Nykomlingen Stånga gör succé i allsvenskan

Nykomlingar och topplag. Stånga har fått en smakstart på säsongen. "Det här är en lagom nivå för oss", säger Sara Pettersson.

Sara Pettersson vid sommarens Island Games, där bowlingdamerna tog hela fyra guldmedaljer.

Sara Pettersson vid sommarens Island Games, där bowlingdamerna tog hela fyra guldmedaljer.

Foto: Malin Stenström

Bowling2019-11-09 08:27

Stånga IF tog klivet upp i landets nästa högsta serie i våras, efter många säsonger i division 1. Så här långt har det blivit succé. Laget finns med i toppen i den jämna tabellen.

– Vi har vunnit de matcher som vi hade räknat med på förhand. Så här långt får vi vara nöjda, helt klart, säger 38-åriga Sara Pettersson, en av lagets nyckelspelare.

Senast blev det två segrar mot BK Stjärnan i hemmahallen, där laget brukar vara starka. Men trots den lovande starten har Stånga faktiskt redan förlorat en hemmamatch.

– Det märks att lagen i allsvenskan håller en annan kvalitet, det såg vi direkt när vi förlorade hemmapremiären. Jag minns inte när vi gjorde det senast, men det måste vara länge sedan.

Framgångarna har inte stigit nykomlingen åt huvudet. I stället ligger Stånga lågt med förväntningarna.

– Vi ska först och främst hålla oss kvar första året. Undvika kval är målsättningen, för där vet man aldrig vad som kan hända. Jag kan väl tycka att vi ska vara ett mittenlag, sedan placerar vi oss såklart gärna högre. Men någonstans i mitten känns realistiskt.

Även om stora delar av laget är rutinerat ser Stånga återkomsten främst som ett läroår.

– Vi har i stort sett samma lag som de tidigare säsongerna och fått spela ihop oss, vilket kan vara en styrka. Sedan har vi breddat truppen något och det ger en annan konkurrens. 

Sara var en av spelarna som dominerade stort vid sommarens Island Games på Gibraltar. Totalt blev det fem guld i bowling, varav damerna stod för fyra. Hon har även spelat en match med Stångas herrlag i division 1 i höst.

– Damlaget kommer i första hand, men jag ställer upp om klubben behöver det.

Sara är dock inte helt nöjd med sina egna prestationer i början av hösten, trots att hon ofta finns med bland lagets främsta poänggörare.

– Det finns massor kvar att få ut. Jag vill vara mer stabil i spelet.

I stället för att skruva på de små detaljerna har hon köpt ett nytt bowlingklot, som anlände i förra veckan.

– Visst kan man göra små förändringar, men jag ville göra något mer. Inte minst psykologiskt för mig själv, därför började jag titta efter ett nytt klot för att få igång mitt spel. Sedan har jag tänkt börja tävla lite mer.

Finns det några planer på att utmana om en plats i elitserien framöver?

– Det finns säkert några som är sugna på det. Just nu känns allsvenskan som en helt lagom nivå. Elitserien skulle kräva ytterligare en annan bredd, säger Sara Pettersson.

På söndag väntar Sandviken i Stånga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!