Gotländske talangens guldglädje: ”Det största jag gjort”

Albin Karlsson från Ekeby drömmer om att bli cykelproffs i framtiden. Men redan nu kan 16-åringen räkna in sitt först SM-guld. ”Just nu är det här det största som jag har gjort”, säger han.

Albin Karlsson från Ringmurens CK högst upp på prispallen.

Albin Karlsson från Ringmurens CK högst upp på prispallen.

Foto: Privat

Cykling2024-06-17 15:30

På måndagen startade cykel-SM i Linköping, och det blev gotländska framgångar direkt. I ett tempolopp över 15 kilometer var 16-årige Albin Karlsson, tävlande för Ringsmurens cykelklubb, snabbast och starkast av alla i sin klass (pojkar 15 och 16 år) – och med en snitthastighet på 42 kilometer i timmen säkrade Ekeby-sonen ett SM-guld med segertiden 19 minuter och 17 sekunder. 

– Det var ett kul lopp! Tempo är det som jag är bäst på egentligen, tror jag. Jag planerade och lade upp loppet väldigt bra och ja... Då går det bra, säger Albin några timmar efter att ha stått överst på prispallen. 

Vad hade du för taktik? 

– Taktiken var att ta det lite lugnt under den första halvan så att jag skulle ha kraft på vägen tillbaka. 

Vad tror du gjorde att just du vann? 

– Mycket träning, tror jag. Och så en bra taktik. Jag har tränat inför just det här loppet och då går det bra. Jag vet att många andra har gjort det också men jag antar att jag har tränat lite mer och lite oftare. 

Segern är hans hittills största. 

– Det är inte mycket i Sverige som slår ett SM-guld. Det skulle vara att man kommer ut utomlands och vinner något, men det har jag inte gjort ännu. Just nu är det här det största som jag har gjort. 

undefined
Gotländske cyklisten Albin Karlsson vann SM-guld.

Albin Karlsson, som precis gick ut högstadiet, tränar till vardags mellan 10-15 timmar i veckan och snart väntar en flytt till fastlandet för ännu mer fokus på cyklingen. 

Den unge talangen har nämligen, som en av väldigt få, lyckats bli antagen till Riksidrottsgymnasiet i Skara. 

– Det känns jättebra, tycker jag. Det är kul att få hålla på med det som man gillar på skoltid. 

Han satsar på karriären som cyklist och målet och framtidsdrömmarna är tydliga. 

– Målet är att komma ut och bli professionell. Att köra på internationell nivå och kunna tjäna pengar och försörja sig på det. Så att jag kan hålla på med det på heltid, säger han. 

Om några veckor ska Albin Karlsson tävla i U6 Cycle Tour som är Sveriges största tävling, men han har först ett SM-lopp kvar att avverka. På torsdag väntar linjeloppet i Linköping. 

– Jag hoppas på vinst där också, så klart. Men vi får se, jag är framför allt bäst i tempolopp. Vi får se hur det går i linje, jag är inte lika säker där, säger Albin Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!