WEBB-TV: Så var sportåret 2019

2019 är historia. Här summerar Mattias Karlsson det största som hände 2019.

Jonas Bäckström och Mattias Karlsson summerar sportåret som gått.

Jonas Bäckström och Mattias Karlsson summerar sportåret som gått.

Foto: Dennis Pettersson

Sport2020-01-01 13:00

JANUARI

3 januari: Fyra Endrespelare blir uttagna till landslaget som ska spela VM-kval. Från Endre ansluter Sara Steen, Stephanie Boberg samt Stina Ander och Ellen Bäckstedt.

6 januari: Visby Ladies förlustsvit stannade vid tio raka förluster. I bortamötet med Wetterbygden blev det äntligen seger med 78–63 och stor del ska tillskrivas nyförvärvet och guarden Anna Kelly som gjorde 18 poäng. Anna Kelly tas under sina två första matcher ut i ”veckans lag”.

14 januari: Johan Holmberg ändrar sig och fortsätter med rally fast i en nygammal klass (2WD trimmat).

15 januari: Visby Romas sportchef kritiserar spelschemat i allettan och de höga resekostnaderna gör att klubben inte kan värva så offensivt som man vill.
– Det är åtminstone 200000 kronor mer än vad det hade kostat om man hade haft lite sunt förnuft när man lade spelschemat. Om man jämför det med andra klubbar som har resekostnader för 50 000-70 000 så har vi ett rejält handikapp som begränsar oss, säger André Lundholm, sportchef.

18 januari: Visby Ladies slår på stora trumman när man värvar den engelska centern Domenique Allen med meriter från spel i OS. 

20 januari: Sprintern Maja Almgren slaktar Jessica Kanns 30-åriga Gotlandsrekord på 60 meter två gånger under en vecka. Det ska komma mer från 20-åringen under året.

28 januari: Brent Key, Gotlands Bro OK och Anna Samelius, Visborgs OK får ta emot GT:s mästartröjor på Orienteringsgalan.

FEBRUARI

2 februari: 1811 personer kommer till Visby ishall för årets välgörenhetsmatch mot Mariestad. Totalt samlade klubben in 

8 februari: Innebandykriget mellan klubbar och Svenska innebandyförbundet rasar. Klubbarna planerar nu för en piratliga under namnet PFL – Premier Floorball League.

9 februari: Sten O och Ingela Janssons sagohäst Belker prisas som årets tvååring på den nationella travgalan.

* World Enduro Super Series nobbar Gotland Grand National till förmån för Spanien 2019.

15 februari: Idrottsgalan på Gotland inleds med en tyst minut för Ole Nyman. Kvällen avslutas med att Johan Larsson får GT-guldet.

16 februari: Visby Roma förlorar fösta matchen i playoff 1. Mariestad vann med klara 4–0 inför 1800 åskådare i Mariehus Arena. Nu måste Visby Roma vinna två raka.

27 februari: Sudrets HC har gått tungt i Hockeytvåan, men får till slut en plats i kvalserien efter att IFK Tumba vunnit mot Farsta i sista omgången av fortsättningsserien. 


MARS

1 mars: Visby Roma vinner returen över Mariestad med 9–3 och tvingar fram en avgörande match i playoff 1.

5 mars: Lilly Wizén är friidrottens stålmormor på Gotland. På veteran-SM vinner hon 200 meter, 400 meter, 800 meter och 1 500 meter. Dessutom ett silver på 60 meter.

5 mars: Joel Qwiberg fick sparsamt med speltid i MLS och San Jose Earthquakes. Nu köper klubben ut gotlänningen.

6 mars: Kvaldramatik när den är som bäst. I Visby ishall ligger hemmalaget under med 3–5 en bit in i tredje perioden och säsongen går mot sitt slut. Då vänder det och det är veteranerna som sätter ner foten. Adamsson reducerar och kvitterar när 32 sekunder återstår.
I förlängningen skjuter Oskar Lundberg Visby Roma till playoff 2.

10 mars: Visby IBK har stått för ett storartat slut på allsvenskan. Nu väntar SSL-kval där Visby kommer att ställas mot Strängnäs i första kvalomgången.

12 mars: Jimmy Orleifson gör sin första match efter att ha varit borta från fotbollen i 1456 dagar. I comebacken i DM mot Klintehamn gör han fem mål.

