Gotlands Allehanda valde förutsättningslöst att granska tolv av öns större klubbar för att jämföra kostnaden för ett 10-årigt barn som vill idrotta.
När GA samlade in uppgifterna visade det sig att skillnaden mellan klubbarna är stor och tillika kraven på ideellt arbete och lottförsäljning.
I några klubbar är det krav att sälja lotter medan andra inte alls har lottförsäljning. Eller så gör man som fotbollsklubben P18.
– Vi ger våra spelare fem idrottsrabatthäften per säsong, men det är inget krav på att man måste sälja dem. En del har ju lättare att bli av med dem och kan sälja kanske sex-sju stycken till släkt och vänner och en del har det kanske lite svårare. Så säljer man bara ett eller två eller inget alls så är det okej, säger Lasse Engström, ledare för P18:s F10.
Visby IBK har valt att slopa försäljningskrav och istället höjt avgiften.
I den dyraste klubben, FC Gute (fotboll) kostar det 1 150 kronor per år att vara med och i den billigaste, Dalhem är det 1 000 kronor billigare, 150 kronor.
I Graip kostar det 400 kronor, men då kan barnet spela fotboll, ishockey eller innebandy till samma avgift. Graip har precis som Gute krav på försäljning av rabatthäften samt salami och kläder.
– Korven och kläderna är inte nödvändigt utan det har bara blivit så, säger, Niklas Bleckhorns, ledare i Graip.
Att Graip i avgiften ger barn möjlighet att för samma peng även utöva fler idrotter hockey, fotboll och badminton är man tillsammans med Hansa-Hoburg ensam om.
– Vi vill att alla ska få möjlighet att idrotta och få pröva på många olika sporter utan att det ska kosta för mycket, säger Niklas Bleckhorns.
I Hansa-Hoburg gäller avgiften på 550 kronor både för fotboll och innebandy i avgiften bjuds även familjen på fri entré till Hemsebadet två gånger per år.