Golden Girls – så mycket mer än bara bowling

Bowlingen är fundamentet, men Golden Girls är mer än så. Väldigt mycket mer. ”Jag har varit med i jättemånga olika föreningar, men den här är den bästa”, säger Lisbeth Stenström.

Peter "Peppe" Engström håller vid några tillfällen per år träning för Golden Girls och kommer med tips för hur tjejerna ska utvecklas som bowlingsspelare.

Peter "Peppe" Engström håller vid några tillfällen per år träning för Golden Girls och kommer med tips för hur tjejerna ska utvecklas som bowlingsspelare.

Foto: Mattias Karlsson

Bowling2022-11-12 11:15
undefined
Peter "Peppe" Engström instruerar Eva Åkerblom i släppteknik.

Golden Girls är mer än bara bowling. Det är Gotlands enda renodlade damförening med spelare i den ”gyllene medelåldern” (60 plus), men framför alltför att det är en klubb fylld av omtanke och ett brinnande engagemang även utanför bowlinghallen.

– Här är alla välkomna och ingen är förmer än någon annan utan vi försöker att tänka och komma ihåg varandra. Ingen får glömmas bort, säger Gullvi Larsson.

– Vår målsättning att även om du inte kan bowla längre så ska du vara kvar i föreningen och kunna vara med på andra aktiviteteter, fyller Lisbeth Stenström i.

Listan över engagemang vid sidan av bowlingen kan göras lång. Bara de senaste åren har föreningen varit parkeringsvärdar på Gotland Grand National, sommarvärdinnor vid hamnterminalen, vaccinationsvärdar samt arrangerat loppisar, lotterier och startat tävlingen Vårmixen. 

Klubben beviljades också 100 000 kronor ur RF/Sisu Gotlands ”Arvet” under en treårsperiod. För dessa pengar har ett klubbutbyte med Nynäshamn initierats men man har också kunnat ta in tränarexpertis för att utvecklas. Stefan Berg tränar laget varannan vecka, skytten Tommy Olsson hjälper till med mental träning och ett par gånger om året håller tidigare förbundskaptenen Peter ”Peppe” Engström i träningen.

– ”Peppe” är jätteduktig med sin erfarenhet. Både han och Stefan är jättebra för oss och anpassar träningen efter individnivå, säger Gullvi Larsson som kallar sig för Gotlands bowlingambassadör.

undefined
Värdinnor på Medeltidsveckan, vaccinvärdar, loppisarrangörer, luciabowling är bara några av Golden Girls alla angagemang.

Golden Girls såg dagens ljus den 21 oktober 2017. Birgitta Siltberg som då var ordförande i Gotlands bowlingförbund kläckte idéen och är fortfarande aktiv i klubben.

– Jag tänkte: ”Vi måste ha fler dambowlare på Gotland och varför inte sikta högt och bilda en dambowlingklubb”, minns hon.

– Det var viktigt för mig att vi inte rekryterade spelare från andra klubbar utan vi kontaktade spelare som slutat. Att ta spelare från varandra ska vi inte hålla på med härnere. Det kan dom hålla på med i Stockholm, fortsätter hon.

undefined
Lisbeth Stenström är ordförande i Golden Girls.

Lisbeth Stenström är ordförande i klubben och hon hade varit ifrån bowlingen i 30 år när Golden Girls kontaktade henne.

– Jag är friidrottare i grunden och har varit med i jättemånga olika föreningar, men den här är den bästa. Den ger energi istället för att ta energi. Det är otroligt trevliga personer och vi bjuder på oss själva. Vi är glada tillsammans och har otroligt roligt ihop, fortsätter hon.

Pandemin skulle bli en prövning för Golden Girls, men föreningen tog sig igenom den och har aldrig haft fler medlemmar än nu.

– Nu har vi ett annat kärt besvär. Det börjar bli svårt att få banorna att räcka till, skrattar Lisbeth Stenström.

– Under pandemin var det extra viktigt att vi försökte vi hålla kontakten så att ingen glömdes bort och vi höll bland annat gympapass online från Idrottens Hus, säger Gullvi Larsson.

Sportsligt tillhör klubben Gotlandsserien som är en handicapserie på grund av det stora åldersspannet på spelarna.

Säsongsinledningen går inte att klaga på. Golden Girls är obesegrade och toppar tabellen.

– Vi brukar ha ett stort följe på matcherna. Jag minns en gång när alla var här. Vi var nio på banan och resten stod bredvid och hejade. Det ger ett oerhört stöd och vi är omtalade för vår ”Vi-känsla”, säger Gullvi Larsson.

– Det är klart att vi kämpat för det här och tränat för det, men att vi skulle leda serien… Det hade jag inte trott, säger hon.

undefined
Gullvi Larsson är öns bowlingambassadör och levererar även på banan. 714 pinnar mot Rosen senast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!