"Länge sen det var så kul att gå på basket"

Ny säsong – och ett nytt missat slutspel eller? Det är inte säkert. Jag tror Visby Ladies har något spännande på gång.

Visby Ladies är vidare i cupen och bjöd på trevlig underhållning.

Visby Ladies är vidare i cupen och bjöd på trevlig underhållning.

Foto: Michael Häglund

Basket2024-10-04 04:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två segrar säsongen 22/23.

Fyra under förra säsongen – och ett nytt missat slutspel.

Det är inte mycket som talar för Visby Ladies nu heller, tänker nog de flesta. Själv är jag inte lika säker. 

Det går förstås inte att dra för stora slutsatser efter en match, eller knappt några alls för den delen. Men det spel som Visby visade upp mot Alvik i cupen för två veckor sen var inget annat än imponerande.

undefined
Nya Alma Larsson blir lagkapten.

Hemmalaget rivstartade och hade 18–4 efter några minuter. Ladies hade vräkt i över 50 pinnar i halvtid och kontrollerade matchen. Sen vände 08:orna och de flesta trodde nog att det skulle sluta som det brukar göra. Men efter en timeout hittade Visby tillbaka och vann fullt rättvist. Det som imponerade mest på mig var energin och bredden. Nio spelare gjorde tre poäng och uppåt, det sprudlade av spelglädje och glöd – anförda av lagets nya kapten Alma Larsson.

Visby gick vidare och det var länge sen det var så kul att gå på basket i Ica Maxi arena.

undefined
Tilda Lundgren kommer ta för sig mer och mer.

I takt med motgångarna och pusslandet av spelartruppen från säsong till säsong har klubben tappat stora delar av sin publik. I fjol gjorde Visby Ladies en satsning på att få sina egna ungdomar i Visby BBK att gå på matcherna. Med flera vinster, en roligare basket och flera kända ansikten i laget finns bättre chanser att supportrarna återvänder.

Arrangemanget, inramningen, och musikvalen är det inget fel på när laget spelar. Det finns något speciellt med sporten och är lätt att dras med i en spännande basketmatch även från läktarplats.

Helagotland direktsänder Visbys matcher. Den första med uppkast 16.00 på lördag.

Håll ögonen på

Alma Larsson. Fick sparsamt med speltid i Uppsala. På Gotland kommer guarden få en helt annan roll och blir lagkapten direkt i sin nya klubb. 

Frågetecknet

Centerpositionen. Hur kommer unga Nela Netkova klara sig mot erfarna motståndare under korgarna. Bakom tjeckiskan finns inte mycket längd i laget.

Stjärnan

Pointguraden Morgan Haney blir grymt viktig för laget. En spelare som kanske inte alltid glänser, men som är beredd att lägga ner det hårda jobbet i match efter match. Även lagets enda amerikanska.

Genombrottet

Tilda Lundgren. Är en slitvarg och lagspelare. Det finns spets i forwarden också. Det visade hon i cupmatchen mot Alvik där Tilda fick plats i startelvan och tackade för förtroendet med 15 poäng.

Tränaren

Caroline Muzito-Bagenda kliver in på sin andra säsong som huvudcoach i SBL. Fick en tuff debutsäsong, men lovorden är många och med sitt kontaktnät från det svenska ungdomslandslaget är tränaren en stor tillgång för klubben.