Bra underhållning som lovar väldigt gott

Hatkärleken mellan Visby Roma och Huddinge går inte att ta miste på. I kväll ledde den till den bästa hockeyunderhållningen på länge.

17 januari 2020 22:08

Hur är det att tillbringa sin fredagkväll med frusna fötter i Visby ishall? Det kan vara fullständigt underbart, det var denna fredagsafton ett tydligt bevis på.
Förutsättningarna var på förhand goda för att så skulle bli fallet. Visby Roma–Huddinge är i regel alltid underhållande tillställningar. Jämnt, grinigt, händelserikt och, ur gotländsk synvinkel, synnerligen välregisserat. Det här var, med bred marginal, säsongens mest underhållande match.

Hans "Säcken" Särkijärvi brukar inte stå för några känsloyttringar i båset, men när Tomislav Lovric satte 6–3 i öppen kasse, då höll inte ens han igen. Han mottog målskytten, som för övrigt gjorde sitt första mål i VR-tröjan, vid båset med någon variant av segerdans med uppsträckta armar. Därefter följde flera knutna Säcken-nävar och en handfull fist-bumps (googla om så behövs) med sin assistent Ken Eddy.

Det understryker betydelsen av dessa tre poäng. I tabellen passerade nu VR sina rivaler på målskillnad. Ett nederlag hade inneburit ett gap på sex poäng, vilket trots det tidiga skedet inte går att bortse ifrån. 
VIsby Roma vann förvisso höstens båda möten, men det betyder som bekant ingenting nu, och dessutom gäspade sig Huddinge igenom stora delar av hösten. Nu var det på riktigt, vilket sannerligen inte gick att ta miste på, och den moralhöjande effekten av att vända på detta sätt till seger bör vara substansiell. 

Disciplinen har varit en käpphäst för Visby Roma hittills och var så även denna gång. Tolv minuter in i matchen så drog Eric Winbergh på sig matchstraff för en onödig crosschecking efter avblåsning. Den var kraftfull och hög och fångade domarnas ögon. Till Winberghs försvar ska påpekas att han i momentet innan mottagit två crossckeckings i ryggen när domarna hade blicken åt annat håll, och att gästernas Victor Andersson rutinerat förstärkte situationen när han föll till isen. Men det ursäktar inte tilltaget. 

I numerärt underläge bröt Ryker Leer påpassligt en Huddingepassning, skrinnade sig loss och avslutade friläget kyligt till stort jubel.

Dock, hur bra VR än så må vara på att döda utvisningar så har de inte råd att ge spelskickliga Huddinge den här typen av möjligheter. Två målvaktsreturer senare, varav den senare var billig hade gästerna tagit ledningen. 

Efter avtjänad utvisning var det Huddinge som hade rytmen och övertaget, medan hemmalaget var helt ur gängorna. Gustav Ahnelöv fick precis all tid i världen i slottet innan han kyligt hängde upp trean i Marmenlinds plockhandskryss.   

I mittenperioden hittade Teemu Huttu samma kryss som Ahnelöv och reducerade. 

Sedan följde en storslagen tredje period från hemmalagets sida.  På fyra minuter gjorde laget tre mål och hade sedan bud på ytterligare mål. Chanser fanns även för gästerna, men det här var Visby Romas kväll. Den potential som skymtade under stundom bådar för en lång och trevlig vår om den kommer fram oftare. 

Matchfakta

VIsby Roma 6

Huddinge 4

(1–3, 1–0, 4–1)

Period 1: 1–0 (13.24) R.Leer boxplay, 1–1 (13.50) Renström PP, 1–2 (16.42) Cederberg PP, 1–3 (19.33) Gustav Ahnelöv.

Period 2: 2–3 (11.18) Teemu Huttu (Koberstein, Leer).

Period 3: 3–3 (2.41) William Erenrot (Sandberg, Stuxberg), 4–3 (3.46) Hampus Falk (Hedlund), 5–3 (6.34) Mikael Adamsson (Palm), 6–3 (18.03) Tomislav Lovric (Elefalk, Adamsson), 6–4 (19.20) Cederberg.

Skott: 58–60 (15–22, 22–18, 21–20)

Publik: 1244

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström Thurgren