Visby Ladies värvar spektakulär tjeckisk center

Visby Ladies har gjort klart med sitt andra nyförvärv inför hösten. Från Tjeckien ansluter den spektakulära talangen Nela Netkova. "Nu finns chansen att vi får se en spelare dunka", säger Louie Söderberg i Visby Ladies.

Visby Ladies senaste värvning.

Visby Ladies senaste värvning.

Foto: Fotograf: Fiba.basketball

Basket2024-08-05 11:45

Helagotland rapporterade i går att Helin Agnig och Lova Stålgård lämnar klubben.

Det kommer nya spelare också.

Visby Ladies senaste tillskott är ett spännande namn – med en unik talang. 21-åriga Nela Netkova är en av få spelare inom dambasketen som kan dunka.

– Det är häftigt och speciellt. Vi har i alla fall aldrig tidigare haft en spelare som kan göra det. Ace (Harrison) som spelade för oss för några år sen var spänstig och kunde dunka med en tennisboll ibland på träningarna, men inte med en basketboll, säger Louie Söderberg, pressansvarig i Visby Ladies.

Nyförvärvet kommer närmast från topplaget Zabiny Brno i den tjeckiska högstaligan.

– Hon dunkar på träningarna och vi har fått flera filmer skickade (se här över) där hon gör det. Hon har dock inte dunkat på match ännu. Det vore coolt att få se en dunk i Ica Maxi arena i framtiden. Nu finns åtminstone chansen.

Den 192 centimeter långa centern hade svårt att ta plats i klubblaget som i september kvalar till Europa League.

– Där fick hon ingen speltid och det är en av Europas bästa klubbar. Nela är ingen center som kommer göra 20 poäng per match och det är inte heller den centertyp vi sökt. Men hon kommer bli intressant att följa och göra hela laget bättre.

undefined
Louie Söderberg i Visby Ladies.

Coachen Caroline Muzito-Bagenda ser fram mot att se tjeckiskan i laget.

– Nela är en lång, atletisk center som kommer hjälpa oss få djup i spelet. Med henne i laget har vi ett hot i färgen offensivt och en stabil spelare som skyddar färgen defensivt. En ung spelare med mycket potential, som förhoppningsvis kan bidra med något unikt i ligan om hon får till sin första matchdunk, säger hon.

Anders ”Leo” Pettersson, sportchef i Visby Ladies:

– Kan inte annat än säga att det är ett superspännande nyförvärv. Det är inte varje säsong vi lyckas knyta åt oss en ung, lovande landslagsspelare med en enorm potential. Ingen damspelare har ännu dunkat i SBL, Nela har möjligheten att bryta en barriär i ligan. Skulle vara hur roligt som helst om den första dunken sker i ICA Maxi Arena.

Med Nela Netkova i laget har Visbyklubben fem spelare under kontrakt. Övriga är Alma Larsson (ny), Tilja Garb, Lowa Karlkvist och Angelica Vinberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!