"Minns att jag var i luften sen ligger jag på backen"

Albin Werkander, 18, kraschade i hög fart under en träning framför ögonen och lillasyster Agnes.
Men Albin hade änglavakt och när startskottet för Gotland Grand National på lördag ställs syskonen mot varandra i GGN-spåret.

Agnes Werkander och Albin Werkander är syskon och träningskompisar. På lördag ställs dom mot varandra för första gången i GGN:s elitklass.

Agnes Werkander och Albin Werkander är syskon och träningskompisar. På lördag ställs dom mot varandra för första gången i GGN:s elitklass.

Foto: Mattias Karlsson

Enduro2024-10-24 20:40

På lördag står syskonen Werkander på startlinjen när startskottet går för Gotland Grand National 2024.

För 18-årige Albin som för ett år sedan tvingades att kasta in handduken en vecka före GGN på grund av en nyckelbensskada är längtan stor.

Året före hade han blivit bäste gotlänning med en 35:e plats.

– Det är nära nu. Jag blir sjukt taggad. Det ser mäktigt ut och det är nästan så man får gåshud när jag tänker på hur det kommer att vara på lördag, säger Albin Werkander och tittar ut över arena 1 vid asfaltsverket i Hejdeby.

Tankar inför årets GGN?

– Köra så bra jag kan och göra det bästa av förutsättningarna. Det är en ny bana och jag tror att den kan vara småsvår på sina ställen med sten och rötter. Jag hoppas få en bra start och sen kriga på. Det vore kul att slå 35:e platsen från 2022.

undefined
Albin Werkander efter GGN 2022 då han blev bäste gotlänning.
undefined
Albin Werkander.

Säsongen kunde också fått en helt annan vändning. Det var under ett träningspass inför årets andra SM-deltävling han kraschade i hög hastighet i samband med ett hopp. 

– Jag minns att jag var i luften och sen i nästa stund ligger jag på backen. 50 meter ner, så det var en liten åktur. Jag vet inte om jag tuppade av eller om det bara svartnade framför ögonen, säger han.

Precis bakom honom kom den två år yngre systern.

– Jag såg att han la ut cykeln i hoppet och tänkte att det där var väldigt mycket och tyckte att det var onödigt när mamma inte filmade, men när jag sen kom i luften förstod jag att det inte gått så bra, säger Agnes Werkander.

På plats var också mamma Sandra Werkander som flaggvakt, men hon hann inte flagga innan Agnes kom in i hoppet. Som tur var kunde Agnes parera.

–När jag såg kraschen trodde jag att ju att rygg, armar och ben var av så han hade en himla tur att det inte hände något värre, säger Sandra Werkander.

Albin hade änglavakt och kom undan förhållandevis oskadd så när som på högra handens ringfinger.

– Det var helt paj. Det hade hoppat ur led och stod rakt ut, köttet var lite borta och det var inte så mycket att ha så de tog bort det, säger Albin Werkander och visar upp sin hand.

undefined
Albin Werkander tvingades amputera ett finger efter en krasch i våras.

Hur kändes det?

– Alltså det som har hänt har hänt och inte så mycket att gräma sig för. Det var för trasigt och hade inte gjort någon nytta. De gånger jag känner att jag saknar fingret är när man käkar jordnötter, de rinner rakt igenom handen, säger han och skrattar till.

Agnes som såg hela kraschen pausade motocrossen under en period.

– Jag var skärrad för jag hade kraschat i några starter så det satte sig i huvudet. Under sommaren körde jag inte utan sommarjobbade, men sen kom jag tillbaka körde de sista SM-tävlingarna. Nu har jag lyckats få till starterna och självförtroendet är tillbaka.

Albin var tillbaka på motocrossbanan redan i juli och har sedan dess tränat stenhårt inför Gotland Grand National.

undefined
Agnes Werkander och Albin Werkander på klippkanten vid arena 1.

Syskonen som tävlar för Gotlands MF tränar ihop och finns alltid där som ett stöd för varandra. 

Men på lördag ställs de mot varandra i vad de båda anser vara årets höjdpunkt på säsongen.

– Utan honom hade jag inte varit där jag är idag, han har hjälpt mig otroligt mycket, säger Agnes Werkander.

– Agnes är stark, uthållig och snabb. Duktig på spårval och väldigt komplett skulle jag säga, säger Albin Werkander.

Agnes slutade i fjol tvåa i ungdomsklassen och gjorde dagen därpå sin första start i elitklassen och blev bäst av gotlänningarna med en 21:a plats.

Hon kör dubbeln även i år. Två timmar på fredagen och tre på lördagen.

– Målet är att vinna på fredagen, men samtidigt vet man att allt kan hända. Det handlar om att ha roligt och vara där mentalt. Då brukar det gå bra.

Är det inte påfrestande att köra två dagar i rad?

– Det kan vara lite tufft. Jag ser det som en fördel att man får chansen att spana in banan och på lördagen vet jag ju hur den största delen av den ser ut.

GGN har de senaste åren haft som mål att nå till 300 anmälda damer. Det lyckas man inte med i år och Agnes är ensam gotlänning i damernas elitklass. 

– Det hade varit roligare om det var fler tjejer här nere som man kunde tampas med, men det finns en del killar som också går att tampas med. Det har alltid varit en killdominerad sport men det tåls att ändra på, skrattar hon.

undefined
Agnes Werkander slutade tvåa i ungdomstävlingen i fjol. Nu hoppas hon gå hela vägen.
undefined
Agnes Werkander.

På onsdagen cyklade Albin och Agnes runt GGN-banan i Hejdeby och för Agnes var det första gången.

– Den är riktigt fin med blandade material. Jag tror att den blir toppen. Jag gillade arena 2 där man kör en del uppför backarna.

Hur skulle du beskriva känslan när du står där inför starten?

– Nervös så klart. Men jättekul också och när du känner adrenalinet men när starten går släpper det och man kan fokusera på att göra sin grej.

Agnes startar på fredagen med nummer 317 och på lördagen med 153. Albin startar med nummer 86 på lördag.

Följ elitklassen i Helagotlands liverapport under lördagen. Här hittar du mer information om Gotland Grand National.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!