Alexa ska styra Visby Ladies rätt

Med spelfördelaren Alexa Middleton vid rodret på plan ska Visby Ladies komma på rätt kurs igen efter förra säsongens snedsegling.

Visby Ladies pointguard Alexa Middleton är förväntansfull inför ligapremiären mot Norrköping.

Visby Ladies pointguard Alexa Middleton är förväntansfull inför ligapremiären mot Norrköping.

Foto: Dennis Pettersson

Basket2019-09-26 10:02

Med fina college-meriter från Tennessee och Iowa klassas Visby Ladies nya pointguard Alexa Middleton som en prestigevärvning. Som spelfördelare kommer 23-åringen från Tennessee vara bärande i Visby Ladies jakt på återupprättelse efter fjolårets misslyckade säsong. På lördag är det dags för ligapremiär, på bortaplan mot Norrköping.

Alexa Middleton kommer från en riktig basketfamilj. 

–  Min familj står mig väldigt nära och alla har varit involverade i basket, det har kretsat kring basket så länge jag kan komma ihåg, säger Alexa Middleton. 

Hon berättar att drömmen alltid varit att spela i amerikanska proffsligan WNBA, men att ta sig hela vägen dit är få förunnat och under studietiden växte förhoppningen om att kunna spela som proffs i Europa fram som ett realistiskt mål. Enligt regelverket får en aktiv collegespelare inte ha en agent. Alexa tog sin examen från college i maj i år. Några få veckor senare presenterades hon som spelare för Visby Ladies.

– Det gick rätt fort. Ganska snart efter att vår säsong var färdigspelad inledde jag ett samarbete med en agent och Visby Ladies var det första erbjudandet som kom. 

Hon fortsätter:

– Jag har flera tidigare lagkamrater som spelar i Europa och oftast dröjer det till senare under sommaren tills man skriver på, men jag var glad och tillfreds med att få det klart tidigt och veta att jag skulle hit till Visby och att det inte blir någon stress senare under sommaren. 

Vad lockade med Visby?

–Jag fick direkt en väldigt bra känsla när Sverige dök upp som alternativ. Sedan pratade jag med klubben och fick ett gott intryck. 

Hon har samma agent som Zakiya Saunders, som spelade för Ladies i fjol. 

– Han sa att Zakiya tyckte att det är en bra omgivning, att Visby är en trevlig och trygg stad. Det tycker jag stämmer väldigt bra. Jag gillar att det är inte är en storstad, det blir mindre anonymt och mer intimt. Redan nu känner jag igen en del folk när man är på stan och så. Den största skillnaden jämfört med Tennessee är att det är hemma, där jag har min familj och mitt vardagliga liv etablerat. Hit har jag kommit för att spela basket, men jag ska också skaffa mig en vardagstillvaro för jag kan inte bara tänka på basket hela tiden. 

När Alexa ombeds att beskriva sig själv som spelare kommer flera viktiga aspekter för en pointguard på tal. 

– Jag är en ledare på planen. Jag är allround, tycker om att driva spelet och har bra spelförståelse. Sedan är jag väldigt tävlingsinriktad. Jag är uppsluppen och social som person, men på basketplanen är jag passionerad, fokuserad och som sagt tävlingsinriktad.  

 Vidare benämns hon som poängstark, med ett brett register.

– Jag tycker jag kan göra poäng på ett varierat sätt. Skytte utifrån, gå mot korg eller hitta avslut från mellandistans. Det är viktigt för mig att vara svårmarkerad, jag vill inte vara förutsägbar. 

Känner du dig bekväm med att du förväntas vara lagets ledande spelare?

– Jag känner mig bekväm med att ta den rollen, och i den rollen ingår också att göra mina medspelare så bra som möjligt. Vi har flera bra spelare, och för varje dag så byggs kemin i laget upp. 

Klubben kommer från en dålig säsong, som slutade med missat SM-slutspel.

– Jag har hört lite om det, och det adresserades direkt på vårt första lagmöte. 

Nu är det tänkt att laget ska studsa tillbaka, innebär det en ökad press?

– Jag var inte här då men är ju medveten om vad som hände. Det är snarare en positiv motivationsfaktor än en börda, att bevisa att vi kan konkurrera med de bästa i ligan. Vi har talat om att visa stolthet, att det är vi mot resten av landet. Jag köper det resonemanget, det har gjort mig extra motiverad, säger Alexa Middleton. 

Visby Ladies spelartrupp 2019/2020.
Visby Ladies spelartrupp 2019/2020.
Visby Ladies 19/20

Spelartruppen: Alexa Middleton (ny), Camilla Kilinc (ny), Isabella Kaukopaasi (ny), Julie Spencer (ny), Micheline Mercelita (ny), Jaycee Coe (ny),  Caroline Danielsson (nygammal), Jonna Raflund (lagkapten), Johanna Persson, Felicia Thomsson och Elsa Grufstedt.

Ledare: Eivind Möstl (huvudtränare), Marie Söderberg (assisterande tränare), Anders "Leo" Pettersson (sportchef/assisterande coach) och Andreas Lindell (videoanalytiker).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!