20 mars: Visby Ladies missar slutspel för andra gången i klubbens historia. Hemma i Ica Maxi arena faller man tungt mot Högsbo 66–69.

– Vi kan inte värva in ett nytt lag. Det funkar inte utan det tar tid att bygga ett lag så det kommer att behövas att vi behåller en del spelare den här gången, säger Eivind Möstl med adress till sportchef Anders ”Leo” Pettersson.

20 mars: Jimmy Andersson tar silver i dressyr i special olympics i Abu Dhabi.

22 mars: Fäktaren Natalie Wramner överraskas under en träning och får veta att hon av Gotlands idrottsförbund och Gotlands Tidningar utsetts till årets junior.

26 mars: Gute är desperat och värvar i panik brassen Enzo Battaglia Ferreira da Rosa för att lösa forwardskrisen. Kruxet: Enzo är mittfältare och håller inte måttet. Han gör heller inte en minut i division 2 innan han löses från kontraktet en månad senare.
Enzo drev omkring i klubbar i Stockholmsområdet men utan att imponera på någon.

27 mars: Visby IBK kör över ett skadeskjutet Strängnäs i två raka matcher och nu väntar kvalfinal mot Team Thorengruppen. Klubben är bara två segrar från Svenska Superligan.

28 mars: För tredje året i rad ställs Endre IF mot Täby i kvartsfinal. I första ronden vänder Endre 2–4 till seger 7–6. Sara Steen gör det matchvinnande målet med en minut kvar av ordinarie matchtid.

29 mars: Visby Roma kallar till presskonferens på Wisby Strand. Etablerade SHL-tränaren Hans ”Säcken” Särkijärvi presentaras som ersättare till Mike Beharrell och kontraktet är skrivet över tre år.

Mike Beharrell flyttar till Kina för att arbeta med att utveckla ishockeyn.

30 mars: Täby slår tillbaka i Ica Maxi Arena och vassast av dem alla är Sara Attermo som gör fyra mål i 8–6-segern.

APRIL

1 april: Endre ångar på mot semifinal efter att hemma i Ica Maxi Arena ha besegrat Täby med 9–6. En seger räcker nu för att ta kol på det där sega kvartsfinalspöket. ”Det är så välregisserat det kan bli, men det enda vi vet säkert är att det kommer att bli en målglad publikfest som kan sluta precis hur som helst”, skriver Mattias Karlsson inför tredje ronden.

2 april: Joel Qwiberg skriver på för superettanklubben Örgryte.

* Burgsvik Alvas schackklubb avancerar till elitserien.

4 april: Nästan 1500 åskådare kommer för att se Endre ta sig till semifinal med 3–0 i matcher. Det ville sig inte alls och Täby manglade Endre med 12–6. Stackars Liisa Kokkonen som fyllde 30 släppte in sju av 16 skott innan hon klev av. 2–2 i matcher.

6 april: Den femte och avgörande kvartsfinalen mellan Endre och Täby blir en ensidig historia. Endre viker ner sig och Täby skickar för tredje året i följd ut Endre.
Efter säsongen lämnar spelare som Karen Farnes, Milla Nordlund och tränaren Tom Iversjö klubben.

Täby vinner senare SM-guld.

7 april: Visby IBK förlorar första matchen i kvalrundan mot Team Thorengruppen med 5–9 efter att ha legat under med 0–4 efter första perioden.

–Vi har ändå tio raka vinster att luta oss tillbaka på. Jag tror att vi får hålla fast vid och tro på det vi gjort tidigare, sade Joakim Bandholtz.

10 april: Visby IBK utjämnar mot Team Thorengruppen till 1–1 i matcher efter att ha vänt 2–4 till 6–5. Jonas Bäckström skriver: ”I kontrast till starurskylan steg temperaturen, liksom pulsen, rejält i Ica Maxi Arena i går kväll”. 

* Pauline Mårtensson blir historisk när hon som första kvinna spelar en match i herrarnas division 4 för FC Copa.

11 april: Regerande världsmästaren Johan Larsson från Lau väljer att tacka nej till ett nytt världsmästerskap med Tre Kronor. Han sitter på ett utgående kontrakt och vill inte riskera att skada sig.

