Ladies kollapsade: "Vi behöver rannsaka oss själva"

Visby Ladies kollapsade i andra perioden. Mot Sjuhärads Basket kom lagets tredje raka förlust. "Vi behöver rannsaka oss själva", säger tränaren Caroline Muzito-Bagenda, som också berättar att klubben bryter kontraktet med forwarden Erykah Russell.

Visby Ladies förlorade på nytt.

Visby Ladies förlorade på nytt.

Foto: Mattias Karlsson

Basket2023-10-20 20:53

Förra säsongen slutade Visby Ladies sist i SBL Dam efter en historiskt svag säsong. 

Den här säsongen har inte börjat mycket bättre. Ladies startade med två riktiga storförluster mot Södertälje och Uppsala, och på fredagskvällen kom en ny förlust. 

Efter en jämn första period var Visby Ladies klart med i matchen, men i andra rasade spelet ihop. Ladies var inte långt ifrån att bli nollade, och förlorade perioden med förkrossande 4–25. Coach Caroline Muzito-Bagenda tvingades ta en timeout med drygt sex minuter kvar av andra för att samla ihop laget. 

I den tredje var spelet jämnt, och i den fjärde och sista perioden kunde Sjuhärad, som liksom Ladies var ett bottenlag förra säsongen, bara bevaka och ta hem en säker seger. 

– Extremt tungt. Vi spelar jämnt i tre av fyra perioder. Men i den perioden vi tappar så tappar vi 21 poäng och det är för mycket, säger Muzito-Bagenda efter matchen.  

Ja, det blev en kollaps där. Vad hände?  

– Vi missade några skott som är öppna, några returer att lägga i. De sätter några snabba och då kollapsar hela laget både offensivt och defensivt. Vi spelade inte som ett lag i den perioden efter att det händer. Det är en lagsport, vi behöver vara tre coacher och i detta fall nio spelare som spelar tillsammans. Det gör vi inte där.  

Sjuhärad är ett lag som hamnade i botten förra säsongen. Ska det vara så här stora siffror mot dem? 

– Nej, det ska det inte.  

Ni har tre raka förluster. Hur vänder man det här och kommer på rätt spår?  

– Vi får gå tillbaka till ritbordet. Vi måste se över vad som händer. Mot Uppsala är det också andra perioden som dödar oss, och sen spelar vi jämnt. Vi behöver se vad det är som gör att vi inte klarar det. Det kan rimligtvis inte vara att vi är för trötta, då borde vi inte klara tredje och fjärde perioden heller. Vi behöver rannsaka oss själva. Är det mentalt eller behöver vi göra något annat i andra perioden för att hänga med, säger Ladies-coachen.  

undefined
Ladies har brutit kontraktet med Erykah Russell.

Mot Sjuhärad saknades också den amerikanska forwarden Erykah Russell, och Muzito-Bagenda berättar att Ladies har brutit kontraktet med 24-åringen på grund av "hälsoskäl".  

– Hälsokontrollen visade att hennes hälsa inte var i det skick att han borde spela med oss den här säsongen, i den här intensiteten. Hälsan går först, säger Caroline Muzito-Bagenda.  

Vad betyder det att tappa en spelare som man hade hoppats bli viktig?  

– Det betyder jättemycket. Ett så blir det en annorlunda dynamik i laget, och två så får vi mindre storlek. När vi möter ett lag som Sjuhärad som har redan 20 centimeter på oss. När vi har två stora spelare så får vi de 40 centimeter på oss när vi tar bort en. Det är klart att det påverkar men vi borde kunna leverera bättre.  

Kommer ni jobba för att ersätta henne?  

– Vi kommer att se över vad vi saknar och vad vi behöver bäst under säsongen.  

Redan på söndag finns chans till revansch, då Ladies fortsätter sin bortaturné när de ställs emot Mark Basket. 

undefined
Caroline Muzito Bagenda har en del att fundera på efter säsongsstarten.

Matchfakta

SBL Dam

Sjuhärads Basket-Visby Ladies 77–50 (15–14, 25–4, 22–20, 15–12) 

Poäng Visby Ladies: Lashayla Wright-Ponder 20, Isabella Kaukopaasi 7, Helin Agnig 7, Zaliah Adam Morllah 5, Raziyah Farrington 4, Lisa Elsnitz 3, Lova Stålgård 2, Tilja Garb 2. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!