Det har snart gått två månader sedan den där lördagen i augusti när den gotländske rallyföraren och eldsjälen Christoffer ”Kicken” Jacobsson, 35, i hög fart körde av vägen och omkom under SM-deltävlingen Snapphanerallyt i Hässleholm.
På lördagen ska han hedras under JR Motorsport Pokalen som körs i ”Kickens minne” och nu är han också på väg att få en väg på Tofta skjutfält uppkallad efter sig.
För Christoffer Jacobssons närmast anhöriga har chocken fortfarande inte lagt sig och saknaden efter en förlorad son och bror tar aldrig slut.
Det är fortfarande svårt att ta in att Christoffer är borta.
– Han var här nästan varje kväll och vi har ett väldigt starkt band till varandra. Vi har haft mycket roligt när vi varit iväg på tävlingar. Det känns fortfarande som jag väntar på att han ska komma hem, säger Thomas Jacobsson som är pappa till Christoffer.
Vi träffar Thomas, mamma Susann, lillebror André med hustrun My Lindstedt i barndomshemmet i Tingstäde.
Det var i den blå enplansvillan på Träskväldervägen som Christoffer tidigt fick upp ögonen för bilar och motorcyklar.
– Christoffer brukade följa med Thomas på rallytävlingar redan som liten. Thomas var en förebild för Christoffer, säger Susann Jacobsson.
Thomas hade själv kört en del rally under 1970- och 1980-talet och har arbetat med bilar under hela sitt yrkesliv.
– Var han gnällig som liten kunde man sätta i ett rallyband i videon. Då satt han blixtstilla. En dag fick han själv för sig att han skulle se det och då hade han knölat i sina leksaksbilar i videon så jag fick ta fram sticknålarna och plocka ur dom, säger Susann och ler åt minnet.
Att Christoffer var handlingskraftig visade sig tidigt. Han anordnade cykeltävlingar hemma i Tingstäde och var mån om att alla skulle kunna vara med. Om ett hopp eller hinder var för svårt för någon skulle det alltid finnas alternativa vägar.
– Det skulle finnas priser och sen skulle det vara kiosk för det fanns på riktiga tävlingar så jag, Christoffer och André fick åka till ÖoB och köpa korv och godis sedan fick granntöserna vara kioskbiträden.
Nästa steg var att under de tidiga tonåren arrangerade han under ett par år motocrosstävlingen TGN – Tingstäde Grand National – där han även involverade en klasskamrat som sålde strutsburgare. På den här tiden arrangerades inte Lilla GGN ute på Tofta skjutfält utan det kom senare.
Christoffer tog det här till nästa nivå när han startade rallytävlingen Tingstäde Runt.
Redan i tidig ålder åkte familjen runt på motocrosstävlingar och i garaget hemma hos pappa Thomas hänger fortfarande bilder på sönerna.
– Han var duktig i cross också. Men han bestämde sig redan som liten för bilar och brukade säga: ”När jag blir 18 så ska jag köra rally”. Så blev det.
På bordet ligger tre pärmar med tidningsurklipp som Christoffers farmor Gunvor samlat ihop genom åren. Här finns en hel karriär samlad med höjdpunkter som när han vann totalsegern i Rally Gotland som 22-åring och SM-medaljerna.
– Segern i Rally Gotland var nog den största för honom, säger André.
Thomas nickar instämmande.
– Han slog i vänster bakhjul på första sträckan och körde med krökt bakhjul resten av sträckorna, minns han.
Hur var Christoffer som person?
– Målmedveten, men också envis. Han har alltid haft stenkoll på saker och visste hur det fungerar. Han har alltid haft förmågan att engagera andra människor och fått med alla. Det är en egenskap som inte alla har, men han hade det, säger Susann.
– Han gick alltid in helhjärtat i allt han gav sig in på, fyller André i.
Vad kommer smeknamnet ”Kicken” ifrån?
– Vi har pratat om det, men vet inte. Det kom i skolan och de var 2-3 i skolan som hette Christoffer så vi tror att det kommer efter namnet. För oss är han Christoffer, säger Susann.
Medan Christoffer tog steget över till rally blev André kvar inom motocrossen även om han också varit kartläsare åt Christoffer vid några tillfällen.
– Han försökte få över mig och var nog rätt nära. Jag tog licens till och med, säger André.
2019 köpte Christoffer Jacobsson sin Ford Fiesta med en två liters motor och 270 hästkrafter.
– Han hade väntat på den här bilen länge och skulle köra SM i två år. Vi har jobbat mycket med bilen för det har varit en del barnsjukdomar och inför det här året bytte vi fjädringen och nu var den nästan 100 procent, säger Thomas.
När Christoffer tillsammans med co-drivern Tobias Steen och serviceteamet bestående av Thomas och Emil Karlsson åkte till Hässleholm så var det med ett stort revanschsug. Christoffer hade vunnit Hejdesprinten och Rally Gotland Light på hemmaplan, men haft otur och tvingats bryta SM-deltävlingarna South Swedish Rally, Skilling 500 och Kullingstrofén.
Inför lördagens första sträcka hade ”Kicken” och co-drivern Tobias en god känsla och bilen svarade bra.
Samtalet kommer in på det som fortfarande känns ofattbart och som kostade Christoffers liv.
Med tre specialsträckor kvar på lördagen kom Christoffer och Tobias in för service. Thomas och Emil hade 45 minuter på sig innan det var dags för nästa sträcka.
– Vi såg över bilen, kände att allt satt som det skulle och putsade rutorna, men det var inget fel på bilen när de gav sig iväg, säger Thomas.
Christoffer var avslappnad och en pallplats fanns inom räckhåll.