17 april: Drömmen blir verklig. Visby IBK är klart för Svenska Superligan för första gången efter att ha vunnit den fjärde kvalmatchen med 7–6 inför en fullsmockad Ica Maxi Arena.

– Det är helt fantastiskt. Det var för det här jag kom till Gotland, och det har varit tungt några år. Det är så oerhört mycket känslor just nu, säger en av trotjänarna Wilmer Viinamäki efter matchen.

* P18 IK har drabbats av spelarbrist och väljer nu att dra ur klubbens reservlag ur division 2. ”Det här är ett oerhört jobbigt och tråkigt beslut att ta. Men vi får inte ihop tillräckligt många spelare som är villiga att träna och spela matcher under en hel säsong”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

19 april: Alexander Brinkmann som fått sparken av Endre har nu gjort klart med en ny klubb. Det närmaste åren kommer han att tillsammans med Adam Kallenberg att träna Kalmarsund herrlag i SSL.

25 april: P18:s återbud i division 2 gör att Dalhem IF får chansen att ta platsen och nappar på erbjudandet.

26 april: Simmaren Linus Kahl missade EJM-kvalgränsen med fyra tiondelar. Men besvikelsen skulle snabbt utbytas till glädje när han fick ett wild card till mästerskapet. Kazan och Ryssland nästa.

28 april: Rally Gotland är tillbaka. Kenny Stavbom och Johan Holmberg vinner 3WD och 2WD.

29 april: Peter ”Limpan” Lindström blir världsmästare i ishockey med Småkronorna. ”Limpan” har en managerroll inom Svenska ishockeyförbundet.

MAJ

3 maj: Frölunda vinner SM-guld i hockey och med gotlänningen Johan Lundskog i båset som assisterande tränare.

8 maj: Endre värvar supertalangen Wilma Johansson från RIG Umeå. Johansson var jagad av flera SSL-klubbar.

12 maj: FC Gute har fått en mardrömsstart på division 2, men efter fem raka förluster vinner laget äntligen när Sundbyberg slås tillbaka med 5–1.

20 maj: P18 är tabelljumbo i division 1, men hemma mot Hässelby spräcks segernollan när Hässelby avfärdas med 4–2.

23 maj: Helagotland.se presenterar sin nya dokumentärserie ”Vi är Levide” där Mattias Karlsson följer division 4-laget Levide IF.

23 maj: Emil Zetterberg slutade med innebandy när Visby IBK gick upp i allsvenskan. Fyra år senare tränar han för en comeback i Svenska Superligan.

24 maj: Endre IF presenterar sin nya huvudtränare och det är tidigare spelaren Sabina Wedberg som tar över efter Tom Iversjö. Sabina Wedberg blir klubbens första kvinnliga huvudtränare.

– Det känns så jäkla kul, jag är sjukt taggad. Det är ännu så nytt så jag har inte riktigt hunnit smälta det, säger Sabina Wedberg som gjort nio säsonger och 262 matcher som spelare.

30 maj: Maja Almgren sätter nytt Gotlandsrekord på 100 meter under Bauhausgalan på Stockholm Stadion med 12.01 och raderade samtidigt ut Jessica Kanns 18 år gamla Gotlandrekord på 12.12.

JUNI

1 juni: Fred Grönwall hoppades på en SM-medalj i Stockholm marathon, men fick nöja sig med en sjätte plats. Tiden däremot var av högsta klass och 2.24,09 var ytterligare en putsning av pers sedan Sevilla.

– Jag hade inte vågat drömma om den här tiden, säger Fred Grönwall.

6 juni: Svenska flaggans dag var också Maja Almgrens dag. Den gotländska sprintern sprang för första gången 100 meter på under 12 sekunder och korsade mållinjen på 11,81.

För hundrameterslöpare är det lite av en magisk gräns, så det känns jättebra, sade hon.

Den nya rekordtiden gav också en extra bonus när Almgren blev uttagen i U23-landslaget för en stafett i Schweiz.

Framgångarna gör dock att hon lämnar återbud till ö-spelen på Gibraltar.

9 juni: Pararyttarinnan Louise Etzner vinner SM-guld med Zernard på Strömsholm och det med drömresultatet 75 procent.

