publiksnitt påverkats?

– Vi har inte samma publiksnitt som före pandemin och i de tider vi lever i där alla får det kärvare rent ekonomiskt är det vissa saker som får stryka på foten. För oss handlar det om att arbeta för att behålla och locka tillbaka vår publik.

 VISBY IBK

Idrott: Innebandy. Liga: Allsvenskan herr.
Biljettpriser: Ordinarie 120 kronor. Premiumplatser (18 st) 150 kronor. Pensionär/studerande: 80 kronor. Barn under tolv år: 40 kronor.

Säsongskort: Ordinarie 1 050 kr. Ungdom/Pensionär 750. Barn under tolv år 350.
Pris för familj med två barn (sju och tolv år): 360 kronor.

Hasse Pedersén, marknadschef i Visby IBK:

– Det är tuffa tider och inte så att kostnaderna minskat, utan tvärtom. Hos oss kan man gå två vuxna och två barn under tolv år på en match och betala strax över 300 kronor. Jag tycker att det är en bra jämförelse med hur mycket det kostar att gå på bio för en familj i dag. Du får några timmars underhållning. Vi resonerar inte att höja priserna framöver, troligen inte i ett eventuellt kval till SSL heller.

Vilken är er starkaste grupp?

– Barnfamiljer och ungdomar. Vi har generellt en väldigt ung publik jämfört med våra kollegor och konkurrenter och har varit duktiga på att kommunicera med dessa grupper.

Hur har ert publiksnitt påverkats?

– Det är svårt att jämföra de senaste åren eftersom det kommit en pandemi mitt i allt. För fyra-fem år sedan snittade vi strax över 1000 pers på våra matcher. Nu ligger vi på någonstans runt 830 och det är också väldigt bra. Jag tror vi är femma i hela landet med det, oavsett nivå inom innebandyn. Samtidigt är det förstås ett litet tapp och beror främst på en beteendeförändring i och med pandemin och sedan att streamingen på webben blivit allt bättre.

VISBY LADIES

Idrott: Basket. Liga: Svenska Basketligan dam.
Bijettpriser: Ordinarie 90 kronor. Student/pensionär/ungdomar upp till 20 år: 50 kronor. Barn och ungdom under 16 år går in gratis.

Säsongskort (ev slutspel ingår): 895 kr. Paketpris (två personer): 1 390 kr.
Pris för familj med två barn (sju och tolv år): 180 kronor.

Louie Söderberg, pressansvarig i Visby Ladies.

– Vi har en lite äldre publik och tycker att det är viktigt med rabatter för vissa åldersgrupper. Det ska inte vara en prisfråga att titta på våra matcher. Vi har diskuterat och landade på att 90 kronor känns lagom för ordinarie pris.

Vilken är er starkaste grupp?

– Jag skulle säga att det är de lite äldre, men även medlemmar och ungdomar som spelar i klubben. Vi är en klubb med långa traditioner och många har följt oss under lång tid. För de yngre är spelarna i Ladies förebilder.

Hur har ert publiksnitt påverkats?

– Sedan vi flyttade in i arenan (Ica Maxi arena) har vi varje år legat tvåa efter Luleå i seriens publikliga. Sedan skiljer det ganska mycket till Luleå som snittar mellan 1 300-1 500 personer. Vi märkte ett tapp efter pandemin när publiken kunde återvända och så har det fortsatt även den här säsongen. Den äldre publiken har kanske varit mer försiktiga av hälsoskäl, sedan har det sportsliga resultatet säkert spelat in en del i höst.
 

 VISBY ROMA

Idrott: Ishockey. Liga: Hockeyettan.
Biljettpriser: Ordinarie 100 kronor. För sittplatser (200 st) oavsett ålder 160 kr (100 entré/60 sittplats). Ståplats: Familjebiljett 175 kronor (upp till 4 personer). Pensionär: 80 kronor.
Årskort (seriematcher, ej slutspel): 949 kr.
Pris för familj med två barn (sju och tolv år): 540 kronor.

 Eva Werkelin, ordförande i Visby Roma.

– Våra biljettpriser har legat på samma ett tag nu. Vi har inte höjt efter pandemin eller så. Det är viktigt att en hel familj ska kunna gå på hockey utan att det äter upp allt annat. Vi tar 100 kronor ordinarie pris för entrén. Sedan tillkommer 60 om man vill ha en sittplats, även om det finns få platser. Vi har bara 200 stolar i ishallen.

Vilken är er starkaste grupp?

– Det är våra trogna gubbar. Många kommer två timmar innan matchen börjar och står och surrar i hallen. Sedan har vi börjat se betydligt fler tjejer och även ungdomar, vilket är kul förstås.

Hur har ert publiksnitt påverkats?

– Under pandemin var det hemskt och det är en tuff resa att komma tillbaka. Det är för- och nackdelar med att matcherna finns på webben. Bra för de som vill följa en bortamatch, sedan är det roligare om hallen fylls på under hemmamatcherna. Man ska aldrig vara nöjd och publiksnittet kan absolut bli bättre. Det började väldigt bra i höstas, men har sedan blivit lite sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!