”Allt färre får köpa sin första bostad, samtidigt är köerna till hyresrätter omöjligt långa på grund av hyresregleringen” skriver Hanna Marie Björklund Centerpressens Nyhetsbyrå i måndagens ledare på oberoende centerpartistiska Gotlänningen.
Jag var riksdagsledamot när hyresregleringen avskaffades (lag 1974:1080 om avveckling hyresregleringen.) Så jag och förmodligen en del av de andra tremiljoner hyresgästerna är nyfikna på vad det är för hyresreglering som Björklund menar leder till att köerna till hyresrätter är långa?
Man skulle ju annars kunna tro att det beror på att det finns för få hyresrätter. Vi har ju en omfattande bostadsbrist. Det är brist på villor, bostadsrätter och hyresrätter. Det är helt enkelt fullt i alla boendeformer utom möjligen i en del bostadsrätter som blivit för dyra.
Sverige skiljer sig från andra länder genom att hyran förhandlas mellan parterna på hyresmarknaden. Hyran ska bygga på bruksvärdet, dvs den standard och kvalitet som finns i lägenheten, fastigheten och området. Hyreslagstiftning är en konsumentlag som ska skydda hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar, den ska också balansera fastighetsägarnas och hyresgästernas intressen.
Denna modell har visat sig vara långsiktigt hållbar och politiskt stabil. Ingen regering hittills, varken röd eller blå, har velat avskaffa modellen med förhandlade hyror. Oavsett om vi har haft hög- eller lågkonjunktur, skatteomläggningar eller finanskriser har hyran för tre miljoner hyresgäster utan större dramatik kunnat förhandlas.
Man kan naturligtvis avskaffa hyresgästernas rätt att förhandla och därmed höja hyrorna. Då kommer köerna givetvis att kortas. De som inte har råd med höjda hyror får flytta så att de som har råd kan flytta in. Då har man ersatt en kö med en annan kö. För vart ska de flytta som inte hade råd att bo kvar?
Skribenten kan ju också mena att det inte går att bygga på grund av ”hyresregleringen”
Men hyrorna i nyproduktionen är baserad på den kostnad byggaren har beräknat så kallade presumtionshyror och det har inte löst ett enda problem utan bara inneburit att hyrorna ligger på nivåer som ytterst få kan klara.
Om nu köerna till hyresrätter beror på att hyresgästerna har rätt att förhandla hyran vad beror det då på att vi har så stor brist på bostadsrätter? Enligt den enkla marknadsteorin om tillgång och efterfrågan borde det byggas mängder av bostadsrätter som hela tiden sjunker i pris så att människor har råd att efterfråga en bostad.
Bostadsmarknaden lever inte i en egen liten bubbla. Man är helt beroende av de marknadsförutsättningar som politiken ger i form av olika typer av skatter, avgifter, avdrag och andra regelverk som styr byggandet.
Staten har under mycket lång tid gynnat det ägda boendet och missgynnat hyresrätten vilket borde vara det första som man åtgärdar.