Gotlänning vann världsfinal i League of Legends

Denna expedition tar avstamp i Levide och vidare ut i cyberspace, med ett nedslag i brasilianska storstaden São Paolo som en tydlig höjdpunkt. League of Legends-spelaren Erik ”Ziviz” Lövgren från Levide vann härförleden en världsfinal i en singelvariant av det oerhört populära online-spelet.

Hemma på bekant mark. På Levide IP har Erik Lövgren spelat gott om fotbollsmatcher.

Hemma på bekant mark. På Levide IP har Erik Lövgren spelat gott om fotbollsmatcher.

Foto: Jonas Bäckström

e-sport2019-01-02 19:00

Som femåring fick Erik Lövgren fick sin första Gameboy, började trycka på A- och B-knapparna och blev hänförd.

– Då började jag spela Pokemon röd och sedan var jag helt fast, säger Erik Lövgren.

Ganska snabbt märkte Erik att han hade en fallenhet för det.

– När jag var liten, 9-15 år, spelade jag nästan alltid med min bror och två andra kompisar. Då brukade jag alltid spela mot de andra tre på lag, oavsett spel, för att det skulle bli så jämnt som möjligt.

Under uppväxten var han även lovande i Fotboll, successivt tog dock e-sportandet över allt mer. Särskilt sedan slutet av 2009, då spelet League of Legends släpptes.

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska som har velat mäta mig med andra. I högstadiet letade jag efter något nytt spel att spela och då dök League of Legends upp. Jag var väldigt snabbt på det efter att det hade släppts.

Ser du en fördel i det nu, att du har spelat det sen det kom?

– Både och. Många av dagens proffs började spela det 2014-2015, så det är inte ett måste. Men det är klart att det är en fördel, att jag har lagt ner många timmar på det.

Det är tidig eftermiddag på annandagen när 22-årige Erik ”Ziviz” Lövgren tar emot GT-sporten i barndomshemmet i Levide. Han är sedan ett par år tillbaka utflugen till Göteborg, där han studerar systemvetenskap på universitet, men är hemma på Gotland för julledighet. Här hemma på gården kan han blicka tillbaka på en händelserik månad. Ett par veckor tidigare befann han sig i São Paolo och erövrade en inofficiell VM-titel för amatörer i dataspelet League of Legends i Single Player Mode.

– Det var helt fantastiskt, det är min största titel hittills.

I början av september vann han Sverigefinalen av Red Bull Player One, vilket kvalificerade honom till världsfinalen i Brasilien.

Där väntade en utslagsturniering för 16 spelare. Erik, som i spelet går under sitt alias Ziviz, fick en tuff lottning där han ställdes mot en brasiliansk hemmafavorit direkt.

– Innan kände jag att det kunde gå lite hur som helst. Men jag vann med minsta möjliga marginal.

I kvartsfinalen körde sedan Erik över den mexikanska mästaren enkelt, och i semifinalen avfärdades Slovakiens bidrag. I finalen ställdes gotlänningen mot en libanes som dittills hade överraskat många med irrationella strategier.

– Men när vi ställdes mot varandra i finalen hade han inga fler överraskningar att komma med, och jag hade hunnit scouta honom så jag var beredd. Det blev 3–0 till mig i finalen.

Utöver ära och trofé så vann Erik Lövgren till Paris för att i vår följa slutspelet i den europeiska proffsligan på plats.

Undertecknad besitter begränsade kunskaper om e-sportkartan i allmänhet, och har noll förhandskunskaper om League of Legends (LoL) i synnerhet. Erik Lövgren ger en grundläggande introduktion till spelet, som spelas av bortåt 100 miljoner personer världen över.

– Man spelar fem mot fem i lag, målet är att förstöra motståndarens bas och det finns tre lanes (vägar) att ta sig dit; uppe, nere och i mitten. Man kan säga att det är som en schackmatch, det är väldigt mycket strategi, hur man ska röra sig på planen och sedan göra allt med rätt timing.

Varje spelare väljer en karaktär att spela med, det finns bortåt 150 olika att välja bland där alla har sina specifika styrkor och svagheter.

– Det är en hel vetenskap från början. Bland annat får man ”banna” ett par gubbar som motståndaren inte får välja. Så det gäller att ha kännedom om sina motståndare, vilka gubbar som är deras favoriter och vad de brukar använda sig av för strategier.

Hur duktig är du?

– Min peak var egentligen när jag gick i gymnasiet, runt 2015-2016. För att dra en parallell till fotbollsvärlden kan man nog säga att jag var som ett medelbra spanskt La Liga-lag. Inte i den absoluta toppen av Europa, men som att man tog sig till Europa League. Någonstans bland de 150 bästa spelarna i Europa, skulle man kunna säga.

Då stod han och knackade på dörren till toppskiktet i världen.

– Hade jag lagt ner lite mer tid då hade jag kanske kunnat ta mig in i proffsligan. Men de senaste två åren har jag inte spelat lika mycket, på grund av studier och så vidare.

IRL (Det verkliga livet) tog över en del?

– Haha, ja det kan man säga.

För att hålla sig på topp behöver man lägga ner mycket tid. Spelet uppdateras ständigt, så formen är en färskvara.

– I snitt behöver man nog spela 7-8 timmar om dagen, sju dagar i veckan, så motivationen måste finnas där.

Kina och Sydkorea har varit de dominanta nationerna, men på senare tid har andra kontinenter närmat sig.

Det finns väletablerade proffsligor. De allra bästa spelarna i världen tjänar mångmiljonbelopp, i dollar.

För närvarande har han inga omedelbara planer på att trappa upp spelandet,

I sommar är han klar med sina studier. Han utesluter inte att det då kan bli aktuellt att ta upp spelandet på en högre nivå igen.

– Det skulle definitivt vara intressant att jobba med det här på heltid, men jag får se.

E-sporten är ung och växer explosionsartat. I sportvärlden har den haft många belackare, som inte tycker att man ska beteckna det som en sport.

– Jag har diskuterat det här mycket med mina polare. Till exempel dart och schack kallas ju för sport, så det här är en sport. Det är kanske inte en idrott, men definitivt en sport.

Känns kritiken förlegad? Och finns det inte plats för såväl e-sport som traditionella sporter utan att trilskas?

– Precis, det känns bara onödigt att bråka om det. Det verkar vara ett känsligt ämne för vissa, men det är nog en generationsfråga som kommer att suddas ut, säger Erik Lövgren.

Expedition: Sportgotland

I den här artikelserien vill GT-sporten lyfta fram lag, utövare eller ledare som inte nödvändigtvis uppmärksammas normalt i vår sportrapportering.

Prestationsnivån ligger inte i fokus. Målet är att våra expeditioner ska täcka in så stor del som möjligt av Gotland, såväl geografiskt som olika sporter.

Har du som läsare tips på vad GT-sporten bör bege sig ut och utforska närmare? Skriv några rader till oss i ett mail och beskriv vad som borde vara en kommande destination för Expedition: Sportgotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!