Hemmahoppet: "Jag kan varenda meter"

Ett par krånglande handskar stoppade Robert Kvarnström förra året. I år hoppas han att det räcker hela vägen till seger.

Tvåa förra året. Robert Kvarnström var besviken precis efter målgång.

Tvåa förra året. Robert Kvarnström var besviken precis efter målgång.

Foto: Paula Zielinski

Enduro2019-10-23 08:31

Robert Kvarnström (startnummer 2), FMCK Gotland fick förra året den bästa placering en gotlänning haft i Gotland Grand National under tävlingens 35-åriga historia i år 36 år.

Tvåa bakom Albin Elowson, Skövde, men det kunde kanske blivit seger om inte ett par handskar hade strulat.

Det var under ett depåstopp som Robert skulle byta handskar, men det var svårt att både få av de gamla och på de nya, det blev onödigt långt depåstopp på grund av dem.

Något som inte kommer att hända i år.

– Handskarna kommer inte att ställa till något problem i år, i övrigt fungerade depåstoppet bra, men jag har ändå tittat på och förbättrat flera punkter, jag vet exakt vad som behövs för att vinna, säger Robert Kvarnström.

Han är oerhört noggrann och undersöker i stort sett allt som man eventuellt kan göra lite bättre både hojen och allt runt omkring.

Och något som varit väldigt betydelsefullt för honom är de två träningsdagar som man fått träna på Tofta.

– Jag kan varenda meter av banan, den ska ju vara 22 kilometer, men min bana efter mitt spårval är 19 kilometer, det blir ändå en bit kortare med rätt spårval. I år känner jag ett annat lugn, jag vet var det är åkbart, säger han.

Men säsongen har inte blivit som han tänkt sig, en allvarlig fotskada i februari har begränsat hans körning ganska rejält.

– Jag har kört 33 timmar sen februari att jämföra med förra året då jag körde 33 timmar på en månad, säger han.

Han satte ner foten lite för hårt, så skenbenet tryckte ner i foten som sprängdes mer eller mindre.

–  Foten är 50/50, det hänger lite på dagsformen, den kommer att avgöra. Vissa dagar har jag rejält ont, säger han.

Att det är vänsterfoten dessutom som man växlar med gör ju inte saken bättre.

–  Jag känner ändå mig i bra form och är positiv till en start, jag har bra koll på träningen och kroppen har svarat bra. Jag ser absolut att jag kan vara med och utmana om segern, men jag vill ha mer regn så det blir lite mer utmaning, säger Robert Kvarnström.

En av Robert Kvarnströms största favoriter till seger i årets tävling var Kjetil Gundersen, men Kjetil har lämnat återbud.

Kvarnströms största hot lär kanske bli VM-föraren Eero Remes eller fjolårsvinnaren Albin Elowson.

– Remes har inte imponerat i VM i år, Elowson är lite svårt att veta efter hans armbågsskada. Jag tror att det säkert finns ett tiotal som kan vinna årets tävling, säger han.

Förra årets GGN bjöd på ett av de värsta vädret med ihållande regn och kraftig blåst. Robert Kvarnström trivs när det är vått och skitigt.
Förra årets GGN bjöd på ett av de värsta vädret med ihållande regn och kraftig blåst. Robert Kvarnström trivs när det är vått och skitigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om