"Vi ser en stor oro inför hösten"

Den rådande pandemin har redan slagit, och fortsätter slå, hårt mot Gotlands idrottsrörelse. Osäkerheten kring pandemins varaktighet är en försvårande faktor som oroar föreningarna i deras arbete framgent.

FC Gutes ordförande Jessica Nilsson, Anders Nilsson från Gotlands orienteringsförbunds styrelse och Gotlands Bro OK samt Stånga IF:s ordförande Charlotte Eliasson deltog i RF-SISU  Gotlands panelsamtal om Coronapandemins inverkan på de gotländska idrottsföreningarna.

FC Gutes ordförande Jessica Nilsson, Anders Nilsson från Gotlands orienteringsförbunds styrelse och Gotlands Bro OK samt Stånga IF:s ordförande Charlotte Eliasson deltog i RF-SISU Gotlands panelsamtal om Coronapandemins inverkan på de gotländska idrottsföreningarna.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Sport2020-07-01 16:28

Under onsdagen arrangerades i RF-SISU Gotlands regi en inspelad paneldiskussion om coronavirusets påverkan på de gotländska föreningarna. I panelen ingick FC Gutes ordförande Jessica Nilsson, Anders Nilsson från Gotlands orienteringsförbunds styrelse och Gotlands Bro OK samt Stånga IF:s ordförande Charlotte Eliasson. 

De kunde samtliga vittna om inskränkt verksamhet och ett betydande intäktsbortfall, som riskerar lämna avtryck i föreningarna för lång tid framöver.

– Med stängd bowlinghall har det varit tufft ekonomiskt, och det kommer bli ännu tuffare. Vi har tittat på hur man skulle kunna satsa sig ur krisen men det är ett väldigt osäkert läge, säger Charlotte Eliasson.

– Vi hade ett extrainsatt styrelsemöte i tisdags på grund av det ekonomiska läget. Här och nu har vi två stora ekonomiska inkomster, dels bil-bingo som tvingats ställas in och dels sponsring. Bara där går vi hittills miste om 550 000 kronor. Vi ser en stor oro inför hösten och jag vet inte var det ska landa om jag ska vara ärlig, säger Jessica Nilsson. 

Anders Nilsson:
– Vi har kunnat ha verksamheten igång i mindre grupper, men tävlingsverksamheten är ju inställd tills vidare. Våra stora sommartävlingar som ställs in innebär ett stort intäktsbortfall, vilket drabbar oss framöver. 

Detta är tre exempel och naturligtvis finns mängder av ytterligare föreningsexempel. Från Riksidrottsförbundets stödpaket på 500 miljoner kronor fick Gotland drygt två miljoner. Fördelningen av de pengarna baserades på intäktsbortfall för våren vilket har kritiserats från flera håll.

Det finns dock lokala stödpengar från Region Gotland för gotländska föreningar att ansöka om hos Kultur- och fritidsavdelningen. Stödet gäller för intäkter som fallit bort inom ramen för idrotts- och fritidsaktiviteter på grund av Coronapandemin, och gäller intäktsbortfall till och med 30 september. Sista ansökningsdatum är satt till 15 augusti.

Utifrån devisen "Det som inte dödar mig gör mig starkare", finner ni något positivt från pandemin? 
– Jag tycker att vi blir en mer enad och sammansvetsad förening, att vi har en starkare gemensam nämnare, säger Jessica Nilsson.

Vidare ser de att öns föreningar kan dra nytta av att ett utökat diskussionsutbyte med varandra. 

– Det skapar både en större förståelse och även nya idéer att plocka med sig, säger Anders Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!