”Vi gör det för att vi vill bygga ett gotländskt lag”

Visby Ladies har bara sju seniorer kontrakterade och har i år valt att fylla upp med egna ungdomsspelare.
Beslutet är taget för att få en tydligare lokal prägel på ligalaget.

Visby BBK vill bygga en brygga mellan A-laget (Visby Ladies) och ungdomsverkamheten därför tränar kontinuerligt det äldsta U-laget ett par pass i veckan med Visby Ladies.

Visby BBK vill bygga en brygga mellan A-laget (Visby Ladies) och ungdomsverkamheten därför tränar kontinuerligt det äldsta U-laget ett par pass i veckan med Visby Ladies.

Foto: Mattias Karlsson

Basket2022-10-27 17:15

Visby Ladies tappade samtliga spelare förutom två efter förra säsongen och värvningarna har varit få under sommaren.

Istället har klubben kommunicerat att den kommer att ge sina egna ungdomar chansen att träna kontinuerligt med A-laget. 

I senaste matchen fick ungdomar som Agnes Widén och Lowa Karlkvist speltid i ligan mot Högsbo. 

Helagotland.se ringde upp Johan Granath, ordförande i Visby BBK för att höra närmare kring hur föreningen resonerat.

– Visby Ladies har tidigare lite elakt sagt varit ett gäng amerikanskor i en minibuss. Nu är tanken att vi ska bli fler gotländska spelare. Vi vill utveckla hela klubben och det här har varit min plan sedan jag tog över som ordförande, säger han.

Johan Granath gör sitt tredje år som ordförande och två gånger i veckan kommer Visby BBK:s flickor födda 2003-2006 att träna med Visby Ladies och vara med på matcher i den grad det inte krockar med lagets egna matcher.

– Då prioriteras ungdomarnas matcher för det är mer utvecklande än att sitta på bänken. Målsättningen är att få ihop det här, hitta inspiration och vi tror att vi gör det på rätt sätt nu, säger Johan Granath.

undefined
Johan Granath gör sin tredje säsong som ordförande i Visby BBK.

Men steget från juniorbasket till högstaligan är stort...

– Absolut, det är ett stort steg, men vi vill hitta en brygga mellan ungdomssidan och elitsidan. Det viktigaste för de yngre tjejerna är att de ska vilja. Det finns inga krav på att de måste utan det ska göra det för att det är kul och utvecklande. Vi är många engagerade som tror på det här och vi följer upp det hela tiden, säger Johan Granath.

– Vill du inte satsa mot A-laget så jobbar vi också mycket med Island Games. Du kan alltså ändå få spela internationell basket i Island Games utan att satsa mot Visby Ladies. Det ser vi som en morot och kanske kan vi behålla fler i sporten på det här viset, fortsätter han.

undefined
Några av juniorerna som tränar med Visby Ladies är Alice Widén, Mesk Lilja och Lowa Karlkvist.

Anders "Leo" Pettersson klargör att det inte rör sig om enskilda spelare utan att man bjudit in samtliga spelare i laget för att alla ska få samma förutsättningar eftersom alla utvecklas olika snabbt.

På så sätt ska man kunna fånga upp även de spelare som blommar ut senare.

Johan Granath förklarar också att varje ungdomsspelare har fått en fadder i A-laget för att acklimatiseringen ska gå smidigare. 

– Men det här är också ett sätt att integrera nya spelare i det gotländska samhället. Det kan handla om att käka middag, ta en fika eller hjälpa till med spanska läxan. Det är åt båda håll och Ladiestjejerna känner också att de har ett kontaktnät.

undefined
Visby Ladies-spelarna Hannah Henderson och Isabella Kaukopaasi försöker sno bollen från 16-åriga Angelica Winberg.

Att Visby Ladies gör det här just i år har sin förklaring. Svenska Basketligan är kort om lag, vilket gör att inget lag degraderas av sportsliga skäl.

– Vi gör det för att vi vill bygga ett mer gotländskt lag. Bland de här tjejerna finns talanger, träningsvilliga och de som kan slita för att få vara med. Vi följer utvecklingen så att det fungerar så det ska. Jag tycker att det känns skönt som ordförande att få göra det här som vi haft som önskemål under en ganska lång period.

Något som bekymrar Johan Granath är publikutvecklingen. Visby Ladies har haft svårt att matcha lokala konkurrenter som Visby IBK, Endre IF och Visby Roma på senare år och i premiären kom bara 227 åskådare.

– Det är oroväckande. Ser man till ligan har vi väldigt mycket publik, men jag försöker lyfta det till SBL dam och basketbollförbundet vad vi ska göra. Jag tror att många hellre stannar hemma och följer webbsändningarna.

Ett annat skäl till publiksiffrorna kan vara bristen på egna produkter, men framtiden ser ljus ut, enligt ordföranden som uppskattar att klubben har lite mer än 600 aktiva medlemmar. 

– Det skulle betyda otroligt mycket om vi fick in fler gotländska spelare i vårt A-lag. Då tror jag att publiken kommer också. Då vill mormor, morfar, farmor och farfar titta på matcherna och vi blir det där gotländska laget som vi var en gång i tiden. Har vi en stomme av gotländska spelare så blir det roligare att följa för det gotländska idrottshjärtat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!