Från servicestället skulle Emil och Thomas följa Christoffer via mobiltelefonen.
– Vi såg att det var Christoffers tur, men sedan kom det inga tider. Det hände ingenting.
Sedan började det gå rykten om att det varit en olycka och Thomas beskriver det som förvirrat vid serviceplatsen.
– Jag och Emil förstod ingenting. Sen hörde vi ambulanser på håll som gick ut för fullt.
Christoffer och Tobias hade då kört av vägen och smällen mot bilens förarsida blev fatal.
Thomas och Emil blev till slut informerade om att det var Christoffer och Tobias som varit med om en allvarlig olycka och erbjöds krisstöd på plats.
– Vi fick veta vad som hade hänt och att Christoffer nog hade omkommit, men det var inte 100 procent säkert. Detsamma med Steen. Det lät som om det var riktigt illa med honom också.
Thomas ringde Susann och berättade om olyckan.
– Jag förstod med en gång när du ringde även om det inte var bekräftat då, säger Susann.
Kort därpå kom både polis och präst till krisrummet och polisen bekräftade att Christoffer inte klarat sig, men att Tobias var vid liv.
– Krisstödjaren och prästen var bra. De har hört av sig till oss även efter att vi kom hem.
Thomas och Emil tog färjan från Oskarshamn till Visby redan natten till söndagen.
Exakt vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart.
– Han hade blivit mer och mer van vid bilen och därför förstår jag inte hur det kunde bli som det blev. Han har inte haft något moment på SM där det varit kris eller där han var utanför vägen. Vi förstod ingenting. Det finns säkert en förklaring, men jag vet inte och har inte försökt ta reda på det. Men något har gått galet och det har gått fort på något ställe och de har gjort någon miss av något slag och det förbryllar. Jag har valt att inte grubbla för mycket.
Familjen är tydlig med att man inte lägger skulden på någon för det inträffade och svensk rallysport har varit förskonad från dödsolyckor de senaste decennierna.
Polisen har tillsammans med Svenska Bilsportförbundets tekniker undersökt bilen och gått igenom filmmaterialet inifrån bilen och kommit fram till att bilen var i gott skick och att det var en olyckshändelse. Polisutredningen är i dag nedlagd.
– Det verkar som att han haft maximal otur, säger Susann och fortsätter:
– Vi vill inte att det ska bli något negativt snack om rallysporten och vi känner inte att det är något negativt med rallysporten utan den kommer att leva vidare och det är också vad Christoffer hade velat. Sedan kan vi tycka att det är orättvist att det var just vår Christoffer som rycktes ifrån oss.
Reaktionerna efter ”Kickens” död har varit överväldigande och sociala medier har översvämmats med kärlek.
Till begravningsgudstjänsten i Visby domkyrka med efterföljande kortege av rallybilar kom 370 personer för att ta ett sista farväl.
– Vi hade tänkt ha begravningen här i Tingstäde kyrka, men den tanken fick vi släppa rätt fort, säger Thomas.
– Viktigast var att alla som ville vara med kunde få vara det, säger André.
– Det blev verkligen en jättefin begravning och prästen Peter Arkell var så himla bra. Han hör ännu av sig och frågar hur det är, säger Susann.
Det har gått ett par veckor sedan begravningen och gravplatsen på Tingstäde kyrkogård badar fortfarande i ett hav av blommor.
– Det har varit galet. Det är fortfarande svårt att förstå allt. Jag har förstått att han hade ett stort nätverk, men... Ibland har man inte orkat öppna sin telefon för att man blir ledsen hela tiden för att alla skriver så himla fint och då blir man så berörd, säger Susann.
Christoffer är begraven bredvid sin farfar och bara ett par meter bort ligger en gammal klasskamrat som också gick bort för tidigt i en trafikolycka.
På lördag arrangeras JR Motorsport Pokalen en tävling som Christoffer Jacobsson höll i fram till sin död. Nu ska den köras i ”Kickens minne” och har utpekats som kanske den sista tävlingen på Tofta skjutfält.
Familjen är helt övertygad om att ”Kickens” vilja var att tävlingen skulle genomföras.
Klartecknet från Försvarsmakten kom för bara några veckor sedan och nu ska också en väg på skjutfältet döpas till ”Kickens väg”.
Hur tror ni att Christoffer skulle se på att få en egen väg?
– Det hade han nog gillat. Jag vill verkligen lyfta klubben (Gotlands Motorförening) som har gjort så mycket fint. Det är fantastiskt vad klubben har ställt upp, fixat och grejat. Det blir man rörd av. Jag tänker att de kommer göra den här tävlingen bra, säger Susann.
Hör brodern och hans frus känslosamma hyllning till ”Kicken”:
André Jacobsson och hans fru My Lindstedt spelade med hjälp av vännerna Johan, Linda och Eric Ljungberg in en egen version av Tina Turners ”The best”.
Garaget där Thomas lagt ner åtskilliga timmar av skruvande på Christoffers bilar är fyllt av sonens flyttkartonger. Ett par innehåller priser från rallytävlingar, en annan med rallylitteratur.
– Rally var verkligen hans liv. Han hade nog alltid varit involverad på något sätt, säger Susann.
Om det blir någon fortsättning inom rallysporten för Thomas låter han vara osagt.
– Jag vet inte riktigt hur faktiskt. Men jag tänkte åka ut och titta i helgen. Jag börjar bli äldre och har jobbat med bilar i hela mitt liv och gör det fortfarande lite.
Innan olyckan skedde var Christoffer på väg att flytta. Han hade sålt sitt hus i Hejnum och höll på att packa.
– Han skulle flytta in till Visby och hyra min lägenhet, men det blev inte så. Han flyttade någon annanstans, säger Susann.