Villa spelade ut Saik efter coronakaoset

Tolv dagar efter den andra SM-semifinalen mellan Villa-Lidköping och Sandviken spelades till slut den tredje. Starkast av de matchovana och coronadrabbade bandylagen var Villa som vann med 9–2, på nytt tog ledningen med 2–1 i matchserien, och är en seger från att spela sin tredje raka SM-final.

Villa-Lidköpings Joel Broberg var en av tvåmålsskyttarna i 9–2-segern hemma mot Sandviken. Arkivbild.

Bandy2021-03-28 17:19

Anledningen till det långa uppehållet i semifinalserien stavas covid-19. Efter den andra semifinalen i Sandviken den 16 mars, då Villa utjämnade matchserien till 1–1 i bäst av fem matcher, drabbades Saik av ett coronautbrott. Gästrikelaget tvingades lämnade walkover till match 3, som skulle ha spelats den 18 mars, och Villa tog ledningen med 2–1. Men inför match 4 förra helgen konstaterades smitta även hos västgötarna och matchserien pausades tills vidare.

I onsdags kom sedan Svenska bandyförbundet med beskedet att matchserien skulle återupptas under söndagen – återställd till matchställningen före coronakaoset, 1–1.

När lagen väl kom till spel igen, för första gången på tolv dagar, var det Villa som var starkast på hemmaplan i Lidköping, vann med klara 9–2 och återigen tog ledningen med 2–1 i matcher.

"Känns faktiskt pigga"

– Vi känns faktiskt pigga, säger Villas Joel Broberg i Aftonbladets tv-sändning.

Efter en jämn första halvlek spelade Villa ut Saik i andra, framför allt i slutet av halvleken. Efter att Sandviken reducerat till 2–4 efter 54 minuter gjorde hemmalaget fem raka mål, varav två från Joel Broberg respektive Alexander Härndahl. Villas Tim Persson gjorde också två mål i matchen – precis som i de två tidigare matcherna i semifinalserien.

– Hyfsat tempo ändå, med tanke på det som har varit, sade Sandvikens målvakt Joel Othén i Aftonbladets tv-sändning efter första halvlek.

Match i Söderhamn

Villa-Lidköping är nu en ytterligare seger från att ta sig till SM-finalen i Uppsala som spelas på påskafton. Semifinal 4 på tisdag spelas i Söderhamn eftersom Sandvikens hemmaarena ska användas som vaccinationscenter.

– Vi ska ut och göra vårt bästa då och försöka ändra lite på det (spelet). Då blir det säkert bättre, säger Sandvikens lagkapten Daniel Berlin.

– Vi får se till avsluta matchserien och gå till final, säger Villas Joel Broberg.

Sedan knappt en vecka tillbaka står det klart att AIK är den andra herrfinalisten, efter att ha slagit ut regerande mästarlaget Edsbyn med 3–2 i matcher.

Villa-Lidköping tog klubbens första SM-guld 2019 efter finalseger mot Västerås. Förra året blev det förlust i finalen mot Edsbyn.