Ska bli vinnare genom kontinuitet och högt tempo

GT-sporten slog sig ner för ett längre samtal med Visby ­Ladies coach Eivind Möstl. Sveriges mest meriterade damcoach någonsin har inte fått någon flygande start på säsongen men är trygg i att processen måste få ha sin gång.

Eivind Möstl, Visby Ladies.

Eivind Möstl, Visby Ladies.

Foto: Michael Häglund

Basket2018-10-30 19:00

Visby Ladies vet ännu inte hur det känns att stå på den vinnande sidan i SBL dam den här säsongen. Det oroar dock inte 59-åringen på andra sidan bordet nämnvärt. Eivind Möstl utstrålar ett lugn som matchar hans värmländska dialekt väl. Han har bara påbörjat den process som på sikt ska göra Visby till en maktfaktor inom svensk dambasket igen.

– Som lag är vi inte i fas, möjligen är vi där vi ska vara just nu sett till den korta tiden vi har varit tillsammans. Vi jobbar för att komma ikapp och spelarna är fullt medvetna om vad vi håller på med, det är inte så att de känner sig sämre eller värdelösa för att vi har förlorat. Hade vi vunnit de första matcherna så hade vi varit i samma läge som vi är i nu, möjligen med lite mer självförtroende. Men rent spelmässigt hade det varit detsamma och vi hade jobbat på samma sätt, konstaterar Eivind Möstl.

Han har varit tydlig med att laget ska spela en mer tempofylld basket under hans styre. Så långt inget nytt, samma tongångar har kommit från flera av hans företrädare på posten.

Men när det är Sveriges framgångsrikaste damcoach någonsin som står för orden finns det än så länge inte anledning att avfärda det som en repad Ladies-skiva.

– Vi visar stundtals upp ett fantastiskt spel, men vi måste komma upp mer och vara aggressivare. Vi ska tvinga motståndarna att göra saker de inte är bekväma med. Sådant ska sitta i ryggmärgen hos spelarna, och det gör det inte än. Vi måste fortfarande tänka i våra rörelsemönster och då hinner motståndarna med.

När tror du att ni hittar dit?

– Att vara coach är inte att sia om framtiden. Jag vet inte om spelet kommer lossna gradvis eller om det kommer bli en ketchupeffekt, men jag vet att det kommer lossna. Det går inte att programmera någon tidpunkt, det är bara att jobba på.

Vad har årets upplaga av Visby Ladies för resultatmässig potential?

– Jag ser väldigt mycket potential, men frågan är hur mycket jag ska sticka ut hakan... Jag ser inget lag som omöjligt, Umeå och Luleå inräknade. När vårt spel med det här spelarmaterialet fungerar fullt ut så ska vi kunna ge alla lag en rejäl kamp. Med det sagt så är mitt jobb inte ettårigt, jag hoppas att vi har full utdelning av det här arbetet om tre år.

När det handlar om Visby Ladies trupp är det svårt att inte uppehålla sig kring kontinuiteten, eller snarare avsaknaden av den. Spelaromsättningen de senaste säsongerna har varit enorm. Möstl är tydlig med att det är en situation som ska förändras framöver.

– Det kan inte fortsätta på det sätt som har varit och det är hela föreningen och styrelsen medveten om.

Hur stor del av årets trupp är det rimligt att tro spelar kvar i Visby Ladies även nästkommande säsong?

– Jag leker med tanken att av tolv spelare i truppen är det åtta stycken som blir kvar. Det skulle vara realistiskt och det skulle vara jättebra. Jag tror också att vi innan årsskiftet kan presentera några som förlänger kontraktet. Då ska vi kunna starta en försäsong och veta vad vi har att jobba med och vad vi ska jobba på.

Hur lång ska en försäsong vara, så att man som lag är redo när seriepremiären spelas?

– Det beror på hur långt man tar sig säsongen innan. När den tar slut så tycker jag att alla ska ha fyra veckors vila, men därefter ska man köra igång igen. Någonstans i maj så ska den gemensamma försäsongen vara igång. Den här säsongen började vi i september. När jag tränade Arvika hade jag utländskorna på plats redan i maj, men nu med artistskattereglerna går det inte att ta hit amerikanskorna förrän i september.

Det låter som natt och dag?

– Ja, det är det. Jag tror jag vet vad du är ute efter... Ja, det stämmer att vi tränar betydligt mindre nu än för 20 år sedan.

