Kilinc: "Vi har jobbat hårt för det här"

Fyra år på college i USA. När Visby Ladies hörde av sig i somras nappade Camilla Kilinc. I kväll gör hon hemmadebut mot Eos i Ica Maxi arena.

Camilla Kilinc flyttade till Gotland och Visby Ladies efter fyra år på college i USA.

Camilla Kilinc flyttade till Gotland och Visby Ladies efter fyra år på college i USA.

Foto: Mattias Karlsson

Basket2019-10-04 09:53

Den 24-åriga skånskan var klar med collegestudierna efter fyra år på Monroe och Upstate. Men hon var inte helt på det klara med vart livet skulle ta vägen. Bo kvar i USA? Börja arbeta? Satsa på basketen eller flytta hem?

Så hörde Visby Ladies coach Eivind Möstl av sig i somras och i början av juli skrev Camilla Kilinc på för klubben.

– Jag kände att jag inte var färdig med basketen, att jag hade mer att ge. Spel i högsta ligan i Sverige har alltid varit en dröm, säger Camilla Kilinc.

Under sina första två år i staterna spenderade hon på juniorcolleget Monroe i New York. Där fick hon stort förtroende och var lagkapten under den andra säsongen. Sedan bar det av söderut och till Upstate i South Carolina och NCAA-ligan.

Sedan en månad bor hon i Visby, med knappt 30 000 invånare.

– Det är lite skillnad förstås.Jag bodde ganska centralt i New York och Helsingborg som jag kommer från är också en större stad än Visby, men jag gillar det jag sett så här långt.

Sportsligt har det dock gått tungt för Visby Ladies. Först respass mot Wetterbygden direkt i Svenska cupens första omgång. Sedan storförlust (49-84) mot Norrköping i ligapremiären förra helgen.

– Det har väl inte börjat så bra. Men vi är ett helt nytt lag och inte tillräckligt samspelta än. Det syntes tydligt när Norrköping drog ifrån och vi började spelade individuellt.

Vad är det som främst inte fungerat?

– Vi måste lära oss att jobba som ett lag tillsammans i försvaret framför allt. Vi har släppt alldeles för många poäng och måste ligga närmare våra motståndare. Stoppa dom helt enkelt, fortsätter Camilla Kilinc.

När bör ni ha spelat ihop er?

– Om ett par matcher, det tycker jag. Sedan har vi inte haft fullt lag ännu heller, på grund av skador och det påverkar också.

Annars stortrivs hon i laget och sin nya miljö.

– Verkligen. Jag har fått ett jättebra välkomnade. Jag gillar naturen väldigt mycket, men har inte hunnit se så mycket av Gotland. Vi var på Fårö på träningsläger precis när jag flyttade hit och det var väldigt vackert.

Camilla är en av sex spelare som bor i Visby Ladies hus på Öjagatan.

– Det känns också bra. Nu är vi många där, men snart ska två flytta till ett annat ställe. Vi trivs ihop och det blir väldigt bra gemenskap i laget. Vi umgås mycket och gör saker ihop, när det kanske inte annars finns så mycket att göra i Visby.

Hon har fått stort förtroende av Möstl så här långt. Mot Norrköping spelade hon över 30 minuter och svarade för fyra poäng och två assist.

– Det känns bra att coacherna gett mig chansen och tror på mig. Däremot kom jag till alldeles för få lägen och sköt bara tre skott på hela matchen. Det är för lite. Jag är skytt och främst från trepoängslinjen. Jag kommer att prestera bättre framöver, det hoppas jag på i alla fall.

Förra säsongen var tung och Visby Ladies missade slutspelet, för blott andra gången i klubbens historia.

– Jag känner till det där. Det var något vi pratade om på vårt första möte inför säsongen. Jag tycker absolut att det vi har ett lag för att nå slutspel. Vi har en jättebra pointguard i Alexa (Middleton) och kan hota från de flesta positionerna. 

I kväll väntar första matchen i Ica Maxi arena, när Eos kommer på besök.

– Det ska bli jättekul. Vi har jobbat hårt för det här på träningarna efter Norrköpingsmatchen och vill ge vår publik en bra hemmapremiär, säger Camilla Kilinc.

I kväll väntar hemmadebut mot Eos.
I kväll väntar hemmadebut mot Eos.
Camilla Kilinc

Ålder: 24.

Position: Guard, (shoting guard).

Längd: 175 centimeter.

Klubbar: Helsingborg BBK, Monroe, Upstate och Visby Ladies.

Poäng (snitt) i ligan: 4.

Assist: 2.

Returer: 3.

Minuter: 30,23.

Aktuell: Gör sin första säsong i Visby Ladies och debuterar i kväll i Ica Maxi arena mot Eos i hemmapremiären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!