"En matchserie man inte glömmer"

Det har varit en knagglig väg för Visby Roma, men i lördags klockan 18.56 nådde man vägs ände i Stiga Arena i Tranås.

9 mars 2019 22:21

Visby Roma avfärdade Mariestad efter att ha vänt matchserien på hemmais.

Nu fick man smaka på samma medicin av Tranås och vi kan väl konstatera än en gång hur viktigt det är att positionera sig i allettan.

Nu kunde lördagsthrillern i Stiga Arena i och för sig ha slutat på vilket sätt som helst.

Adam Eriksson, Oskar Lundberg, Christian Hägg och Zane Jones hade alla chansen att avgöra i förlängning.

I slutändan handlade det om tillfälligheter som Joakim Erdugans initiativ där han tog pucken i eget sarghörn, satte av längs vänsterkanten över egen blålinje, mittlinje, offensiv blå, förlängd mållinje och runt Visby Roma-kassen. Sedan den sedvanliga diagonalpassningen snett inåt bakåt som nådde Jesper Alasaari som tar emot och klipper till precis i den tiondel där en rusande Hampus Falk skymmer Daniel Marmenlinds synfält.Ridå och oändlig tomhet i spelarkropparna.

För Tranås var lördagens triumf det största som hänt klubben sedan Torgny Bendelin höll på ta klubben till SHL-kval 2000. Ett mål missade man med den gången och därefter tog "Toggan" med sig blivande NHL-stjärnan Johan Franzén till Linköping och Tranås tynade sakta bort från den allsvenska hockeykartan.

Sedan respasset till Hockeyettan 2002 har man jagat upprättelse, men det är först nu som klubbens supportrar (1061 på plats i lördags) i år – 17 år senare – man tar sig förbi playoff 2.

Och för alla som följer klubben känns det säkert som att det inte finns något stopp.

Tranås tog revansch på Visby Roma för playoffdebacklet 2015 då man blev ägda i två matcher. Och gladast av alla var förstås Jesper Alasaari som kladdade till det i Visby med en onödig utvisning – nu betalade han tillbaka sitt misstag med ränta.

Tranås kom fulltankat, utvilat och utsvultet till playoff 2.

Visby Roma var inne på reservtanken efter att den tre matcher långa sluggerfest man haft med Mariestad tagit på krafterna.

Men är det något Visby Roma gjort sig kända för bortsett från att spela grishockey så är det sina vinnarskallar, sitt hjärta för baggen på bröstet och den där envisheten att aldrig se slaget förlorat.

Ett färskt exempel på detta är lördagens dubbelutvisning på Daniel Smith och Jonatan Stuxberg där Visby Roma dödade två minuter i spel tre mot fem och kort därefter ytterligare en tvåa (Stuxberg).Det är remarkabelt och trots att det slutade i en sån hedersam förlust som många tycker är det värsta som finns så är det en matchserie vi inte glömmer.

Jag tycker att Tranås är ett skickligare hockeylag, men oj vad smålänningarna fick kriga för det här och det kommer Tranås att känna av i playoff 3.

För Visby Roma tog det roliga slut trots att det nyss började. Inom kort slås kylaggregaten av och ljuset släcks i Visby ishall.

Samtidigt splittras laget och vissa spelare har alldeles säkert gjort sin sista match.

Jag pratade med André Lundholm i veckan och han klargjorde att han ville behålla stommen, men bara fyra spelare står under kontrakt över 2019/2020.

För Visby Roma är det av högsta prioritet att förlänga med ryggradsspelarna och först i raden en sådan som lagkapten Mikael Adamsson, 31, som gör ännu en stark säsong. 32 mål på 46 matcher är hans högsta notering i karriären.

Han är för bra för att inte fortsätta.

KrönikaMattias

Så jobbar vi med nyheter