Visby Ladies svar efter expertens utspel

Basketexperten Nina Baresso ställde frågan om Visby Ladies inte skulle må bra av en paus från basketligan. Nu svarar sportchefen Anders “Leo” Pettersson. “Det får stå för henne och är inget vi tänker på. Vi vet vad vi har.”

Anders "Leo" Pettersson tror på ljusning för Visby Ladies.

Anders "Leo" Pettersson tror på ljusning för Visby Ladies.

Foto: Ulf Jönsson

Basket2023-01-11 14:10

Visby Ladies är inne i en mycket tung period. Elva förluster på lika många matcher, och en tunn trupp som inte kunnat utmana de andra lagen i ligan.  

Helagotland.se pratade i veckan med Radiosportens expert Nina Baresso, som menade att Ladies situation och resultat “inte skickar bra signaler”.  

Baresso funderade också på om det bästa för klubben inte vore att ta en paus, börja om, och satsa all energi på ungdomsverksamheten.  

– Nånstans måste man kanske se sig själv i spegeln och säga “okej, vi är inte där”. Det är ingen nackdel, eller vad man ska säga, att ta klivet ned för att satsa framåt igen. Det är ingen motgång på så sätt. Det är ju så, det blir generationsskiftningar, folk väljer att sluta, det är så det är, sa Baresso, som samtidigt var tydlig med att hon uttalade sig utan närmare insyn i klubben. 

Visby Ladies sportchef Anders “Leo” Pettersson beskriver läget i klubben som “tufft”, men Baressos uttalande ger han inte mycket för. Han tror på ljusning och att laget kan vända den negativa trenden.  

– Jag tycker det är fascinerande hur nån som inte är insatt kan uttala sig så. Hon uttalar sig allmänt men är inte insatt i hur vår verksamhet här nere fungerar.  

Hon uttalar sig utifrån de resultat ni har gjort.  

– Precis. Så hon ser inte vad som döljer sig bakom resultaten. Det får stå för henne och är inget vi tänker på. Vi vet vad vi har. Målet var att kunna knipa en slutspelsplats och det är det fortfarande, bara vi kan få alla spelare tillgängliga. Loppet är ännu inte kört.  

Pettersson beskriver vidare att Visby Ladies inför årets säsong valde en mer försiktig satsning på grund av det ekonomiska läget i världen. Det i kombination med flera skador för en redan tunn trupp har försatt laget i den här situationen, menar han.  

– Vi såg redan förra säsongen att kostnaderna skulle öka väldigt mycket. Vi ville därför dra i bromsen litegrann, när vi inte visste vad den här säsongen skulle innebära. Det innebar i sin tur att vi skulle ha ett ganska tunt lag. Vi hade en importspelare färre, och tanken var att börja bygga om litegrann, involvera ungdomsverksamheten mer och börja bygga något nytt, säger han.  

Han fortsätter:  

– Så vi visste att vi skulle ha ett tunt lag och leva på de vi har. Sen började oturen grina oss i ansiktet. En av amerikanskorna blev axelskadad ganska snabbt, och när hon sen kom tillbaka drog hon korsbandet. Och den andra amerikanskan åkte hem i november på grund av sjukdom i familjen och vi kände att vi inte kunde hålla kvar henne. Till råga på detta drabbades Isabella Kaukopaasi av en hjärnskakning och hon är fortfarande borta, och sen fick dessutom en av våra ungdomsspelare en hjärnskakning. Så oturen har grinat oss i ansiktet, vi har aldrig fått spela med fullt lag. 

– Det är frustrerande för oss som klubb, men framför allt för laget. 

Anders “Leo” Pettersson framhåller att Visby Ladies spelat i högstaligan i 39 år, och att det går upp och ned.  

– Man har sina toppar och sina djupa dalar. Men vi har överlevt alla år och det kommer vi förhoppningsvis göra i många år till framöver också. 

– Förra året var det tre lag som drog sig ur damligan på grund av ekonomiska orsaker. Det var nummer ett för oss när förra säsongen slutade. Vi ville inte hamna i den situationen. Vi visste att det skulle bli ett hundår, och bestämde oss för att satsa inom rimliga ekonomiska ramar, men vi skulle inte sätta klubben på spel. 

Hur jobbar ni för att hålla humöret uppe i spelartruppen? Det är tufft att förlora så mycket.

– Ja, siffrorna är en sak, vad som visar sig på tavlan. Det viktigaste är att man känner att man är med och spelar i matcherna. Och när vi hade fullt lag var vi med och spelade mot de bättre lagen. Nu har det runnit i väg litegrann för att vi varit väldigt kort om folk. Men det gäller hela tiden att övertyga om vad vi har att se fram emot. Nu har vi två nya spelare som kommit in. Kristina Arsenic var en stor injektion i senaste matchen och nu kommer Lynn (Leaupepe) in. Det är något som sporrar de andra. 

– Det blir naturligtvis många funderingar när man torskar matcher. Man måste prata ut om det som händer, och titta på vad som är bra och dåligt. 

På lördag ställs Visby Ladies mot Sjuhärads Basket. Då ställer man upp med en nästintill full trupp, bortsett från Kaukopaasi.

Visby Ladies möter Sjuhärads Basket på lördag.
Visby Ladies möter Sjuhärads Basket på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!