Ladieschefen om tuffa åren – och nya lagbygget

Lagbygget har dragit ut på tiden. Men Visby Ladies har hela tiden haft en plan. "Jag förstår om det känns som att vi är sent ute", säger sportchefen Anders "Leo" Pettersson.

Sportchefen Anders "Leo" Pettersson är snart i mål med Visby Ladies lagbygge.

Sportchefen Anders "Leo" Pettersson är snart i mål med Visby Ladies lagbygge.

Foto: Michael Häglund

Basket2024-08-28 19:30

Sensommar när den är som bäst.

I Almedalen gassar solen och termometern visar närmare 25 grader.

För Anders "Leo" Pettersson har det varit lagom mycket att göra under perioden juni-augusti med arbetet som sportchef – och länge jobbade han i det tysta.

Först i början av augusti presenterades den första pusselbiten i nyförvärvet Alma Larsson från ligakonkurrenten Uppsala.

– Vi har jobbat lite annorlunda den här gången. Mer ha en helhet och en bredare blick innan vi gick ut med vilka spelare vi hade skrivit kontrakt med. Jag förstår om det känns som att vi är sent ute utifrån, men vi har hela tiden haft en plan.

Han utvecklar.

– Först och främst känns det väldigt bra att Carro (Caroline Muzito-Bagenda) är kvar som coach. En grund och trygghet. Hon har också varit väldigt delaktig när det gäller spelartruppen.

undefined
Visby Ladies firar efter en seger i Ica Maxi arena förra säsongen.

Klubben har nio spelare under kontrakt. Isabella Kaukopaasi och junioren Alice Widén tränar även med laget. Tanken är också att två nyförvärv ska in i truppen så snart som möjligt.

– När det gäller Isabella har vi valt att avvakta med ett nytt kontrakt. Hon hade problem med sin fot under andra halva av säsongen i vintras. Den har blivit bättre och bättre och hon har tränat med laget i stort sett fullt ut sedan vi drog igång förra måndagen. Hon ska på en ny undersökning i mitten av september, men vi räknar med Isabella i laget. I Alice fall handlar det om att hitta den bästa lösningen för henne, men där kommer prio att vara ungdomslaget (Visby BBK:s 2008:or). Alice kommer säkert att få göra några matcher också och kommer alternera träningarna mellan lagen.

Vad kan du säga om de sista två platserna?

– Att vi är nära en spelare i alla fall. Väldigt nära och hoppas göra klart allt här i veckan. Det är en EU-spelare som varit i Sverige tidigare och som representerat sitt landslag i ungdomsåren. Den sista platsen hoppas vi fylla med längd. Vi har egentligen bara Nela (Netkova) som är riktigt lång. Men det är inte helt lätt och går inte bara att plocka ner någon från ett träd heller. 

undefined
Tilja Garb (till höger) gör sin andra säsong i klubben.

Visby Ladies ville behålla flera spelare från förra säsongens trupp. Helin Agnig, Lisa Elsnitz, Zaliah Adam Morllah och Lova Stålgard fanns alla med i planerna.

– Vi var intresserade av samtliga och fick några sena besked, vilket också spelat in i förberedelserna. En tjej som Lova hade till exempel varit perfekt att ha med sin längd (1.86 meter) och som avlastning till Nela.

Det finns också en budget att hålla sig till. En spelarbudget som stramats åt ytterligare.

– Vi hade tre amerikanskor i fjol och har haft fyra importer innan. V har sagt en den här säsongen och kommer även att ha två från Europa. EU-spelarna är ändå billigare. Så här ser det ut i ligan i stort. Färre och färre utländska spelare. Det är klart tuffare ekonomiska tider. Åren under pandemin var en lek jämfört med hur det varit efter. Då fanns det bidrag att söka och fylla hålen med.

Det märks även på toppklubbar som Luleå och Södertälje.

