GGN-arrangören genomför arkeologisk undersökning

Ansökan är ännu inte komplett. Nu ska Nordic Sport & Event göra en arkeologisk undersökning av den tänkta GGN-banan – och målet är att ha den klar före 4 mars. ”Det är så klart väldigt tajt om tid”, säger arkeologen Per Widerström.

Arkeologen Per Widerström ska göra en undersökning längs med den tilltänkta GGN-banan i Hejdeby.

Arkeologen Per Widerström ska göra en undersökning längs med den tilltänkta GGN-banan i Hejdeby.

Foto: Dennis Pettersson

Enduro2024-02-27 15:03

Turerna och arbetet med att få till det som arrangören Nordic Sport & Event kallar ”GGN 2.0” har varit många, och processen att få tillstånd för tävlingar i Hejdeby pågår fortfarande. 

Nu ska arrangören komplettera sin ansökan med ytterligare delar innan Länsstyrelsen på Gotland kan ta ett beslut. Dels ska man ta prover i förorenade områden, men också göra en arkeologisk undersökning längs den föreslagna bansträckningen

– Det är viktigt att vi gör den för att kunna undgå den stora miljökonsekvensbeskrivningen, helt enkelt. Det är en rekommendation från länsstyrelsen att vi gör den, säger Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event.

Ambitionen är att arbetet ska vara klart före den 4 mars.

– Det är bara en vecka kvar tills dess. Fjärde mars är deras interna arbetsdatum och sen hoppas vi att det är klart, säger Bohlin. 

undefined
Conny Bohlin, vd Nordic Sport & Event.

För att genomföra den arkeologiska undersökningen har Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, anlitats. När Helagotland når honom har han precis haft ett möte med GGN-arrangören och är ännu inte helt insatt i den 2,5 mil långa bansträckningen.  

– Jag ska titta på området. De har tagit fram ett underlag som redovisar vad som finns och som är känt. Länsstyrelsen vill också ha in en inventering, att man promenerar över området och kollar så att det inte finns några okända fornlämningar. 

– Det är så klart väldigt tajt om tid, men det finns några områden som jag tror är ganska lätta. Det är lite hedmark och sådär, men jag har inte hunnit titta så noggrant på kartan, säger Widerström. 

undefined
Arkeologen Per Widerström säger att det är tajt om tid.

Det är ett omfattande arbete som ska göras inom ett smalt tidsfönster. 

– I vanliga fall skulle jag nog säga nej. Men det här är ändå GGN, som är jätteviktigt för Gotland och kan vi hjälpa till på något sätt... Vi är länets museum och vill försöka hjälpa till, säger Widerström. 

Vad kommer du att titta efter? 

– Det som jag kommer att titta efter är framför allt spår efter hägnadssystem från järnåldern, som brukar vara väldigt låga men som man kan se spår efter. Det är naturligtvis olika typer av gravar. Det finns ju redan där i området. Det kan finnas gamla bergtäkter, gamla medeltida stenbrott. 

undefined
Så kan den nya GGN-banan se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!