– Det är en fantastisk prestation och vi fick fantastiskt fina siffror på vissa rörelser där vi haft problem innan, sade hon med syftning på att ekipaget tvingats bryta VM.

11 juni: Gotlands Motorförening kastas ut från Skogsholm där man huserat sedan decennier tillbaka. Crossbanan är byggd på den gamla soptippen och sluttäckningen av denna blir slutpunkten för en era av motocross.

11 juni: Torbjörn Lawergren visade än en gång att han är kungen av Lärkparken. I DM i centimeter slog Östergarnskastaren till med 99 centimeter.

12 juni: Visby Roma-fansen kan andas ut. Lagkaptenen Mikael Adamsson tackar ja till en tolfte säsong i Visby Roma-dressen.

13 juni: Visby IBK har gjort klart med Fredrik Holmgren som huvudtränare under den historiska debutsäsongen i Svenska Superligan.

– Att som nykomling kunna knyta åt sig en tränare av denna kaliber är en ynnest. Fredriks självförtroende och rutin kommer att behövas i SSL. Jag är väldigt glad för laget och föreningens skull att han valde oss, säger klubbens sportchef Joakim Bandholtz.

– När erbjudandet dök upp så blev jag direkt smittad av engagemanget och miljön. Visby och Gotland är fantastiskt, som sagt, och föreningen har stort hjärta och goda förutsättningar, säger Fredrik Holmgren.

19 juni: En av Visby Romas främsta spelare genom tiderna meddelar att han lägger av. Oskar Lundberg gjorde nio säsonger och 319 poäng. Stor grabb.

28 juni: Sudret levererar ett par bomber i form av tränarrekryteringar. Torgny Bendelin med meriter från högsta ligan och Juniorlandslaget går in i klubben J18-lag. I A-laget tackar Jesper Pettersson för sig och ersätts av Peter ”Limpan” Lindström.

Det är otroligt kul att lyckas knyta till sig två tränare av Torgny och Peters kaliber. Peters personlighet och kunskap kan resultera i ishockey som lockar både fans och spelare, säger Melin. Torgny har en enorm erfarenhet och kunskap, inte bara från Sverige, utan internationellt från andra länder också. Han har varit proffs i 36 år och kan hjälpa spelare otroligt mycket på individnivå, säger Fredrik Melin.

JULI

6 juli: Den 18:e upplagan av de internationella ö-spelen invigs. Värd för spelen 2019 är den engelska halvön Gibraltar. Fanbärare för Gotland: Fred Grönwall.

7 juli: Bowlingens comeback i Island Games har ett gyllene skimmer. Redan första dagen visar gotlänningarna var skåpet ska stå. Hetast av dem alla under dag ett var Robert Gustafsson och Sara Pettersson.

9 juli: Gotland har aldrig tidigare varit representerat i judo på ö-spelen. Nu är det dags och Ilse Vuijsters Hammarström vinner guld i klassen 78 kilo.

– Jag har tränat så hårt för det här, säger hon. 

Ilse vinner ytterligare ett guld under IG-veckan.

* Peter Nordgren vinner sitt 50:e guld totalt under de internationella ö-spelen på Gibraltar. Det historiska guldet kommer i lag tillsammans med sonen Pontus i 25 meter standardpistol.

11 juli: Friidrottstalangen Moa Örevik har längdhopp som förstagren och tog silver under ö-spelet första dag, men ännu bättre gick det i tresteg.

– Jag har inte tränat så mycket på tresteg. Jag tänkte att det får gå som det går, och det gick ju. Jag fattar ingenting, säger hon.

11,44 är nytt personligt rekord och gav guldet med 30 centimeters marginal till tvåan.

12 juli: Evelina Carlsson och Elin Schwartz är ett av de mer rutinerade damdubbelparen i Island Games. 14 år efter första guldet (Shetland) var det dags igen. Och det var en överraskning:

– Det betyder jättemycket, det är en härlig känsla att ta guld igen, säger Evelina Carlsson.

12 juli: Johan Larssons tid som freeagent är över. NHL-forwarden från lilla Lau skriver på ett nytt kontrakt med Buffalo Sabres.

14 juli: Regnet häller ner över Stangmalmen i Stånga. Lau tar hem både mästarklassen i bak- och frampärk på herrsidan. Stånga (Jennie Olofsson) vinner damernas bakpärk och Hablingbo (Marion Nilsson) i frampärk.

