Talangen lämnar Gotland – så planerar Ladies för övriga

Visby BBK tappar ett av sina stora framtidsnamn. Svea Vikström flyttar till Norrköping för att studera på NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning). Så här är planen för övriga talanger.

Svea Vikström flyttar till Norrköping.

Svea Vikström flyttar till Norrköping.

Foto: Michael Häglund

Basket2024-06-14 07:00

Visby Ladies hade en tung säsong och missade slutspel på nytt.

Samtidigt som Visby BBK:s F08-lag imponerar allt mer och nyligen vann B-slutspelet i en stor ungdomsturnering i Göteborg. Nu står det klart att en av klubbens största talanger Svea Vikström (född 2008) lämnar för studier och basket på NIU i Norrköping.

Vikström som gjorde en match för Ladies i höstas och svarade för fem poäng på tio minuters speltid i cupenmötet med RIG Luleå.

– Hon gjorde det jättebra då och tar verkligen för sig mer och mer. När det gäller yngre spelare som vill flytta gör vi inga försök att övertala dem att stanna, utan kan bara önska henne lycka till. Dörren står vidöppen om hon skulle återvända, säger Louie Söderberg, pressansvarig.

undefined
Visby Ladies har en plan för talangen Alice Widén.

Två andra spelare Ladies har koll på är systrarna Agnes (2006)- och Alice Widén (2008). Den sistnämnda har precis som Svea Vikström varit tongivande i juniorlaget.

– Vi är jätteintresserrade av att blanda in Alice i truppen framöver. En stor talang som är lite längre än storasyrran. Hon har redan tränat en del med laget och har jättefin potential. Vi ser kanske inte att hon tillhör Ladies till 100 procent redan i höst, utan tittar på alternativ.

När det gäller Agnes Widen som innan sin knäskada fick känna på spel i SSL, men som nu varit borta från basketen i 1 1/2 år säger Söderberg följande:

– Om vi får välja är hon tillbaka i Ladies. Men det handlar förstås om långsiktighet och ingen stress, utan om infasning. Extra kul att kunna bland in en gotländsk talang i kortleken.

undefined
Agnes Widén är på väg tillbaka från långtidsskada.

Visby Ladies har fortfarande ingen spelare under kontrakt, men jobbar intensivt på att få klart med några från årets lag.

– De enda vi vet försvinner är amerikanskorna. Övriga är vi intresserade av att behålla.

Finns det anledning att känna någon oro med tanke på att ingen är klar?

– Nej, jag tycker inte det. Det är bara att titta hur det ser ut bland övriga klubbar i SBL. Väldigt få har signat.

Målsättningen är att ha en seniortrupp på mellan 10-12 spelare.

En som Visby håller lite extra koll på är Alma Elsnitz, storasyster till Lisa Elsnitz.

– Hon har precis pluggat klart på college och är en intressant spelare som dessutom har anknytning till Gotland.

Spelarna Visby vill förlänga med är: Helin Agnig, Lisa Elsnitz, Zaliah Adam Morllah, Tilda Lundgren, Isabella Kaukopaasi, Lova Stålgard, Tilja Garb, Lowa Karlkvist och Angelica Vinberg.

undefined
Visby Ladies har fortfarande ingen spelare under kontrakt.
undefined
Visby BBK:s F08-lag går starkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!