Bowlingpionjären Siltberg: ”Det är jag mest stolt över”

Det har gått 58 år sedan bowlingen gjorde sin entré här på ön. Tom Siltberg har under alla dessa år funnits med i framkanten för sin sport. ”Här är medaljen som jag kanske är allra mest stolt över”, säger Siltberg i en stor intervju med Thomas Gottfridsson, och visar upp Svenska Bowlingförbundets guldmedalj.

Tom Siltberg hemma i fåtöljen Eskelhem.

Tom Siltberg hemma i fåtöljen Eskelhem.

Foto: Thomas Gottfridsson

Bowling2023-05-14 08:00

Det var i källaren på badrestaurangen vid Tofta strand som allt började 1965. Tom Siltbergs pappa, affärsmannen och entreprenören Sven Siltberg i grannsocknen Eskelhem, ville få camparna och andra turister att stanna i Tofta lite längre. Han köpte tre bowlingbanor som placerades i källaren på restaurangen.

– Då var jag bara 14 år och fick ibland jobba extra med bowlingen nere i källaren, minns Tom Siltberg. På den tiden visste vi knappt vad bowling var för sport.

undefined
Tidningsannons inför invigningen av Tofta bowlinghall 1965.

72 år gammal kan Tom Siltberg fortfarande inte släppa sin kära sport. Häromåret bildade han Bowlingklubben Gotlands Veteraner och det är där han och andra veteraner nu får sin tillfredsställelse.

– Idag snittar jag bara 179 poäng per serie, det är väl inte särskilt bra, skrattar Tom lite självkritiskt.

Fast det är inte som spelare vi i första hand förknippar Tom Siltberg med. Han har onekligen gått i pappa Svens fotspår och istället varit ledaren, fixaren och den som kommit med massor idéer för att locka människor till sporten. 

Att locka människor till affären var också pappa Sven duktig på. Toms första jobb? Förstås i pappas lanthandel i Eskelhem. Därefter var Tom med och drog igång ICA Bysen i Tofta tillsammans med syster och svåger.

– Ett tag hade vi uppåt 50 anställda på somrarna. 

I ett par omgångar, totalt åtta år, har han varit ordförande i Gotlands Bowlingförbund. Tom har även bidragit till att frugan Birgitta ”Gittan” också vigt delar sitt liv åt sporten. Ordförande i distriktsförbundet som hon var för inte alls så länge sen, 2014 till 2019.

– En av de allra bästa ordförande vi haft i Gotlands Bowlingförbund. Ordning och reda, berömmer Tom.

– Sa direkt när jag blev vald att jag kunde ta uppdragit i ett år tills de hittar någon annan, säger Gittan. Men det blev fem år, ganska roliga år. Var också med och bildade Golden Girls BK 2015, vi har idag ett 20-tal medlemmar.

Golden Girls består av damer i den ”gyllene medelåldern” som har som huvudsyfte att träffas och bowla under trevliga former. Så nu har Tom och Gittan var sin veteranklubb att hålla igång i.

undefined
Tom Siltberg tillsammans med hustrun Birgitta.

Allt, ja precis allt, om gotländsk bowling finns, eller fans, samlat i familjen Siltbergs rymliga och vackra villa ett stenkast från Eskelhems kyrka.

– Jag har ett 50-tal pärmar där allt är samlat, säger Tom. Hälften av pärmarna har jag dock lämnat till Gotlands Idrottshistoriska förening. Där hör de hemma.

När bowlingen kom till Gotland fanns redan i Eskelhem fotbollsklubben IK Pärlan som några år höll till i högsta gotlandsserien. Bowlingen hakade på och klubben blev öns framgångsrikaste. Så sent som förra året vann ju 3-mannalaget med Oskar Broström, Anders Jakobsson, Robert Gustavsson och reserven Andréi Liljegren SM-guld. De belönades också med GT-guldet som 2022 års främsta idrottsprestation här på ön.

Tillbaka till 60-talet. De tre banorna i källaren i Tofta räckte inte för seriespel, det krävdes minst fyra banor. IK Pärlan tog därför båten till Oskarshamn och spelade ”hemmamatcherna” i Hultsfred. Ja just det, i Hultsfred! 

