"Träna mer och se hur långt det räcker"

Betty Engström från Levide är en av Sveriges mest lovande ungdomar i bordtennis. Sedan evighetsmaskinen och tränaren Gunnar Bäck tog henne under sina vingar har spelet lyft.

Betty Engström, Levide IF.

Betty Engström, Levide IF.

Foto: Erik Daun

Bordtennis2021-12-16 10:03

Levidetjejen Betty Engström, 13, har börjat rada upp framgångar inom bordtennisen. Både på hemmaplan och i Sverige. Senast vann hon tävlingen Top-12 som arrangerades av Gotlands bordtennisförbund i Södervärnshallen. Detta kvalificerar henne till tävlingen Riks-10 som spelas i Uppsala strax innan jul. Betty Engström är rankad fyra i sin åldersklass och kan mycket väl skrälla.

undefined
Bolllåda är en återkommande mängdträning.

Hon har bemästrat bortennisracketen sedan hon var fem år. Hennes pappa, Peter Engström, spelade i Levide IF och snabbt fattade hon tyckte för sporten. 

– Jag tyckte det var roligt med något nytt. Farten i spelet fastnade jag för, att man både måste kunna röra sig men samtidigt kunna slå.

Då fanns en grupp ungdomar och barn på omkring 15 spelare som tränade tillsammans i Levides bygdegård. Idag spelar allt färre ungdomar bordtennis. På Gotland finns idag ingen jämnårig tjej för Betty att träna mot.

– Jag har alltid tränat mot killar. Det är lite annorlunda spel men det hade verkligen varit roligt med lite fler tjejer att spela mot.

Och fler tjejer inom bordtennisen på Gotland lär det bli. Just nu pågår en tjejsatsning för att få fler unga flickor att hitta kärleken till sporten likt Betty och hennes sparringpartners i Södervärnshallen.

Sedan två år tillbaka tränar hon tillsammans med bordtennislegendaren Gunnar Bäck. Hon tränar tillsammans med en ungdomsgrupp som han leder i Södervärns B-hall. Gunnar tar även bussen till Levide med en bollåda under armen och tränar ungdomar.

– Jag har spelat och träna så otroligt länge nu, då känner man ett visst ansvar för ungdomarna som vill träna. När det finns potential som hos Betty och den här träningsgruppen så är det enkelt att lägga ned tiden. Sen har jag lärt mig vansinnigt mycket utomlands när det kommer till bordtennis och det är roligt att testa med nya talanger, säger han.

Det blir tio timmar bordtennis i veckan och några timmar fotboll för Betty Engström. Hennes serv är enligt själv hennes fotarbete och serv. Gunnar Bäck är tydlig med vad som är den stora styrkan:

– Det är huvudet. Hon har ett otroligt bra psyke, bättre än många andra jag sett. Sen har hon lätt att ta till sig teknik och har god fysik. De delarna hör ofta ihop och gör spelaren, säger han.

undefined
Forehand är hennes favoritslag. Fotarbetet är en styrka.

När det kommer till målsättning är Betty ödmjukt inställd inför framtiden.

– Jag vet inte hur långt jag kan gå. Men det handlar nog om att träna mer och se vad det räcker till.

Gunnar Bäck har sett många skickliga bordtennisspelare genom åren. Både på Gotland, men också som tränare i tyska Bundesliga och som tränare vid bordtennisgymnasiet i Lycksele. Bland andra systrarna Carina och Susanne Jonsson under tidigt 2000-tal, som sedermera vann SM.

– Jag ser samma potential hos Betty som jag såg hos tvillingarna Jonsson. Och då är Bettys huvud ännu starkare.

Tävlingsspelandet sker nästan uteslutande på fastlandet. Det blir resa ungefär varannan vecka för att spela Sweden tour där hon spelar i flickor 14- klassen. Där ställs hon mot spelare från hela Europa och ligger just nu på en tiondeplats.

– Det är lite annorlunda att spela mot internationellt motstånd. De är mer kompletta som spelare och det motiverar såklart.

undefined
Gunnar Bäck har tagit Betty Engström under sina vingar.

Gunnar Bäck vill ta ungdomarna bortom Sveriges gränser.

– Vi har en plan att åka utomlands på träningsläger. Helt enkelt för att Sverige inte är tillräckligt bra mot internationellt motstånd.

Betty Engström tror att mängden träning avgör hur bra hon kan bli.
Betty Engström tror att mängden träning avgör hur bra hon kan bli.
Betty Engström

Ålder: 13
Skola: Högbyskolan
Bor: Levide och Hemse
Spelar: Bordtennis och fotboll
Favoritslag: Forehand
Gummi: Klibbigt kinagummi med mjuk svamp
Tränar: 10 timmar i veckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!