Viktor Jonsson vägrar förlora på Gotland

I helgen har det bjudits på beachvolley på elitnivå. I ny konstellation försvarade Viktor Jonsson sin titel Gotland Beach Master, en känslosam och viktig seger.

Viktor Jonsson visade upp ett strålande serve-register.

Viktor Jonsson visade upp ett strålande serve-register.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Beachvolleyboll2021-07-18 19:09

En vecka med flera beachvolley-tävlingar på Gotland nådde sitt klimax i helgen då stora delar av den svenska eliten var på plats på Visborgsområdet i Visby för att göra upp om titlarna i Gotland Beach Master, som ingår i den svenska beachtouren. 

Det fanns hopp om gotländska framgångar i form av Viktor Jonsson på herrsidan och Sofia Wahlén på damsidan.

Viktor Jonsson spelade i en ny konstellation tillsammans med veteranen och den tidigare olympiern Björn Berg. Visborg beach arena har kommit att bli en favoritarena för Jonsson, där han tidigare bärgat Island Games-guldet 2017 tillsammans med Hannes Brinkborg och därtill vann han fjolårets upplaga av masters-turneringen tillsammans med Linus Tholse. 

Dock kom han hem till Gotland med begränsade förväntningar om ett titelförsvar. 
– Jag har inte haft någon fast partner i sommar, utan spelat med några olika. Men sedan gjorde jag illa knät på en träning så jag har varit borta en månad.

Mot bakgrund av det betydde resultaten extra mycket för Viktor, som tidigare i år inte nått längre än kvartsfinal. Det blev det ändring på i söndagmorgonens kvartsfinal då Jonsson/Berg avfärdade förstaseedade paret Joel Andersson/Linus Isaksson med 21–16, 18–21, 15–9. 
– Även om vi förlorade andra set var vi aldrig illa ute, i avgörande hade vi det under kontroll. 

I semifinalen fick sedan Stockholmsbröderna Manne och Mårten Norman stryka på foten. Efter att ha vunnit första set klart med 21–13 fann sig Berg/Jonsson i underläge i stora delar av det andra setet. Då plockade Jonsson fram flera magnifika servar som bidrog starkt till vändning och vinst med 22–20. 

– Jag kände mig tvungen att lägga på ett kol, det var allt eller inget.

I finalen väntade tidigare partnern Linus Tholse på andra sidan nät, i par med Mattias Haaparanta. 
– De spelar ett annorlunda spel och successivt lyckades jag få Linus att inte vara så delaktig i matchen, för Linus är den starkare spelaren av de två.

Tholse/Haaparanta gick segrande ur första set med 21–18, men i andra set blev de närmast blåsta av banan. Jonsson/Berg tog det med 21–7. 
– Det var en kombination av att de inte alls hittade sitt spel och att vi höjde oss, vi dominerade helt och det tog vi med oss in i tredje set. 
Avgörande set och därmed hela turneringen spelade Jonsson/Berg hem med 15–10.
– Vi visade fint tålamod och behöll hela tiden initiativet.

Det går inte att ta miste på vinstens betydelse för Viktor Jonsson, som alltjämt inte har förlorat på Visborg.
– Det här betyder oerhört mycket för mig, det är faktiskt väldigt känslosamt. Nu när jag inte satsar lika mycket längre, då är det värt så himla mycket med en sådan här vinst. Och mina vinster på elit-nivå är faktiskt inte jättemånga. 

Den nya konstellationen har snabbt utvecklats, även utanför planen.
– Vi har verkligen hittat varandra mentalt, vi har hängt och haft semester hela veckan. Jag har träffat en ny kompis, och det är lättare att spela med en kompis.
Och det kommer bli mer spel tillsammans för de nya kompisarna. 
– Det är lite roligt, för tre dagar sen var vi nere vid en fiskebod nere på södra Gotland så sa han att han anmält oss till SM. Då sa jag bara att "Okej, då kör vi"

SM avgörs i Tylösand den 5-8 augusti.
– Vi vilar oss i form till dess, säger Viktor Jonsson glatt.

För Sofia Wahlén i par med Sara Cavretti tog det stopp i semifinalen. De ställdes mot den nykomponerade konstellationen Tina Thurin/Isabelle Haak. 194 centimeter långa Haak är Sveriges stora fixstjärna i volleyboll och proffs i Turkiet. Hon gjorde nu sin enda tävling för året i sanden.
– Det blir annorlunda, det är ovanligt att möta en så stor spelare som kan få till de vinklarna, säger Sofia Wahlén. 
– Det är jätteroligt att hon är med, superkul att spela mot en helt annan typ av spelare som är en så stor stjärna, säger Sara Cavretti.

Thurin/Haak inledde bäst i den nyckfulla vinden och tog första set med 21–17, men Wahlén/Cavretti kom tillbaka i andra set där det svängde rejält.
– Det var luriga vindar som ledde till väldigt bra servar, så det var svårt att hålla sin side out (poäng till returtagarna), säger Sofia Wahlén.
– Ena sidan var bättre så då tog man många raka poäng där och sen så tappade man sju raka på andra sidan, säger Sara Cavretti. 
Paret tog andra set med 21–17 och tvingade fram ett avgörande set. Där blev det dock en katastrofal start.
– Vi vann lotten och valde sida men ställde upp helt fel. Vinden vände inför tredje set, säger Sofia.
– Det blev jättedumt och de ässade mig flera gånger i rad, säger Sara med ett lite uppgivet skratt. 

Thurin/Haak gick snabbt upp till 10–2 och matchbollar vid 14–6. Även om siffrorna snyggades till lite så blev det förlust med 10–15 för Wahlén/Cavretti. 
– Det blev snabbt uppförsbacke, sedan gjorde vi vad vi kunde för att jobba tillbaka. 
Nästa mål för paret blir SM. Thurin/Haak fortsatte vidare till tävlingsseger utan att förlora set i vare sig semi eller final.

Sara Cavretti och Sofia Wahlén.
Sara Cavretti och Sofia Wahlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!