I Svenska Bowlingförbundets jubileumsbok står bland annat att läsa: ”Hösten 1966 debuterar IK Pärlan och Visby BK i nationella seriespelet. Därmed inleder Gotlandsbowlingen en märklig och smått fantastisk resa. Vid den tiden hade Gotland bara en liten 3-banshall. Den var inte godkänd för seriespel så gotlänningarna spelade sina hemmamatcher och derbymatcher i Hultsfred mitt inne i mörkaste Småland”.

– Minns att vi arrangerade bingo i Eskelhems bygdegård för att få ihop pengar till resorna. I Hultsfred kände vi oss som VIP-gäster, hallen var ofta full för att se oss spela. Oftast spelade vi två matcher varje helg, berättar Tom.

Det dröjde till 1973 innan nästa steg togs i den gotländska bowlingen. En modern hall med sex banor invigdes i Kopparsvik, i samma lokaler där Gotlands Media (GT, GA och Helagotland) idag håller till.

undefined
Bror Andersson och Tom Siltberg - duon som låg bakom den gotländska bowlingen.

Nu tog det fart. Tom Siltberg och radarkompisen Bror Andersson (som nyligen gick bort) lockade många nyfikna till bowlingen. Det arrangerades bowlingskola, företag bjöds in och man spelade bowling dygnet runt i Kopparsvik. Under tio dygn spelades 3.230 serier, det noterades 9.505 striker och samlades ihop 515.104 poäng. Ett stiligt rekord som kom med i Guiness rekordbok.

– Det fanns de på fastlandet som tog sista flyget hit på kvällen, spelade bowling hela natten och sen tog morronflyget tillbaka, skrattar Tom vid minnet av det vilda 70-talet. Bror och jag hade många ideer, det här var den roligaste tiden. Ett tag hade vi näst mest spel per bana i hela landet. Vi försökte hålla igång hallen så många timmar som möjligt under dygnet. 

Att Tom Siltberg var ett känt och aktat namn inom svensk bowling gjorde också att han under fyra år tog plats i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

– Jag fick resa runt på en massa stortävlingar och vara förbundets representant. Ärofullt.

undefined
Tom Siltberg i Kopparsvikshallen

Egna meriterna tycker Tom inte är särskilt mycket att skryta om. 

– Jag har aldrig varit en särskilt bra bowlare, absolut ingen träningsnarkoman. Spelade mer på vilja, men hade väl också en del talang.

Nåja, en bild från arkivet – som ni ser här på uppslaget – skvallrar om en DM-titel i 4-mannalag 1971 tillsammans med Georg ”Gugge” Engström, Gustaf Bäckman och Bror Andersson. Gott nog!

296 poäng av 300 möjliga som personligt rekord är heller inte fy skam. 

– Då slog jag 11 strike i rad, missade den 12:e…

Idag är det pensionärsbowling som gäller för 72-åringen. Han kan titulera sig som mästare bland öns SPF-pensionärer.

– Helt släpper jag aldrig bowlingen, är Tom noga att påpeka.

Släpper bowlingen gör heller inte Toms fru Birgitta ”Gittan” Siltberg. Hon var som sagt med och bildade Golden Girls 2015 och ser nu till så att bowlingens historia, de första 50 åren 1965-2015 här på ön, dokumenteras. Ett mäktigt och omfattande jobb.

– Jag är klar med de första 30 åren, har 20 år kvar, säger Gittan. Har tagit en liten paus, men nu skall jag ta tag i det igen.

Sedan 1978 har de varit gifta, Gittan och Tom. Och det finns sannerligen också ett annat stort intresse i deras liv. Resor! Över hela världen. När intervjun om bowlingen är avklarad börjar vi prata resor och fram kommer prydliga fotoböcker där det mesta finns samlat, inte minst från safariresor i Afrika med lejon och andra djur som närmaste grannar…

– Fina minnen. Våra kommande resor går till Schweiz och Skottland. Sen vill vi också gärna till Sydamerika, där har vi aldrig varit, avslutar Tom och Gittan Siltberg.

TOM SILTBERG

ÅLDER: 72.

BOR: Eskelhem.

YRKE. Pensionär, tidigare handlare och drev bowlinghallen i Kopparsvik.

GIFT MED: Birgitta ”Gittan” Siltberg, 70.

SPORT: Bowling. Mångårig ordförande i Gotlands Bowlingförbund och var under fyra år också med i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

MERITER: Distriktsmästare 4-mannalag och 193 som bäst i snitt per serie 1982.

ÖVRIGT: Satt fram till och med förra året som en av 18 medlemmar med i den gotländska Idrottsakademin som utser pristagare till Idrottsgalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!