* Erik Larsson fick inte alls till det på ö-spelen och störtade hem för att vinna den gutniska femkampen på Stångaspelen för 20:e gången.

– När jag vaknar på morgonen på Stångaspelsdagen, femkampen, är det som att en extramotor kickar in. 364 dagar om året vill man sova lite längre, men inte den här dagen, säger han.

19 juli: Hablingbos brödratrio Kenneth, Nils-Allan och Roland Nilsson var i SM-final för första gången 1998, men det är först nu som trion går hela vägen i lagkulan på Varpa-SM.

– Det är något speciellt, det här är ju varpans blåa band och det man kämpar för hela året, säger Roland Nilsson.

21 juli: Torbjörn Lawergren, Östergarn, är öns varpakung och vinner den individuella kulan storstilat. Hablingbos Kenneth Nilsson är chanslös i finalen.

31 juli: P18 har gått tungt i division 1 och nu tappar klubben den ungdomlandslagsmeriterade mittfältaren Ebba Ronquist som skrivit på för Brommapojkarna.

AUGUSTI

4 augusti: Gotland tar storslam på SM i beachvolley på Tylö sand där gotlänningarna Viktor Jonsson och Sofia Wahlén vinner SM-guld.

5 augusti: Den gotländske fotbollsanfallaren Alexander Ahl-Holmström får chansen från start mot Hammarby i allsvenskan, men får utgå skadad efter att ha kolliderat med Bajenmålvakten Davor Blazevic. Det visar sig vid röntgen vara en fraktur på underarmen.

9 augusti: Maja Almgren (K22) fortsätter att putsa det gotländska rekordet i 100 meter. På JSM i Göteborg gör hon sitt hittills främsta lopp och vinner guld på 11,76.
Även Gutes höjdhoppare Johan Burvall vinner brons i P17.

16 augusti: Mikael Rynell gör comeback för att hjälpa Gute att rädda sitt kontrakt i division 2.

22 augusti: Maja Almgren är uttagen till Finnkampen, men det blir ingen seniorlandslagsdebut för Visbytjejen. Hon lämnar återbud på grund av skada.

På den här nivån ligger man på skadegränsen hela tiden och det är en chansning man får ta, säger Maja Almgren.

25 augusti: Först vann hon EM-brons och nu tar Louise Etzner Jakobsson silver i kür.

– Fantastiskt att åka hem med två medaljer. Det är inte fy skam, säger Louise Etzner Jakobsson.

26 augusti: Svenska damlandslaget i fotboll kommer till Visby för ett läger.

SEPTEMBER

5 september: Caroline Danielsson gör comeback i Visby Ladies. 

– Carro sitter på en särskild typ av tuffhet som är ganska svårhittad idag, säger Eivind Möstl, coach i Visby Ladies.

13 september: Visby Roma vinner premiären mot Hammarby med 2–1 inför 1214 personer.

– Det var en typisk premiär, en del var bra och annat var mindre bra men det var skönt med tre poäng, säger VR-backen Martin Lindberg.

21 september: Endre IF inleder säsongen med en förlust. Rönnby vinner på hemmaplan med 6–5 mot det hårdsatsande gotlandslaget.

– Vi kommer inte upp i kapacitet och fick en knäpp på näsan, säger nya Endretränaren Sabina Wedberg.

24 september: Visby IBK förlorar sin historiska premiär i Svenska Superligan och det blir ingen rolig sådan. Pixbo Wallenstam vinner med 11–3.

– Klart man är besviken. Jag tycker att vi gör enkla misstag i första perioden som vi blir hårt straffade, säger Fredrik Holmgren.

Daniel Gabrielsson blir historisk med att göra Visby första SSL-mål.

28 september: Ligapremiär för Visby Ladies och storförlust mot Norrköping med 49–84. Alexa Middleton poängbäst med 19 poäng. Detta efter att ha blivit överkörda i tredje perioden (28–8).

29 september: Levide spelar direktkval till division 3 mot Uppsala Kurd. Gotlänningarna står emot i 45 minuter, men sedan sköljer Uppsala-Kurd över gotlänningarna och vinner med 4–1.

