Gotlänningen håller OS-banorna spelbara: ”Svårt att beskriva”

OS i Paris pågår för fullt och mitt i smeten befinner sig gotländska Magnus Wessberg. Han är på plats för att se till att planerna där det spelas beachvolleyboll, håller bästa möjliga klass. ”Det är den högsta sportsliga nivån som finns och kraven är skyhöga.”

Magnus Wessberg menar att det är en ynnest att få vara på plats under OS och följa beachvolleyn.

Magnus Wessberg menar att det är en ynnest att få vara på plats under OS och följa beachvolleyn.

Foto: JOHANNA SÄLL

Beachvolleyboll2024-08-05 19:00

Hemma på Gotland är Magnus Wessberg ordförande för Team Gotland Volleybollklubb och tränare för ett av klubbens flicklag.

De senaste veckorna har han spenderat i den franska huvudstaden Paris, där OS arrangeras. Där har han agerat sandrakare på tävlingarna i beachvolleyboll.

undefined
Magnus Wessberg är i Paris och volontärarbetar som sandrakare på beachvolleybollen under OS.

– Jag är en del av "operations-team" på beachvolley-arenan. Det är vi som sköter det dagliga med bollar, näten, sanden och så vidare och ser till att allting rullar på, säger Magnus Wessberg.

Som sandrakare ser man till att planen är jämn och fin och har raka linjer.

– Det kan bli lite stressigt och man vill ju göra rätt då det är den högsta sportsliga nivån som finns och kraven är skyhöga. Men det är fantastiskt att få uppleva ett OS och det är svårt att beskriva. Det är en otrolig organisation och vi volontärer tas väl om hand om, säger Magnus Wessberg.

Han berättar att han och de andra volontärerna i hans team har hand om huvudarenan, uppvärmningsplanerna och träningsplanerna, som alla ligger belägna precis intill Eiffeltornet.

– Det är väldigt speciellt. Man blev väldigt imponerad i början, men nu har det blivit lite av ens vardag att hänga vid Eiffeltornet, säger Magnus Wessberg.

undefined
På herrsidan representeras Sverige av duon Jonatan Hellvig och David Åhman, som är rankade etta i världen.

I början var det inte tänkt att han skulle agera sandrakare, men när frågan dök upp tvekade han inte på att säga ja till uppdraget.

– Jag tänkte att "då får man vara mycket inne på arenan" och så anmälde jag mig och har nu varit det sedan jag kom ner hit. Det är jättekul. Man får stå inne i spelargången innan matcherna, tillsammans med spelarna och då brukar vi hälsa lite på varandra. Det är väldigt kul att komma nära de här stjärnorna som man bara sett på tv förut, säger Magnus Wessberg.

Han hade hoppats på att turista lite mer i Paris, men där har han fått tänka om.

– Jag hade en idé om att gå på alla museer som finns här och se mig om i staden. Men när man sitter i solen under hela matcher, springer ut och in på planen och skyfflar sand, det är ganska tufft. Jag är 61 år nu och är helt slut när jag kommer hem. Men jag har tagit några dagar extra ledigt efter turneringen och då kommer frun ner så ska vi vara lite turister, säger Magnus Wessberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!