Det var ett trött men glatt gäng som anlände till Visby flygplats tidigt på måndagsförmiddagen, efter att ha stigit upp i ottan för att via Bromma flyga hem från Umeå. Med sig i bagaget hade Visby IBK söndagens seger, 6–5 efter straffavgörande, och vetskapen att de kan säkra avancemanget till SSL inför hemmapubliken på onsdag kväll. Bakom siffrorna låg en mäktig upphämtning.

Vid underläge 1–5 i andra perioden byttes målvakten Martin Stolt in och agerade mänsklig vägg.

– Det var bara att hoppa in och jag hade inte mycket till val annat än att spika igen, säger Martin Stolt.

Artikelbild

| Visby IBK kom hem med en ytterst värdefull seger i bagaget från Umeå. Laget kan nu ta det efterlängtade steget upp i högstaligan inför hemmasupportrarna på onsdag.

Efter en mållös förlängning så avgjordes dramat på straffar, där vann Stolt den mentala kampen mot Umeålagets straffskyttar.

– Så är det, och jag har en del polare i Thorengruppen så man har lite koll på varandra. Jag vet vad de ska göra och de vet vad jag ska göra, så det blir lite mindgames. Jag är ganska bekväm med straffar och det var kul att få en straffläggning för det har man väl ändå längtat efter.

Offensivt blev Tommy Bolin stor matchhjälte med 4 mål och 1 assist.

– Det flyter på ganska bra just nu. Jag har ju andra kassen när jag bara slänger in den på mål och så tar den på en fot och in, det symboliserar väl både min och lagets form. Det är alltid kul att göra poäng.

Artikelbild

| Målvakten Martin Stolt stod för en matchavgörande insats och spika igen kassen.

Är det de där små marginalerna som avgör?

– Lite så är det nog, att våga sticka ut och göra det där lilla som andra inte gör, bryta mönster. Det är lättare att göra när man har självförtroende, vilket både jag och laget har. Jag tror att det är därför vi kan dra det längsta strået i såna här matcher.

Artikelbild

| Tommy Bolin (nr. 30) hade all anledning att jubla.

Han hoppas konservera målformen till onsdag, då Visby IBK har chans att avgöra.

– Det viktigaste är att vi går därifrån som segrare, men om jag kan bidra med ett par baljor så gör jag gärna det.

Artikelbild

| Tommy Bolin och Joakim Bandholtz på måndagsmorgonen, nyss hemkomna från Umeå.

Den här matchen och det här ögonblicket har jag drömt om i fyra år sedan jag flyttade ner hit.

Lagkapten Jesper Eliasson sken ikapp med måndagssolen.

Artikelbild

– Det var en tidig morgon men det var skönt att komma upp och känna att man är en vinnare.

Vissa måndagsmorgnar är bättre än andra?

Artikelbild

– Verkligen, det här är mycket skönare än en vanlig måndagsmorgon.

Nu har laget möjlighet att säkra avancemanget till SSL inför hemmapubliken på onsdag. Lagkaptenen är dock tydlig med att ingenting är klart ännu.

Artikelbild

– I går (läs söndag) njöt vi av att vi vann en väldigt skön seger, men nu gäller det att ladda om och fokusera på matchen på onsdag.

Han gillar utgångsläget som gäller på onsdag, seger innebär SSL-spel kommande säsong.

– Det här har jag väntat på i väldigt många år och äntligen är det dags så det ska bli väldigt kul. Jag tror att det kommer vara en tight match. Det är mycket som står på spel, så det blir kanske lite mindre skönspel.

Passar det er rätt bra?

– Det kommer passa oss jättebra, säger Jesper Eliasson.

Tränaren Joakim Bandholtz är imponerad av sitt manskap.

– Framförallt ska det här bli jättekul. Jag tycker att vi gjorde en ganska bra förstaperiod och inte är förtjänta av att ligga under. Sedan stod det helt plötsligt 5–1 på tavlan i andra perioden, men samtidigt kändes det som att vi fortfarande var väldigt bra med i matchen. Grabbarna är vinnare och det visar de gång på gång. När det stod 5–3 inför tredje kände jag att vi skulle ta det, säger Joakim Bandholtz.

Nu gäller det att ladda om batterierna till onsdagens drabbning.

– Vi kör ett rehabpass med varmt bad på Korpen på måndag kväll, sedan ett lättare träningspass under tisdagen. Sedan är det fullt kör på onsdag och vi hoppas att det är många som vill komma och kolla, säger Joakim Bandholtz.

Då kan en monumental milstolpe i gotländsk herrinnebandy nås, så något problem med publiktillströmningen lär det inte bli.