Festplatsen i Västergarn är hemmaarenan omgiven av björkar och bara ett varpakast ifrån Västergarns hamn med sina fiskebodar. Här uppvisningsboxades tungviktsvärldsmästaren Floyd Patterson mot sin bror inför 3000 personer 1964.
Nu är dansbanan nedmonterad sedan många år, musken har tystnat och det pratas mer om småcknollor och stick än om krokar, jabbar och i bakom vilken buske "dricku" är gömd.
Västergarn var från början en renodlad pärkförening, men när Eva Widing fick höra att några ungdomsledare brutit sig ur Sanda IF för att starta upp en ny varpaklubb öppnade hon för en varpasektion i Västergarn.
– Så blev det. Västergarn Pärk blev Västergarn IF. Det är en liten förening, men det gör det speciellt och himla roligt, säger ungdomsledaren Sofie Nilsson som tillsammans med Ulrica Sjölander och Anna Pettersson var de som bröt sig ur Sanda.
– Vi kände inte att vi hade den dåvarande styrelsens stöd i hur vi ungdomsledare ville bedriva ungdomsverksamheten. Vissa ungdomar gick med en del stannade, men sedan kommit till en del framför allt yngre.
Framgångarna har inte låtit vänta på sig. SM-debuten skedde i Eksta 2019 och den nystartade föreningen tog åtta USM-guld, sju silver och sex brons. De klubbar som i dag har ungdomsverksamhet är förutom Västergarn: Hablingbo, Mulde, Sanda och Vallstena.
– Hela föreningens fokus är på ungdomarna. Det är ungdomarna som är viktigast, som ska synas och ha det bra.
Under 2020 slog coronaviruset till när varpasäsongen var i startgroparna, vilket ledde till att de flesta tävlingar samt svenska mästerskapen ställde in.
Västergarn har emellertid valt att hålla ut och genomfört sina tävlingar.
– Vi sa att vi kör om än under begränsningar. Vi har arrangerat Västergarnsmixen, par-DM, tvåmanna- och par-SM samt ett läger för ungdomar.
Sensommarens SM blev en stor succé både arrangörsmässigt och sportsligt.
I USM vann Västergarn samtliga klasser för såväl yngre som äldre ungdomar och för arrangörsskapet var det idel lovord från förbundshåll.
– Det är så fint här ute. Tänk ett SM i juli utan coronarestriktioner.
Kanske blir det så i framtiden.
– Vi har inte stängt några dörrar. Det här året var det för ungdomarna som vi ansökte och framför allt för att de äldre skulle få kasta ett USM på sin hemmaplan.
Hur är det som ledare att se sina ungdomar lyckas?
– Man blir så glad med dom här och att se dom lyckas är underbart.
Vad är det som gör att era ungdomar är så framgångsrika?
– De har väldigt roligt ihop även om de är åtta eller 15 år. De fyller ut träningarna på ett bra sätt. Ibland går de ner och badar efter att de kastat. Eller så spelar de pärk eller fotboll. Jag tycker att de äldre är duktiga på att ta hand om de yngre. De försöker ge tips samtidigt som de yngre ser väldigt mycket upp till de äldre. Därför blandar vi upp oftast yngre och äldre och låter de kasta tillsammans.
De äldre ja; Emy Westergren, Edith Järlö Ahlby och Leo Karlsson blir nästa säsong juniorer och det är den tröskeln som sporten haft svårt att ta sig över på senare år.
– Vi vill inte att de ska sluta och därför har vi pratat lite med Vallstena som också har juniorer hur man ska göra. Jag tror att sporten måste göra det på juniorernas villkor. Förbundet måste nog sätta sig ner och prata med ungdomarna. De kanske vill ha ett annat upplägg så att det inte krockar med annat. Det märker vi redan nu.