Arrangören av Gotland Grand National försöker få tillstånd att anlägga tävlingen i Hejdeby 2024, och just nu pågår en process där slutligen länsstyrelsen kommer att ta ett beslut.
På onsdagen hölls ett samrådsmöte med representanter från Nordic Sport & Event, länsstyrelsen och Region Gotland – och efter det står det klart att arrangören har mer jobb att göra.
GGN-arrangören behöver lägga fram ett förslag på en skarp bansträckning, samt göra en fornlämningsinventering ut med banan.
– Vi kan inte ha preliminära sträckningar att pröva. Vi måste titta på det som gäller, som de bestämmer sig att söka för. När det gäller naturvärden, fornlämningar och allt som kan beröras. Vi har också sagt att han (Conny Bohlin) behöver göra en fornlämningsinventering. Det gör man genom att gå den här bansträckningen som man söker för. Det finns kartor med över registrerade fornlämningar men när man går en sån här bana så kan det hända att det dyker upp något, Anna-Lena Fritz, chef på naturskyddsenheten på Länsstyrelsen Gotland.
När alla handlingar inkommit till länsstyrelsen ska ett beslut om betydande miljöpåverkan tas, och myndigheten har formellt 60 dagar på sig.
– Då blir det antingen ett beslut som innebär att man gör en liten miljökonsekvensbeskrivning, eller att man gör en stor miljökonsekvensbeskrivning. Om det skulle bli en stor konsekvensbeskrivning blir det ett lite annat förfarande när det gäller samrådskretsen. Då kan allmänheten behöva höras, säger Anna-Lena Fritz.
Conny Bohlin säger skämtsamt att "det här med GGN har varit enkelt på Tofta", och att känslan var "ganska tung" i går kväll.
– Vi tappar lite tid. Vi sitter under en oerhörd tidspress, säger han.
Samtidigt menar Bohlin att han full respekt för att myndigheterna kräver mer underlag, och att man som arrangör vill göra allt för att "dra det här i mål". Hans farhåga är att länsstyrelsen kommer att besluta att det krävs en större miljökonsekvensbeskrivning.
– Det blir helt avgörande för tävlingen. Krävs det en stor miljökonsekvensbeskrivning... Då vet jag inte om vi hinner. Jag vet inte hur lång tid en sån tar och vad som krävs, men då ska det ut på remiss till allmänheten och de får också tycka till. Då blir det en jätteapparat, säger Bohlin.
Det finns mycket att ta hänsyn till i området, som föroreningar, fornlämningar, vattenskyddsområde och värdefull natur med hotade arter, och det är svårt att sia om när ärendet kan ha ett slut, säger Anna-Lena Fritz.
– Det är väl den stora utmaningen här, det är ju tidsaspekten. Jag kan inte svara på det riktigt, det beror på vilket material vi får och hur komplett det är. Vi ska försöka göra vad vi kan för att handlägga ärendet så skyndsamt som möjligt, säger hon.