Under en lång tid har det stått klart att den allmänna sjukförsäkringen dras med stora brister som skapar otrygghet för landets löntagare. Sjukförsäkringen är ett inkomstskydd, men den funktionen har successivt urgröpts sedan 1980-talet. Inkomsttaket i försäkringen har inte följt den allmänna löneutvecklingen. De mest akuta problemen härrör dock huvudsakligen från de förändringar i sjukförsäkringen som alliansregeringen drev igenom sommaren 2008, när den så kallade rehabiliteringskedjan infördes.
Ett steg framåt var definitivt när den rödgröna regeringen 2015 avskaffade den bortre tidsgränsen (stupstocken). Men samma regering införde också 2015 ett siffersatt mål i Försäkringskassans regleringsbrev, som innebar att myndigheten ska verka för att sänka sjukpenningtalet till 9,0 dagar år 2020. Regeringen motiverade detta med att man ansåg att både kostnaderna för sjukförsäkringen och sjukfrånvaron måste minskas.
Denna ”målstyrning” av Försäkringskassan har dock, varit föremål för både skarp kritik och fördjupad analys. I oktober 2018 presenterade Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) en rapport med svidande kritik mot regeringens styrning av Försäkringskassan. Målstyrningen har äventyrat både rättssäkerheten och tilltron till socialförsäkringen slår ISF fast i sin analys. Styrningen har exempelvis lett till att försäkringskassan fokuserat på att pröva rätten till sjukpenning på bekostnad av att delta i samordnande insatser med andra aktörer för att underlätta för den försäkrade att återgå i arbete.
En del av rehabiliteringskedjan innebär att efter 180 dagars sjukskrivning prövas individens arbetsförmåga mot ”normalt förekommande arbeten” på hela arbetsmarknaden. I rapporten från 2018 kunde ISF visa att andelen sjukskriva som får indragen sjukpenning efter 180 dagar har ökat från 1,2 procent år 2014 till 5,8 procent 2017. För Gotlands del var ökningen mycket större än så. Från 1,2 procent till 18 procent.
Så kan det inte få fortsätta. Det behövs en betydligt mer individanpassad, realistisk och rättssäker arbetsförmågebedömning än den vi har i dag. Det finns inga seriösa vetenskapliga belägg för att sjukskrivna blir mer arbetsföra av att fattiggöras.
Sjukförsäkringen är en försäkring. Och då bör den ha som huvudregel att sjukförsäkringsavgiften verkligen går till sjukförsäkringen och inte till att finansiera insatser på andra politikområden eller till diverse skattesänkningar. I dag är socialförsäkringarna en statlig kassako, som årligen ger ett överskott på 20 - 30 miljarder.