Dags att visa att Endre är ett slutspelslag

För tredje året i rad ställs Endre IF öga mot öga med Täby i kvartsfinalserien.Nu förväntar sig många ett trendbrott, men kommer det att komma?Jag tror inte det.

23 mars 2019 21:32

Endre IF har gått till 15 raka slutspel, men har bara tagit sig förbi kvartsfinalen tre gånger och den där drömmen om att få spela en SM-final i Globen har stannat vid en dröm för många av klubbens stora spelare.

I år har Endre storsatsat för att spetsa till truppen inför förra säsongens haveri där man blev fullständigt överkört i kvartsfinalen mot Täby (0–3 i matcher).

Endre har haft en förmåga genom åren att alltid göra det som förväntas, men inte mer och det är vad slutspelet går ut på.

Slutspel är något annat än seriespel och det spelet har inte Endre behärskat genom åren.

Det gånger man faktiskt börjat få pejl på det har de tongivande spelarna lämnat som efter senaste semifinalen (2016) när Anna Jakobsson, Corin Rüttimann och Malgorzata Pazio lämnade.

Nu har Endres nybygge ett par år på nacken och sett till sommarens värvningar är kravställningen betydligt högre.

Men, med det sagt så har Endre satt sig i en svår situation och trots en tio matcher lång segersvit har det inte glänst om lagmaskinen Endre IF.

Att Endre bara tagit sex poäng av 24 poäng mot topplagen i SSL (Iksu, Mora, Täby och Pixbo) är bevis för detta.

Det gör också att man inte får man chansen att spela en femte och avgörande match på hemmaplan.

Det är också en tydlig indikation på att Endre har en bit kvar till en SM-final.

I fjol gjorde man en remarkabel höst för att fullständigt krascha under februari-mars. I slutspelet blev man utspelat av Täby i tre raka och det var häpnadsväckande hur få spelare som tog initiativ när fixstjärnan Sara Steen satt på läktaren med en skadad hand. Det såg alla och inte minst klubbens sportkommitté som gick ut offensivt under sommaren och landade namn som Stephanie Boberg, Ellen Bäckstedt, Milla Nordlund, Maja Liljeroth och Thérese Ahlqvist.

Nu väntar en ny holmgång mot Täby och ett koppel av matcher fyllda av känslor. Det är tredje året i rad som lagens ställs mot varandra och rivaliteten växer sig bara starkare. Jag gillar rivaliteten, när det smäller i närkamperna och när spelare visar känslor.

När klubbarna möttes för knappt en vecka sedan var Täby dräpande i ett vilda västern-drama som levde hela vägen över 60 minuter.Då vann Täby och min känsla är att Täby kommer att gå vinnande även ur den här matchserien.

I Täby finns så mycket spets att de flesta andra lag blir avundsjuka. Matilda Sjödin, Ranja Varli, Moa Tschöp, Jennifer Stålhult och Julia Croneld är alla av högsta klass och slutade topp 20 i SSL:s poängliga. Bara Iksu har lika många på topp 20. Endre har två spelare (Sara Steen och Ellen Bäckstedt, men å andra sidan en bredare trupp. Därför krävs att spelare som Anna Moberg, Elin Roos, Linnéa Wallgren med flera kliver fram och ger understöd.

Det vill också till att målvakten Thea Ekholt spelar sitt livs innebandy och på samma nivå. Visst, rutinerade Liisa Kokkonen finns därbakom men vilken nivå hon håller efter två års uppehåll är högst osäkert.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson