GGN-arrangören hoppfull – trots stora bakslaget

I förra veckan kom ett bakslag för GGN-arrangören Nordic Sport & Event. Men vd:n Conny Bohlin är ändå hoppfull – och räknar med att bygga den nya banan den 1:a augusti. ”Vi är så klart medvetna om att det är väldigt knappt med tid, men vi som myndighet ska försöka avgöra ärendet så snabbt vi kan”, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef på länsstyrelsen.

Det är fortfarande inte klart med tillstånd för GGN i Hejdeby.

Det är fortfarande inte klart med tillstånd för GGN i Hejdeby.

Foto: Henrik Lindstedt

Enduro2024-03-25 11:30
undefined
Länsstyrelsen på Gotland beslutade att GGN i Hejdeby kan antas ha en betydande miljöpåverkan.

Arbetet med att förlägga Gotland Grand National till Hejdeby fortsätter. 

Men det går trögt för arrangören Nordic Sport & Event. 

I slutet av förra veckan kom beskedet att Länsstyrelsen på Gotland beslutat att tävlingar i området antas innebära en betydande miljöpåverkan, och arrangören måste nu genomföra en större miljökonsekvensbeskrivning. 

En så kallad specifik miljöbedömning. 

– På skjutfältet i Tofta är det inte lika höga naturvärden och komplicerat som i Hejdeby. Här finns fler delar att ta hänsyn till, och det har gjort att vi har bedömt att det blir en betydande miljöpåverkan. Det gäller både natur- och kulturvärden, och det handlar om delar med förorenad mark, där har de själva låtit genomföra en analys av de idag kända föroreningarna, säger Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens enhet för naturskydd. 

Nordic Sport & Events vd Conny Bohlin har tidigare för Helagotland uttryckt stor tvekan till att man kommer att hinna få till tävlingar 2024 om en större miljökonsekvensbeskrivning skulle krävas – men han är idag mycket hoppfull och utgår från att frågan kommer att lösa sig. 

– Konsultföretaget Sweco kommer att hjälpa oss med det här och vi har sagt 4-6 veckor för att få fram alla underlag. Sen har länsstyrelsen tre veckor på sig att läsa på, och sen kommer vi att ha de här samrådsmötena.

– Vi räknar med att kunna bygga banan 1:a augusti. 

Samtidigt som GGN-arrangören försöker få fram ett tillstånd pågår dialog med olika partners, bland annat det sändande bolaget SVT. 

– Vi kommer att jobba vidare parallellt med alla leverantörer. Jag är inte orolig för att vi kommer att hinna, och jag är inte orolig för att vi inte kommer att få ett positivt beslut. Det sagt med stor respekt för miljöfrågorna, vi måste ta vårt ansvar till 100 procent, säger Bohlin. 

undefined
Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event som arrangerar Gotland Grand National.

Det formella beskedet lämnades av länsstyrelsen i samband med ett möte i fredags. Där fick arrangören information om processen och beslutet, och man fick också veta att den tänkta bansträckningen behöver att dras om. 

– Ja, på några ställen. Nu har vi sett en karta över alvarmarker och vi kan kringgå det, säger Conny Bohlin. 

– Banan är planerad i två våtmarker och vi vill helst inte att man kör i våtmarker och alvarmarker, säger Anna-Lena Fritz.

Så vad händer nu? Anna-Lena Fritz svarar:

– De har under tiden som det här har pågått skickat en hel del underlag till oss, och nu ligger det i deras händer att samla ihop det här till en miljöbedömning. Så att vi och andra myndigheter kan hålla ett samråd med dem. 

Arrangören behöver också ordna ett samråd med "närmast berörda" och allmänheten.  

– Det kan man göra på olika sätt. Antingen offentligt i till exempel en bygdegård, eller så kan man göra det genom ett skriftligt förfarande. Det är bolagets process och de får bestämma hur de vill genomföra det samrådet, säger Fritz.

Hur lång tid hela processen kommer att ta går inte att svara på, säger Anna-Lena Fritz. Det skiljer sig ofta från ärende till ärende i den här typen av bedömningar, och om olika kompletteringar behövs. 

– Vi är så klart medvetna om att det är väldigt knappt med tid, men vi som myndighet ska försöka avgöra ärendet så snabbt vi kan, säger hon.

undefined
Länsstyrelsens Anna-Lena Fritz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!