Idrottsprofilen om nya toppjobbet

Från tennis till trav. Sportchefstiteln behålls intakt när Simon Röcklinger går från att arbeta med det ena av sina stora intressen till det andra.

Ser möjligheter. I sin roll som sportchef brinner Simon Röcklinger för att locka barn och ungdomar från mobilspelen till sportens värld.

Ser möjligheter. I sin roll som sportchef brinner Simon Röcklinger för att locka barn och ungdomar från mobilspelen till sportens värld.

Foto: Jonas Bäckström

Byter jobb (GT)2016-11-02 10:00

I förra veckan blev det känt att 27-årige Simon Röcklinger blir ny sportchef på Visbytravet. Han tillträder i slutet av februari 2017.

– Det ska bli spännande att se vad jag kan bidra med, annars hade jag inte tackat ja. Jag tycker att Visbytravet är på rätt väg. Det känns som en utmaning och exakt vad den kommer att innefatta vet jag inte till 100 procent ännu, säger Simon Röcklinger.

I sin nya roll kommer han bland annat ha hand om utbildningsfrågor, tävlingsdagar och mycket kontakt med funktionärer.

– Sedan handlar det som sportchef också om att alltid skapa förutsättningar för de aktiva, utifrån de önskemål som finns från styrelsen.

Travsporten har alltid funnits med som en naturlig del i hans tillvaro och han känner sig välbekant med Visbytravet. Både pappa Dan Röcklinger och farbror Björn Röcklinger har ett långt förflutet som travtränare. Simon har under flera år även figurerat som travskribent.

– Visst har jag spenderat ganska mycket tid i stallet och på resten av anläggningen genom åren.

Det är på utbildningssidan för ungdomar som han anser sig ha mest erfarenhet, att jobba med aktiviteter för barn och ungdomar.

– Vad det gäller utbildningssidan och travskolan tror jag att det finns möjlighet att locka in fler aktiva, med vårt isolerade geografiska läge måste de komma underifrån. Jag tror inte att man kan räkna med att aktiva kommer flytta hit från fastlandet, utan vi måste göra det intressant för fler gotlänningar att hålla på.

För 7-8 år sedan befann sig Visby tennisklubb i en position då fokus främst låg på den ansträngda ekonomin och driften av rackethallen. Då fattades ett aktivt beslut att börja satsa mer på det sportsliga, främst på ungdomssidan. Som ett led i detta blev Röcklinger för sex år sedan anställd av klubben som tränare.

– Då fanns det mellan 20-30 barn och ungdomar i organiserad träning.

Nu kan klubben stoltsera med att den siffran har mångdubblats.

– I dag har vi cirka 140 ungdomar i regelbunden träning, som tränar allt mellan 1-8 timmar i veckan. Det är jättekul med den utvecklingen.

Hur har ni lyckats med det?

– På barn- och ungdomssidan är man ju aldrig bättre än vad man levererade dagen innan, man måste hela tiden skapa nya aktiviteter för att attrahera dem. I takt med hur utvecklingen ser ut runtomkring kan man välja att antingen konstatera att det är förjävligt att ungdomarna sitter vid datorerna och mobilerna, eller så tittar man på lösningar kring hur vi kan göra vår verksamhet bättre och roligare än mobilspelen. Det är långtifrån enkelt men man måste göra ett helhjärtat försök. Där har klubbens styrelse hela tiden varit väldigt öppen att testa olika grepp.

Hur känns det att lämna klubben?

– I en sådan här roll är det inte riktigt som ett vanligt arbete. Man kommer väldigt nära många av spelarna och medlemmarna, så visst känns det lite speciellt. Sedan känns det som att föreningen är välmående just nu, vilket är skönt.

Visby tennisklubbs ordförande Henrik Johansson tycker att klubben förlorar en viktig kraft när Röcklinger går vidare till travet.

– Simon har betytt väldigt mycket för klubben. Dels genom sin kompetens inom tennis och dels genom sitt sätt genomföra saker. Han har kommit med gott om idéer som han sedan har genomfört på ett bra sätt. Det är inte lätt att ersätta honom, säger Johansson.

Klubben har tillsatt en arbetsgrupp som jobbar med frågan hur han ska ersättas, där Röcklinger själv ingår.

– Givetvis ligger det i mitt intresse att det ska bli så bra som möjligt för Visby Tennisklubb. Jag har lagt mitt arbetsliv hittills på det här och den tiden skulle kännas förgäves om man inte hittar en bra lösning, säger Simon Röcklinger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!