Efter fjolårets semifinalplats hade kontinuiteten kunnat få en skjuts i rätt riktning om någon av de tongivande utlandsstjärnorna blivit kvar i laget.

– Det är klart att det fanns en vilja efter förra året att någon av de utländska spelarna skulle stanna i klubben, men det hade blivit för dyrt. Skulle klubben ha satsat på att behålla exempelvis Nici Gilday så skulle det bara ha funnits pengar till två amerikanskor istället för tre, och då hade det saknats spelare på någon position. Det kan också ses som ett bra betyg på Visbys verksamhet, att de kommer hit och höjer sitt värde så att de får ett mycket bättre kontrakt ute i Europa. Det gör också att agenterna ger oss bra spelare, för att Visby har ett gott rykte.

Det du nämner påvisar dock med all tydlighet var Visby Ladies, och för all del SBL dam, befinner sig i näringskedjan?

– Ja, så är det.

En större kontinuitet på spelarsidan är bara del i en mer övergripande förändring som är tänkt att genomsvalla hela föreningen.

– I klubben jobbas det nu väldigt målmedvetet ner på ungdomslagen. Alla spelare i A-laget är kopplade till ett ungdomslag som de träffar på träningar ett par gånger i veckan för att skapa stimulans för barnen och ungdomarna i verksamheten. Vidare jobbar jag kontinuerligt med att coacha coacherna. Vi ska satsa på att få fram de egna produkterna, jag kan inte säga att så kommer ske redan nästa år men inom två-tre år så ska det här projektet generera positiva grejer. Kan vi få upp en ny spelare om året till Ladies så är det jättebra.

Eivind Möstl har, som indikerats ovan, en diger meritlista. Den innehåller sex raka SM-guld i Arvika år 1989-1994 och en Euroleague-final. Därtill har han ett SM-guld med Solna, två sejourer som svensk damförbundskapten och även varit förbundskapten för Danmarks herrar.

– Jag är nöjd med det jag har bakom mig.

Samtidigt är dina tunga meriter numera ganska daterade, hur relevant är du som elitcoach 2018?

– Basketen i Sverige har förändrats på det sättet att många coacher anpassar sitt spel efter motståndet. Det köper inte jag, om man ska riktigt långt är min erfarenhet att du måste ha ett eget spel och fokus på vad man själv ska göra. Det har blivit mer gå-basket och taktikbasket. Jag vill att viljan att vinna ska vara större än rädslan att förlora, jag tror inte att den idén är förlegad och därför tror jag på det jag gör. Jag är fortfarande en jäkligt bra basketcoach och tränare, men måste ha ett lag som är vältränat för att kunna genomföra min filosofi. Det är fortfarande bara jag som har tagit ett svenskt klubblag till en europacupfinal, det är inte bara historia. Basketen har inte förändrats, även om det går i trender. I Arvika byggde jag mycket av det offensiva spelet på pick and roll-spel för jag gillar den screenen. Det finns fortfarande inte någon coach i världen som vet hur man ska försvara mot pick and roll. I slutet av 90-talet så ansågs pick and roll vara omodernt och helt ute ur bilden, men jag fortsatte med det. I dagens basket spelar alla lag i Euroleague, både dam och herr, pick and roll-spel.

Som väldokumenterad vinnare har han uppdraget att under de kommande åren leda Visby Ladies i återuppbyggandet av en vinnarkultur.

– Jag tycker att man kan definiera begreppet vinnarkultur med ett lag som aldrig förlorar två matcher i rad i seriesammanhang. Har man förlorat en match så knyter man näven och ger sig fan på att direkt komma tillbaka som vinnare igen, och en förlust ger motivation till att träna stenhårt. Finns den mentaliteten så har man kommit ganska långt med ett lag. Hur man bygger det vet jag inte, jag kan inte skriva ner ett recept utan det bara kommer, men att som lag ha vetskapen om att det är vi som tränar hårdast är en bra bas att stå på. Det skapas då en sfär där ingenting lämnas åt slumpen.

Kommer Visby Ladies framöver vara det lag som tränar hårdast?

– Ja, det kan du vara lugn över. Sedan handlar det inte främst om träningsmängd utan snarare om hur man tränar. Vi kommer vara det lag som tränar bäst, säger Eivind Möstl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!