– Jag har svårt att hitta givna favoriter i ligan just nu. Södertälje som är regerande mästare tappar sin förstafemma och bygger nytt. Luleå har minskat sin spelarbudget ganska rejält de senaste åren. Jag tror på en jämnare serie.

Visby kommer från ännu ett tufft år – och ett missat slutspel. Om två veckor åker laget till Kalmar för träningsmatch. Veckan efter gästar Alvik Ica Maxi arena i Svenska cupen.

Seriepremiären är framflyttad en vecka och först 5 oktober väntar just Södertälje på hemmaplan.

–De flesta spelarna är på plats och förhoppningsvis landar vår nya amerikanska (Morgan Haney) i nästa vecka. Vi skulle egentligen spelat första matchen i ligan mot AIK sista helgen i september, men problem med halltider har gjort att den flyttats fram. Tråkigt på ett sätt, men det ger oss större möjlighet att spela ihop oss, säger sportchefen.

Truppbygget

Anders Pettersson kommenterar här lagdel för lagdel.

GUARDS

Morgan Haney (ny), Isabella Kaukopaasi, Alma Larsson (ny), Agnes Widén, Alice Widén.

Ut: Raziyah Farrington, Briana Gray, Helin Agnig, Lisa Elsnitz.

– Det är svårt att jämföra spelare, men i Morgan Haney får vi en spelare som alltid kommer göra jobbet. Lite som med Jessica Kelliher som varit här tidigare. En väldigt bra spelare, utan att vara flashig. Hon kommer göra sina poäng, men i vissa matcher kanske hellre spela fram sina medspelare. En pointguard som blir väldigt viktig förstås. I Alma (Larsson) får vi in en mer shootingguard som jag tror kommer få sitt genombrott här. Hon blir ersättare till Helin (Agnig) kan man säga. Isabella (Kaukopaasi) är en av ligans absolut bästa försvarsspelare. Otroligt snabb och alltid på rätt plats. Vi har Agnes (Widén) och där handlar det om att skynda långsamt efter hennes knäskada. Hon tog verkligen för sig när hon fick chansen i ligan. Kommer kombinera med spel i juniorlaget också. Alice (Widén) är den största talangen vi haft sen Elin Sjöberg och med möjlighet att kanske nå ännu längre. 

undefined
Agnes Widén är tillbaka från långtidsskada.

FORWARDS/CENTRAR

Nela Netkova (ny), Tilda Lundgren, Frida Berndtsson (ny), Tilja Garb, Lowa Karlkvist, Angelica Vinberg.

Ut: Lashayla Wright-Ponder, Zaliah Adam Morllah, Lova Stålgard.

Nela (Netkova) är väldigt atletisk och kändes ännu längre i verkligheten när vi möttes upp på flygplatsen i söndags. Hon måste vara närmare 1.95 meter. Blir också väldigt nyttig. Häftigt att följa hennes resa. Nela kommer garanterat att dunka under uppvärmningarna, sen ska det komma såna lägen i matcherna också. Tilda (Lundgren) går från klarhet till klarhet och är fylld med energi. Kommer få sina minuter och är en av våra mer rutinerade spelare. Frida (Berndtsson) är som ett kärnkraftverk. Det finns inga hinder. Har gjort militärtjänst och studerat på KTH. Dagen innan hon kom till Gotland hade hon deltagit i Iron Man Kalmar. Tilja (Garb) drogs med skador förra hösten och visade framför allt mot slutet vad hon kan. Vill något med sin basket och har potential. Där finns också våra juniorer Lowa (Karlkvist) och Angelica (Vinberg). Lowa kom in i spel under våren och gick framåt väldigt mycket. Har tränat bra i sommar. Angelica dubblerade spel med friidrott tidigare och satsar nu på basket. Också väldigt träningsvillig.

LÄS ÄVEN: Klubbchefen om Endre IF

LÄS ÄVEN: Sportchefen om Visby Roma

LÄS ÄVEN: klubbchefen om Visby IBK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!