Gotländska pingisesset om OS-bragden: ”Det är drömmen”

Truls Möregårdh stod för en stor bedrift när han i söndags tog OS-silver i bordtennis. Någon som har mött Möregårdh är gotländske Max Hedbom, som hyllar den nyblivna silvermedaljören. "Det är otroligt stort".

Truls Möregårdh tog OS-silver i bordtennis. I våras möttes han och Max Hedbom i SM.

Truls Möregårdh tog OS-silver i bordtennis. I våras möttes han och Max Hedbom i SM.

Foto: Maxim Thore

Bordtennis2024-08-06 19:00

Nyheten i korthet

  • Svenska bordtennisspelaren Truls Möregårdh vann OS-silver i bordtennis, den första svenska medaljen i sporten på 24 år.
  • Möregårdh imponerade genom att slå ut kinesiska världsettan Wang Chuqin i sextondelsfinalen, men förlorade mot kinesen Fan Zhendong i finalen.
  • Gotländske Max Hedbom, som tidigare mött Möregårdh, tror att denna framgång kan ge ett lyft till svensk bordtennis och hoppas på sin egen chans att delta i OS i framtiden.

Den svenska bordtennisspelaren Truls Möregårdh chockade de flesta redan i sextondelsfinalen i OS när han slog ut den kinesiska världsettan Wang Chuqin.

Han tog sig sedan hela vägen fram till final, där han förlorade mot kinesen Fan Zhendong. Silvermedaljen var den första OS-medaljen Sverige tagit i bordtennis på 24 år.

– Det är en riktigt stor bedrift. Första svenska medaljen i bordtennis på 24 år, det är otroligt stort, säger gotländska Max Hedbom, som så sent som i våras mötte Möregårdh i SM.

Är du förvånad över hur bra det gick för Möregårdh?

– Ja, lite förvånad är jag över att det gick så pass bra. Han kom ju tvåa i VM för tre år sedan, men efter det har han tappat lite. Efter VM låg han femma på världsrankingen, men nu är han "bara" på en 26:e plats. Så han har ju uppenbarligen tappat lite, men man får hoppas att han bara fortsätter mata framåt nu, säger Max Hedbom.

undefined
Max Hedbom drömmer om att en dag få representera Sverige i ett OS.

Han följde Möregårdhs väg fram till finalen och berömmer OS-medaljörens sätt att spela.

– Han spelar lite på sitt eget sätt med sina egna slag. Han använder sig mycket av "chop block" som det heter, där det blir mycket underskruv och sidoskruv och skapar en variation. Det har framför allt de flesta asiaterna väldigt svårt för och tack var de slagen skapar han sig en enorm fördel. Han har en otroligt hög högsta nivå och när han spelar bra är det inte många som slår honom, säger Max Hedbom.

Den tidigare Gute-spelaren, som numera tillhör BTK Rekord, säger att det finns saker i Möregårdhs spel som han kommer ta med sig framåt.

– Framför allt är det hans bollplacering, vart han slår bollarna. Det är mycket det man vinner på i det öppna spelet, att man kan placera bollar på ställen där motståndarna inte tror den ska hamna. Det är något jag kommer kolla närmare på och försöka lära mig, säger Max Hedbom.

Han hoppas att han en dag själv kommer få spela i ett OS.

– Det är drömmen och det är det man tränar för. Det är några spelare i landslaget som börjar komma upp i åldrarna och då kan det öppnas upp platser. Det gäller att försöka ta en av dem när möjligheten dyker upp, säger Max Hedbom.

Han tror också att Möregårdhs framgång i OS kan ge ett lyft till den svenska bordtennisen.

– Det blev så när Truls tog VM-silver, så vi får hoppas att det fortsätter på den vägen nu med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!