Årets Gotland Grand National var det sista på Tofta skjutfält, detta sen försvaret sagt nej till framtida tävlingar. Nu jobbar arrangören Nordic Sport & Event för att hitta ny mark, och Helagotland har tidigare berättat att siktet är inställt på Hejdeby.
Arrangören vill skapa ”GGN 2.0”, och just nu behandlar länsstyrelsen en ansökan om dispens för terrängkörning i Hejdeby 2024.
Till ärendet har nu Gotlands Botaniska Förening (GBF) lämnat in ett yttrande. Där kallar man bland annat Nordic Sport & Events ansökan för ”bristfällig”, och GBF anser att arrangören bör krävas på en dispens från Artskddsförordningen innan deras ansökan kan behandlas vidare.
”GGN försöker få ett snabbspår för att flytta arrangemanget till marker i Hejdeby socken, vilka till stora delar består av opåverkad natur. Stora delar ingår dessutom i det vattenskyddsområde runt Visby, där Region Gotland tar fram dricksvatten ur berggrundens grundvatten. Att äventyra denna ovärderliga resurs för Gotlands innevånare genom t.ex. oljespill är inte försvarbart”, står bland annat i GBF:s yttrande.
Jörgen Petersson är ordförande i GBF och utvecklar varför man skickat in yttrandet.
– I våra stadgar i Gotlands Botaniska förening står det att vi ska värna den gotländska floran och dess växtmiljöer. Det här hotar växterna i området, tycker vi, säger Petersson.
– De har ju inte skrivit något om miljövärden överhuvudtaget. Det finns inte en utredning eller någonting. Så fort man lämnar in en ansökan till länsstyrelsen till exempel så måste man ju ha ett underlag på vad som finns i området, men det har de överhuvudtaget inte brytt sig om.
Vad skulle det innebära för naturen?
– Det kommer att bli skador längs med bansträckningen, helt enkelt.
Jörgen Petersson och GBF känner en oro över att ärendet behandlas för snabbt.
– Absolut. Det är det som är den stora grejen. Normalt sett, efter det att sökanden inlämnat sina inventeringar och andra underlag, i såna här processer tar det i alla fall upp till ett år med Länsstyrelsen.
I sitt yttrande har GBF listat olika arter i området som är fridlysta och rödlistade.
– De arter som ligger högst på listor lagstiftningsmässigt är EU-arterna upptagna i Art- och habitatdirektivet. Det är framför allt tre arter. Nipsippa, och där har man gjort ett förslag om att köra rakt över ett område med nipsippa. Det är en art som väldigt många gotlänningar åker och tittar på när de blommar, säger Jörgen Petersson och fortsätter:
– Sen är det två fjärilar som är kopplade till växtlighet i området, och det är svartfläckig blåvinge och apollofjäril. Jag skriver att man enligt Artskyddsförordningen varken får skada ägg eller larver, och de finns kvar hela året, även i slutet av oktober.
Vad har ni för förhoppning om att det här yttrandet ska leda till?
– Vi hoppas verkligen att länsstyrelsen och regionen aktiveras och börjar fundera på vad det här handlar om. Även om det här innebär mycket pengar för bolaget, gotländska föreningar och turistindustrin och så vidare. Samtidigt är det mycket annat som står på spel.
Conny Bohlin, vd på arrangören Nordic Sport & Event, tycker att GBF har både ”rätt och fel” när de menar att det inte finns någon utredning kring olika miljövärde.
– Länsstyrelsen kommer att komma med ett föreläggande till oss, om att inkomma med en miljökonsekvensbeskrivning som heter MKB. Den är inte riktigt klar från länsstyrelsens sida, så det han (Jörgen Petersson) efterfrågar i vår ansökan väntar vi på från länsstyrelsen. Det är ingenting vi har missat, säger Bohlin.
Bohlin menar vidare att han ser mycket positivt på GBF:s yttrande och listande av olika arter. Han säger att det hjälper arrangören i att göra ett så bra arbete som möjligt, och Bohlin har bjudit in Jörgen Petersson till ett möte i nästa vecka.
– Jag vill ha dialog med honom direkt, och kan vi ha hjälp av det här när vi ska lägga bansträckningen är det guld värt. Sen får vi se vad länsstyrelsen kommer fram till.
Conny Bohlin säger att ambitionen är att göra allt så rätt det bara går.
– Men det är klart att någon blomma kanske är i vägen för banan och då får man ta det i beaktande med länsstyrelsen. Det är ju de som bestämmer det här.
– Jag ser det här som ett jättefint hjälpmedel för oss att lägga banan rätt.
GBF skriver i sitt yttrande att GGN inte kan anses vara samhällsviktig, men där håller inte Conny Bohlin med.
– Det kan jag motsätta mig lite, då är han inte riktigt påläst. Det vill jag berätta om när vi träffas. Det tillför ju föreningslivet 800 000 kronor per år och 100 miljoner till näringslivet, och det är väl samhällsnytta om något, säger vd:n.
GBF uttrycker en oro att det här går för snabbt. Finns det en risk i arbetet om att få till en snabb lösning att det kan påverka miljön negativt?
– Nej, vi ska ta ansvar och göra det här på ett bra sätt. Det kommer både länsstyrelsen och regionen se till. Vi har ett möte med regionen idag, när det gäller marken, vattenskyddsområde, miljö och hälsa. Vi gör vår läxa varje dag i olika möten.
– Jag tycker inte att det går för fort. Vi sa först att vi behöver besked 30/11, annars måste vi flytta tävlingen. Det kommer vi inte att få och därför tar vi det i den takt det går nu. I den mån vi kan köra lite långsammare, säger Conny Bohlin.