Jakt på ny tävlingsplats för GGN: ”Tre förslag”

Mitt i arbetet med årets GGN kom beskedet – det blir sista året på Tofta skjutfält. Nu har jakten på en ny tävlingsplats startat där en möjlighet är att lämna Gotland. ”Hittar vi ingen mark och inte kan bygga så kan vi inte pausa vår verksamhet i ett år”, säger Conny Bohlin som är vd för Nordic Sport & Event.

Årets upplaga av GGN blir den sista på Tofta skjutfält. Nu har jakten på en ny tävlingsplats börjat.

Årets upplaga av GGN blir den sista på Tofta skjutfält. Nu har jakten på en ny tävlingsplats börjat.

Foto: Malin Stenström

Enduro2023-09-20 14:30

I måndags kom beskedet att årets upplaga av Gotland Grand National blir den sista på Tofta skjutfält. Hyresvärden Fortifikationsverket och den första hyresgästen Försvarsmakten sätter stopp för användandet av tävlingsplatsen. Reaktionerna på beslutet har varit många, och Conny Bohlin berättar att stödet varit stort.

– Det har varit en fantastisk respons och otroligt med kärlek om man får säga det. Evenemanget betyder mycket för Gotland och det har strömmat in reaktioner i olika kanaler, säger Conny Bohlin.

Samtidigt som han gläds av att så många engagerar sig i GGN:s betydelse för Gotland, så berättar han om stressen av att jaga en ny tävlingsplats, samtidigt som arbetet med årets tävling är i full gång.

– Nu är det bara 13 månader till nästa start och det är stressigt att hitta ny mark samt investera och bygga nytt på den korta tiden. Trots all kärlek och medömkan är det klart att vi måste börja arbeta för att hitta nya lösningar,, säger Bohlin.

Under veckan har potentiella tävlingsplatser på Gotland diskuterats, och det är framför allt tre olika alternativ som yttrats.

– Vi har fått tre förslag, som är de tre vi tittat på. Det är hela norra Gotland med Storugnsområdet som skulle kunna funka, men vi har inte pratat med dem ännu. Sedan Sliteområdet och kyrkans marker, då de sitter på ganska mycket mark där det kanske ska byggas vindkraftverk.

Bohlin berättar också att platser utanför Gotlands gränser har visat intresse för att arrangera världens största endurotävling.

– Vi har även blivit kontaktade av två andra regioner på fastlandet som jättegärna vill att vi kommer till dem med hela paketet, men vi vill såklart vara kvar på Gotland. Vi startade det här bolaget för gästnätternas skull, och då är det inte jättekul att flytta det härifrån.

– Jag kan dessvärre inte avslöja vilka två regioner det är, det har jag lovat dem. Men det är regioner jag har haft kontakt med tidigare i olika sammanhang, men dock inte Linköping där vi haft tävlingar förut. De har redan Stångebroslaget som är en del av klassikern, säger han.

Trots att viljan av att vara kvar på Gotland är stark berättar Conny Bohlin att det kan bli en realitet att flytta tävlingen - om det inte skulle lösa sig med en tävlingsplats på ön.

– Om vi inte hittar ny mark på 13 månader så har vi även ett ansvar för MC-branschen och den miljardindustrin det är med GGN, Stångebroslaget och Ränneslättsloppet. Däremot kommer besöksnäringen i första rummet just nu och att rädda kvar det på Gotland, men hittar vi ingen mark och inte kan bygga så kan vi inte pausa vår verksamhet i ett år. Det har vi lärt oss från pandemin.

När måste en ny tävlingsplats vara klar?

– Vi måste hitta ny mark ganska snart, det bästa hade varit om vi kunde presentera det fredagen den 27 oktober när vi har GGN. Det är bara fem veckor bort och det kommer inte gå, men vi måste presentera innan årsskiftet för vi har sagt att vi måste börja bygga i februari, säger Conny Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!