"Endre har en bra bit kvar till topplagen"

18 november 2018 00:00

Alexander Brinkmann sitter på ett gyllene byggkontrakt. Han har fått förutsättningarna som krävs för att Endre IF ska ta nästa steg och så småningom bli bäst i Sverige.

Men så här långt är många av spelpjäserna fortfarande inlindade i svartgul varningstejp och spretar åt olika håll.

Även om Endre stoppat blödningen från fjolåret lindrats så är sanningen att Endre – som gör anspråk på åtminstone en semifinalplats den här säsongen – på de senaste 20 tävlingsmatcherna har 14 förluster.

Och även om tränare och spelare bett om tålamod och hänvisat till att säsongen är lång så har halva november passerat och det är dags att börja visa över 60 minuter att man är ett lag för en toppstrid.I dag är det en lång väg dit.

Fortfarande svänger prestationen fram och tillbaka och det mer än lovligt.Anfallsspelet är övermodigt och den höga, aggressiva pressen kan motståndarna ofta spela sig förbi och vända till vassa kontringar.

Endre har sårats många gånger om på det sättet under säsongen. Det också mot några av seriens slagpåsar.Även spelet i powerplay har hackat och gårdagens mål i spelformen var det första på drygt tio perioder. Vad som däremot har funkat är spelet i boxplay och det är nog så viktigt.

I lördags räddades segern av landslagsbacken Stephanie Boberg borrade in 5–4 i powerplay 19 sekunder före slutsignalen.

Men segern mot JIK var samtidigt ytterligare en match där man kommer undan med blotta förskräckelsen och den kunde lika gärna ha slutat i noll poäng. Sophia Lundmark fick göra några svettiga ingripanden och Jönköping hämtade ändå och inte oförtjänt upp 1–3 till 4–4 i den tredje perioden.

Vikten av de tre poängen går inte att understryka nog efter lektionen av Kais Mora härom helgen och med Iksu och Täby närmast på schemat.

Matchens stora spelare i lördags och på sistone är Ellen Bäckstedt. Den 19-åriga rookien bär just nu Endre IF:s offensiv på sina axlar på ett fantastiskt sätt. Potentialen är vida känd och efter att ha gått poänglös i de tre inledande matcherna har det lossnat rejält.

På de fem senaste matcherna har Bäckstedt gjort elva poäng (8+3). Det här är bara början...

Endre kan trots att spelet inte stämmer luta sig mot fyra segrar på de fem senaste och att gå in och avgöra i slutsekunderna är en styrka. Samtidigt ska man komma ihåg att alla lagets segrar bortsett från lördagens har kommit mot klubbar som i dag inte ligger på slutspelsplats och även om JIK varit en av höstens överraskningar bör klubben vara ett ganska lätt byte för alla som aspirerar på titeln toppklubb.

Det har också lag som Iksu (14–3), Täby (8–1) och Kais Mora (12–0) bevisat.Endre känns i dag inte som mer än ett kvartsfinallag och det är alldeles för många spelare har en bra bit kvar till sin normala kapacitet.

Matchfakta

Jönköpings IK↔4

Endre IF↔5

SSL dam (1–1, 0–2, 3–2)

Första perioden: 0–1 (11.44) A.Karlsson (K.Farnes). 1–1 (12.34) C.Lundell.

Andra perioden: 1–2 (12.08) E.Bäckstedt (S.Boberg). 1–3 (18.10) M.Liljeroth (C.Gottberg).

Tredje perioden: 1–4 (0.39) E.Bäckstedt. 2–4 (1.12) E.Svensson (C.Elm), 3–4 (5.21) E.Svensson (C.Elm), 4–4 (17.18) G.Strandberg (F.Glad). 4–5 (19.41) S.Boberg (S.Steen).

Skott: 25–26. Publik: 312 (Jönköpings sporthall).

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson