Vårens fiasko får inte upprepas

Förra säsongen missade Visby Ladies slutspel för andra gången i klubbens historia, trots ett starkt lag på papperet. Med fem importer får det inte hända igen.

Basket2019-09-26 09:21

Ny säsong - nytt lag.

Så ser det den här hösten också. Okej, fyra spelare finns kvar från förra säsongen och det är alltid något. Samtidigt var ingen ur kvartetten (Jonna Raflund, Johanna Persson, Felicia Thomsson och Elsa Grufstedt) någon startspelare.

Visby Ladies har byggt nytt under sommaren igen och kan den här gången ställa en hel importfemma, om så önskan, på banan redan från uppkast i seriepremiären.

Något som få ligaklubbar har möjlighet till.

Den gångna säsongen anslöt Dominique Allen i januari och blev lagets femte utländska spelare. Ändå gick det inte alls vägen.

Med fem importer från start får inte vårens fiasko med ett missat slutspel upprepa sig helt enkelt.

Det vore inget annat än ett nytt praktfiasko.

Klubben har varit noggrann i sin scouting och försökt hitta rätt spelartyper på andra sidan Atlanten. Förväntningarna är alltid höga på proffsen och den här gången tror Visby Ladies sig verkligen hittat rätt. Trist bara att guarden Hailey Tucker lämnade Gotland (privata skäl) redan efter ett par dagar. I stället plockades Jaycee Coe in med kort varsel.

Guarden som beskrivs som en skarpskytt värvades efter rekommendationer från Visbys nya pointguard Alexa Middelton och det borde vara ett nog så gott tecken. Coe och Middleton har spelat ihop på high school och det måste också vara ett plus.

Just Middleton (läs intervju här bredvid) blir lagets främsta nyckelspelare och har sett lovande ut i träningsmatcherna.

Övriga spelare från USA är Julie Spencer och Micheline Mercelita, som kommer behöva dra ett tungt lass under motståndarnas korg.

Finskan Isabella Kaukopaasi fyller den sista importplatsen.

Sedan handlar inte allt om antalet proffs, förstås. Det såg vi inte minst i våras.

Erfarne coachen Eivind Möstl har fått ytterligare ett år på sig och Ladies kommer mer förberedda den här gången. Uttåget direkt ur Svenska cupen mot Wetterbygden var ytterligare en missräkning och knappast den start laget behövde. Där saknades visserligen både Coe och Spencer.

I fjol syntes tydligt att laget inte var samspelt när säsongen drog igång och i förlängningen kostade det en plats i SM-kvartsfinalen.

Den här gången finns inga ursäkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!