– När vår ork tryter ser man tydligt vilka som är bäst fotbollsspelare. Jag vet inte om vi inte är tillräckligt skolade eller vad det är. Vi står som koner och det ser så enkelt ut när det spelar. De är så mycket bättre och är helt klart värda det här så hatten av, säger Peter Öhman.

OKTOBER

6 oktober: Gute hade legat pyrt till länge, men nu kunde man pusta ut av lättnad. FC Gute säkrar nytt kontrakt i division 2 genom att besegra Skiljebo med 2–1 efter mål av William Jan och Villiam Dahlström.

15 oktober: Sara Steen är skadad och tvingas lämna återbud till Euro Floorball Tour knappt två månader före VM. Ellen Bäckstedt och Stephanie Boberg följer med för Endres räkning.

25 oktober: Omorganisation i FC Gute väntar. Huvudtränare Mikael Waktel tillsammans med assiterande Carl-Magnus Jonsson och Olle Björklund kliver av när kontrakten går ut. Detsamma gäller sportchefen Patrik Engqvist.

27 oktober: Gotland Grand National avgörs på Tofta skjutfält och för andra året i rad finns Robert Kvarnström, FMCK Gotland på pallen. Nu som trea.

Vann gjorde debutanten Filip Bengtsson, Vimmerby och Hanna Berzelius, Linköping.

* Visby IBK går tungt i ligan och åker på en riktig stjärnsmäll mot IBF Falun som vinner med 20–4.

29 oktober: FC Gute kallar till presskonferens på Gutavallen och presenterar Robert Mambo Mumba som ny huvudtränare.

30 oktober: Villiam Dahlström presenteras av Degerfors IF och lämnar därmed Gute efter succésäsongen med 22 gjorda mål. Även Brage och Gais uppvaktade Guteforwarden.

– Det känns otroligt kul att få testa att spela på en så pass hög nivå och jag har fått ett väldigt bra intrycka av klubben. Det känns även bra att jag kunnat bevisa för andra unga spelare och talanger på fotbollsgotland att man inte behöver flytta allt för tidigt utan kan utvecklas bra på Gotland och i FC Gute, säger Dahlström.

NOVEMBER

8 november: NHL i Sverige har blivit en tradition. I år är det Johan Larssons Buffalo Sabres som gästar Stockholm tillsammans med Tampa Bay Lightning för två matcher.

9 november: Fotbollsfesten sätter punkt för fotbollssäsongen. GA-bollen och GA-trofén går till Villiam Dahlström, FC Gute och Camilla Ronström, P18 IK.

10 november: Sabina Wedberg har mått dåligt under hösten som huvudtränare för Endre IF och sjukskriver sig. Assisterande tränaren Joakim Sjöstrand tar över tills vidare.

13 november: SM i simning i Eskilstuna startar. Linus Kahl följer upp succén från 2018 med att fullständigt dominera juniorsidan med fyra individuella JSM-guld.

23 november: Visby Ladies förlorar jumbofinalen mot Uppsala med 65–75 hemma i Ica Maxi Arena och är nu ensamt kvar på noll poäng. Ridå.

29 november: Visby IBK arrangerar Hjärtebarnsmatchen där överskottet går till Hjärtebarnsfonden. Totalt skänker klubben 112 700 kronor.

DECEMBER

1 december: Fred Grönwall slår till i Valencia Marathon. Gotlandrekord på tiden 2,20.06 och klipper därmed Owe Malmqvists 47 år gamla rekord på maraton.

–  Det känns otroligt bra, nästan overkligt, säger Fred Grönwall.

9 december: Hugo Kahlbom (fotboll) och Melliz Petkova Mustafa  (tennis) utses till årets talanger.

11 december: Visby Ladies sparkar headcoach Eivind Möstl. Sportchefen och assisterande coachen Anders "Leo" Pettersson steppar upp och blir headcoach.

22 december: Sabina Wedberg är tillbaka efter sjukskrivning och då besegrar Endre nykomlingen Skoghall med 11–0.

23 december: Sorg på Hockeygotland sedan Sudretprofilen Janne Eriksson avlidit efter att ha insjuknat hastigt.

24 december: Visby Ladies plockar in guldcoachen Thomas Nordgren som assisterande till Anders "Leo" Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!