Den 52-åriga greken Paschalis ”Pascal” Leras är den nya coachen som ska leda Visby Ladies rätt efter ett par problematiska säsonger. Han är bekant med Gotland sedan tidigare. Hans sambo Marie Larsson fanns med i Ladies-laget som vann SM-guld 2005.
– Jag har varit här två gånger tidigare och är bekant med klubben och personerna som verkar inom den, säger Pascal Leras.
Redan för två år sedan, när Tamara Ruzic sparkades, var Leras aktuell för att ta över Ladies.
– Vi hade en diskussion men det stannade på ett tidigt skede. Av familjeskäl var jag i behov av att vara kvar i Grekland, och jag fick bättre coach-erbjudanden i Grekland. Det hade varit svårt för mig att komma hit.
Den här gången gick det i lås och han anlände till sitt nya uppdrag den 12 augusti.
– Det här ska bli en väldigt spännande utmaning, men en av de främsta anledningarna till att jag valde att komma hit är för att få lite lugn och ro, kunna tänka klarare och få nya perspektiv, säger han med eftertanke och fortsätter:
– Visby är väldigt vackert och rofyllt. Jag har vänner som blev förundrade över mitt beslut att ta jobbet här. De frågar mig varför jag flyttar till Sverige för att bo på en ö när vi har 8 000 öar i Grekland, säger han med ett skratt.
Visby Ladies huvudspår som ny coach var Kevin Taylor Lundgren, som ratade Ladies för ligakonkurrenten Eos. När Leras sedermera kontaktades av klubbens sportchef Anders ”Leo” Pettersson gick processen fort.
– Den 9-11 juni var jag på ett basketseminarium för coacher i Stockholm, där coachvänner till mig skulle föreläsa. Där träffade jag Leo och han kom med samma erbjudande som för två år sedan.
Cirka en vecka senare presenterades Pascal som ny Ladiestränare. Beslutet att komma till Gotland krävde inte mer betänketid än så.
– Basketsporten genomgår en tuff period i Grekland just nu och det är svårt att få jobb i högstaligorna.
Jag tyckte att tidpunkten passade bra nu. Och Sverige har alltid varit ett favoritland för mig.
Hur kommer det sig?
– Jag vet faktiskt inte varför men det har varit så sedan jag var ung. Jag har varit här åtta gånger, både som spelare och som coach.
Han omvittnar om att Sverige har ett högt anseende i Grekland.
– Greker generellt tycker väldigt bra om svenskar. Tro mig, om du skulle besöka vilken liten by som helst i Grekland och de, ung som gammal, får höra att du kommer från Sverige så skulle de bli väldigt glada.
En svensk har gjort särskilt stora intryck, menar han.
– Den äldre generationen skulle börja prata om Olof Palme med dig. Greker har stor respekt för Sverige, mycket tack vare Palme.
Hur mycket känner du till om Ladies senaste säsonger?
– Jag känner till nästan allt. Men det är sådant som hände då, och det vore fel av mig att uttala mig om det. Vi börjar om nu, det här är en nystart och vi blickar framåt med nya idéer och nya mål.
De kortfattade omdömen som innan intervjun nått undertecknad gör gällande att Leras förespråkar en stark och välorganiserad defensiv, den del av spelet som varit Ladies tydligaste Akilleshäl på senare tid.
Vad har du för spelfilosofi?
– Det är en väldigt stor fråga. Till att börja med så har jag ingen spelfilosofi, det vore förmätet av mig att säga att jag har det. Det är de riktigt stora coacherna som kan säga att de har en filosofi, resten av oss följer bara deras filosofier och tar intryck.
Det låter rimligt. Jag formulerar om frågan; vad förespråkar du för spelsätt?
– Det beror på vad jag har för spelare i laget, spelsättet måste anpassas för att få ut maximalt av spelarmaterialet. Försvar är viktigt, och det är också det som är enklast att spela för det involverar inte momentet att göra poäng. Basket är en sport som präglas av misstag, så man börjar med det som är enkelt och bygger vidare. Vi ska försvara oss väl men inte för att skydda vår korg, utan för att stressa motståndarna och få en bra start på våra anfall.
Visby Ladies lagbygge kom igång sent inför den här säsongen, sedan har pusselbitarna börjat falla på plats. Vid tidpunkten för intervjun, tidig måndag eftermiddag, fanns sju spelare i truppen.
– Du har rätt i att det är sent och att det är ett problem, men det är så här verkligheten ser ut. Det är inte unikt för Visby Ladies utan ett generellt problem, på många ställen i Europa brukar det vara än mer kaotiskt med lagbyggen inför säsongen.
Oroar det dig?
– Jag kan inte göra något åt det just nu, jag inväntar utvecklingen. Jag har fått några löften från klubben om att det ska lösa sig inom kort. Om det infrias, då kommer vi förmodligen inte ha några problem eller anledning att oroa oss för truppen.
Är du involverad i rekryteringen av nya spelare?
– Jag pratar med Leo och de andra hela tiden, bland annat var jag delaktig i värvningen av Nici Gilday som jag känner till sedan tidigare. Jag har lämnat önskemål om på vilka positioner jag ser ett behov av förstärkningar.
Jag antar att ni söker efter spelare på positionerna 4-5 (powerforward-center)?
– Ja absolut. Jag hoppas att det löser sig, vilket jag tror att det gör. Det är nära en lösning. Powerforwarden är en av de allra viktigaste, i den moderna basketen med fokus på omställningar så är det den moderna speluppläggaren. Spelet går inte lika mycket genom pointguarden längre.
Hur många importer kommer ni ha?
– Minst tre, men förmodligen kommer vi ha fyra.
Från säsongsstart?
– Ja.
Hur skulle du vilja se att försäsongen ser ut?
– Att jag har alla spelare på plats i tid och att de är fysiskt redo. Då kan vi jobba ordentligt. Sedan behövs träningsmatcher, det är stor skillnad på träning och match. Att spela matcher är den bästa träningen man kan få.
Visby Ladies har än så länge inte presenterat några träningsmatcher.
Finns det träningsmatcher inbokade?
– Det finns fyra inplanerade. Jag hoppas att vi kommer spela sex matcher innan ligapremiären.
Leras betonar vikten av att väva ihop spelargruppen till en enhet för att kunna nå framgång.
– Det allra viktigaste, och det svåraste, är att få samtliga spelare att sträva mot samma mål, att kämpa för varandra och bygga starka band till varandra. Det tar tid att svetsa samman ett lag och det kräver rätt attityd och mycket ansträngning.
Han håller upp sin hand och utvecklar resonemanget genom att låta sina fingrar symbolisera spelarna på planen.
– Om man har sina fem fingrar utsträckta och slår mot en vägg så går det riktigt illa.
Pascal knyter sin näve och fortsätter:
– Om man håller ihop nära så går det mycket bättre. Det kan fortfarande göra ont, men man är snart redo att göra det igen. Vi måste vara en stark enhet.
Vad har du förväntningar på säsongen?
– Jag hoppas att vi har en behaglig säsong där spelarna trivs. Om vi spelar med stress så blir det inte bra, spelarna måste känna glädje för att kunna prestera, säger Paschalis Leras.